Last news in Fakti

16 Януари, 2024 08:07 7 805 10

Гаф: НС остави без обезщетение пострадалите от незаконна конфискация

  • незаконна конфискация-
  • обезщетение-
  • депутати

При така очертаното положение, с голяма степен на вероятност може да се очаква, че изходът от делата ще е неблагоприятен

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Законодателен гаф на настоящото Народно събрание лиши гражданите и фирмите от правото да искат обезщетения от незаконни съдебни актове по Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ), както и да търсят отговорност за вреди, причинени от дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това става ясно от спешно пуснат за обществено обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации проект за изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с който той да бъде поправен и то със задна дата, съобщи в. "Сега".

Откъде идва грешката?

Гафът е сътворен от народните представители при приемането на новия Закон за противодействие на корупцията (ЗПК). С него всичко свързано с борбата с корупцията бе извадено от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и вкарано в ЗПК, а старият закон остана да урежда само конфискацията и беше преименуван на Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ).

Двата закона трябваше да бъдат синхронизирани. Оказва се обаче, че се е получила законодателна дупка - с вкарването на отговорността по новия ЗПК е изпаднала тази по ЗОНПИ, както и отговорността на комисията за конфискация. Така от 6 октомври 2023 г., когато влезе в сила ЗПК, в България вече няма вътрешен механизъм за обезщетяване на вредите от незаконна конфискация.

Спешни поправки

От МП се опитват сега да извинят гафа на депутатите с техническа грешка, но в същото време не само предлагат спешна промяна в ЗОДОВ, но и се налага да ѝ дават и обратна сила. Оттам посочват, че заради гафа и ако той не бъде бързо поправен, България може да има големи проблеми в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Изреждат се няколко дела, сред които „Недялков и други срещу България“ „Тодоров и други срещу България“, „Йорданов и други срещу България“, по които досега ЕСПЧ не присъжда имуществени вреди на жалбоподателите по две причини – първо, защото има възможност делата да бъдат възобновени и преразгледани на национално ниво, и второ - заради наличието на вътрешноправно средство за обезщетение по законите за отнемане на имущество, придобито от престъпна/незаконна дейност в ЗОДОВ, което позволява търсене на имуществени вреди и пропуснати ползи Към момента пред ЕСПЧ има 8 висящи производства, касаещи отнемане на имущество, голямата част от тях - във фаза за решаване след двустранна размяна на становища.

"При така очертаното положение, с голяма степен на вероятност може да се очаква, че изходът от делата ще е неблагоприятен. Съществува голям риск ЕСПЧ да се откаже от досегашната си практика да не присъжда имуществени вреди и да уважи поне частично (ако не изцяло) претенциите на жалбоподателите в този смисъл, които възлизат на огромни суми. Само по едно от висящите производства (делото „Солаков срещу България“) цената на иска в националното производство е над 3,5 млн. лв", аргументират спешните промени от МП..

"Не на последно място, с промените се утвърждава отдавна установеният принцип държавата да отговаря в пълнота за вредите, причинени от нейни органи, закрепен и в Конституцията, и се възстановява правото на гражданите и юридическите лица да търсят обезщетение за понесените от тях неблагоприятни последици във връзка с производствата по ЗОНПИ", посочват още авторите на проектопромените.

За да се предотвратят неблагоприятните последици, както във връзка с производствата пред ЕСПЧ, така и по отношение на висящите национални производства, се предлага общественото обсъждане да е в спешен порядък в най-краткия вариант от 14 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    25 40 Отговор
    А сигурни ли сме, че "гафът" не е нарочен?
  • 2 хммм

    18 40 Отговор
    Калпавите закони открито ощетяват хората.
    Например, хората които нямат 15г стаж не могат да вземат дори половин пенсия. Не могат и да си закупят недостигащия стаж. И всичко, което са работили и плащали им се краде. Дори 1 ден да не им стига, те не могат да си го купят. А на възраст над 60г, кой ще наеме някого на работа за да си допълни стажа?
    Справедливо е всеки, който е работил и е плащал отчисления за пенсия, да получава някаква пенсия. Дори и само за 1 месец. Всичко друго е кражба и дискриминация.
    Днешните управляващи да не забравят, че голяма част от хората с недостигащ стаж са в това положение не по тяхна си вина, а по вина на политиците, много от които са от партии, дори и днес във властта, които позволиха и дори създадоха хаос и кризи в държавата.

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Лумпен

    17 0 Отговор
    А кога ще има персонала отговорност?
    Докога ще се крият зад държавата всякакви некадърници а балъците ще плащат?

    Коментиран от #5

  • 4 Гафовете на НС не са само тези!

    4 3 Отговор
    Гафовете на НС не са само тези! Това е систематичен подход на Феодалите управляващи тази Феодална Губерния!
  • 5 Докато не ги изхвърлите от там!

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лумпен":

    Докато не ги изхвърлите от там!
  • 6 Все пак

    0 2 Отговор
    Все пак Феодалите Решават!
  • 7 Но....

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    Но.... Могат да го Заработят!
  • 8 Да....!

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "хммм":

    За това достъпа на Гражданите до Конституционния съд е Отрязан! За да не могат да си потърсят Правата! Защото за да ги Потърсят трябва да минат през Феодалите Цитирани в чл. 150 от Конституцията! Които Ако Искат Ще Го Направят!
  • 9 Както и Хората

    0 1 Отговор
    Както и Хората със Зрителни увреждания ! Без Помощни средства! и Съответстващо подпомагане!
  • 10 Асен Василев

    0 1 Отговор
    Гаф 😊