Last news in Fakti

18 Септември, 2023 07:40 7 792 15

Новата Комисия за противодействие на корупцията трудно ще стане по-ефективна

  • корупция-
  • комисия-
  • разследване-
  • депутати

Новият антикорупционен закон е "мижи да те лажем"

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Реформата в антикорупционното законодателство ще е поредното нещо, което Народното събрание няма да направи както трябва, а целта новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК) да е ефективна изглежда все по-трудно постижима. България сама заложи КПК в плана за възстановяване, по който от Брюксел се чакат още 9 млрд. лв. Затова и сега ЕК очаква комисията да бъде създадена, припомни "Сега". Друга причина със закона да се бърза въпреки съмнителното му качество е приемането на България в Шенген, за което управляващите още вярват, че вратата ще бъде отворена през декември.

Правната комисия в парламента миналата седмица набързо прие Закона за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ, но със смущаващи корекции. Вместо седемчленна, както беше според първоначалния проект, КПК ще е от трима души, които ще се избират от парламента и ще имат мандат от 6 години, така че да могат да се редуват по 2 години на председателския пост. Те ще трябва да са юристи с поне 5 години професионален стаж, а не поне 10 години юридически.

Тези хора ще се занимават с декларациите за имущество и интереси на хората на висши държавни длъжности, включително на президента, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и т.н. Те ще се занимават и със сложните корупционни престъпления, които ще се разследват от инспекторите в комисията и ще разполагат със собствен апарат за прилагане на специални разузнавателни средства.

Намаляването на изискуемия стаж се обяснява с това, че ПП нямат хора за поста, от една страна, а от друга - с желание в органа да влязат млади, нови хора. А с трима членове с ротационно председателство се осигурява шефското място в някакъв момент да получат и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС.

Публична тайна е, че по проекта усилено работи Лена Бориславова от ПП. Заради критиките към стореното от правната комисия в края на миналата седмица тя коментира във Фейсбук, че тази седмица в пленарната зала се чакат изненади. "Ще предложим изменения за напълно деполитизиран процес за избор на ръководство, съгласуван и одобрен от ЕК през тази седмица като стандарт за осигуряване на независимост на органа", зарече се Бориславова. "Сега" опита безуспешно да се свърже за коментар с нея.

По информация на "Сега" вероятно при приемането на закона от пленарната зала броят на членовете на комисията ще бъде увеличен до петима, а минималният им стаж ще стане 8 години. Все така обаче остава проблемът с много разширения обхват на дейност на комисията, по чиито разследвания ще работят само инспекторите ѝ, т.е. след закриването на спецпрокуратурата, властта си прави нов подобен орган. Депутати признават обаче, че животът на новата комисия може да се окаже 2-3 години.

Как се случи всичко

Докато правната комисия се занимаваше с проекта, впечатление направи потайността. По принцип законопроектите на второ четене се обсъждат по предварително подготвен доклад, който съдържа всички предложения, направени от депутатите. Но Стою Стоев (ПП-ДБ), доскоро председател на правната комисия, който би трябвало да познава перфектно процедурата, изведнъж започна да представя за обсъждане текстове, които в доклада ги нямаше. За изумление на рехавата публика на заседанието Стоев заговори за "номинационна комисия", за състав на КПК от трима членове и т.н.

Пред "Сега" други депутати от комисията обясниха, че всъщност юридическото острие на ПП чете от едно хвърчащо листче, което не беше част от доклада, а сътрудниците на комисията бяха раздали на членовете на правната комисия в началото на заседанието. Именно там се съдържаха текстовете, с които се предлагаше новата комисия "Антикорупция" да се остави с трима членове, с едва 5-годишен професионален стаж, като кандидатите за такива бъдат предварително оценени от номинационна комисия, съставена от представители на други държавни органи.

Предложенията събраха порой от критики. Бойко Рашков, съпартиец на Стоев и бивш вътрешен министър, напомни, че КПК ще разследва корупционното поведение на висши държавни служители - чак до президента, и не може да се остави в ръцете на хора с "два петъка служба като юрисконсулт". Цвета Рангелова от "Възраждане" са зачуди какво е професионален стаж - нито е юридически стаж, нито е професионален опит в някаква сфера. Тя се възмути, че НПО-та ще могат да предлагат кандидати за КПК. А Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС се стресна, че и в други процедури могат да изникнат номинационни бордове, които да изместят депутатите и да разсипят парламентаризма.

Самият Стоев се защити само от нападките, че вкарва НПО сектора в процедурата, но упорито си мълчеше за броя на комисарите, за стажа им, както и за странната идея за номинационна комисия. И накрая предложенията му бяха одобрени от управляващото мнозинство, включително от депутатите, които се възмущаваха от тях.

Далеч по-сериозно беше на второто заседание, на което се разглеждаше законопроектът. Тогава Станислав Богдански от ИТН алармира, че законопроектът предвижда КПК да развие собствен капацитет да подслушва и проследява. Това беше предложение на ГЕРБ още от оригиналния им законопроект на първо четене.

Разкритието на Богдански изуми Бойко Рашков, който едва тогава разбра, че има такива текстове в закона, и обяви, че не може заради една комисия да се създаде нова техническа служба, още повече, че това би изисквало огромен човешки ресурс и мегабюджет. От ГЕРБ си държаха на своето и обясняваха, че КПК няма да може да си свърши работата, ако трябва да разчита за подслушване на служби, чиито шефове може да се наложи да разследва.

Накрая обаче, когато ИТН предложи този текст да отпадне, подкрепа дойде само от БСП и "Възраждане", десните се въздържаха. ГЕРБ успя да прокара предложението си.

И още

С преходните разпоредби към закона настоящата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се преименува на Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, т.е. тази комисия ще продължи да съществува и да изпълнява функциите по конфискация до приемането на нов закон за конфискацията. Той пък ще бъде предложен, когато бъде приета и нова евродиректива по темата, която вече е на финалната права. Така членовете на сегашната КПКОНПИ ще продължат да заемат неясно колко време изборни длъжност, за които на практика няма да са били избрани.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    8 0 Отговор
    КАЛИНКИИ! ТЪПИ ИНСЕКТИ! КРАЖБИ ДО ЖИВОТ,БАЦЕ!
  • 2 лили

    10 0 Отговор
    Кажете с какви пари тези от ВСС имат по 2 хотела и по няколко къщи в Гърция !!

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПАРАПЕТА

    6 0 Отговор
    И да внимават да не вкарат по случайност някой от корумпетата в затвора.
  • 5 Нови чиновници

    7 0 Отговор
    Ново нищоправене, платено скъпо от изстрадалия народец
  • 6 Ха ха ха ха ха ха.......

    4 0 Отговор
    .....ха ха ха ха ха ха ха ха 🤣🤣🤣🤣🤣
    Ще ми върви птази седмица.
    Хубаво ме разсмяхте.
    Абсурдистан се бори срещу корупцията.
    Охххх, бананови новини от банановата република.
    Сега само остава и ония извънземни мумии мексиканският парламент да се окажат истински.
  • 7 Ще ти кажа

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "лили":

    С парите на тия, дето ходят по ,,20-ет" пъти да гласуват в годината подкрепяйки с глаЗъ си същата тая държава срещу която после реват !
    НЕ визирам никоя партия.
    Всички са тотално доказани престъпници с
    33-години доказателства вече !

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.