Last news in Fakti

3 Юли, 2014 17:34 1 261 0

Григор Димитров: От бейби Федерер до българския Бекъм

  • григор димитров-
  • тенис-
  • уимбълдън

В момента Димитров е най-елитният спортист на България

Григор Димитров: От бейби Федерер до българския Бекъм - 1
Снимка: БТА/AP

Григор Димитров достигна до полуфиналите на „Уимбълдън“, отстранявайки по пътя си действащия шампион Анди Мъри. В момента той е един от големите фаворити в надпреварата, като всички специалисти го определят като следващата голяма звезда на световния тенис. По този случай и Сам Шерингам от Би Би Си пуска сериозен коментар за най-добрият български тенисист.

Преди пет години шведският треньор Питър Лундгрен, който изведе Роджър Федерер до световния връх заяви, че 18-годишният Григор Димитров е по-добър от швейцареца, когато е бил на същата възраст. Това твърдения бе потвърдено с победата на Димитров на юношеския турнир „Уимбълдън“ през 2008 г., както и от копринения му бекхенд с една ръка. Етикетът „бейби Федерер“ обаче бе тежест, с която българинът трябваше да се научи да живее.

На сега 23-годишният Димитров му отне 4 години да достигне до топ 50 и още 12 месеца, за да достигне до първите 25. От началото на тази година, под наставленията на неговия нов треньор Роджър Рашийд, напредъкът на Григор е изключителен. Той отстрани Анди Мъри по пътя си към титлата на твърди кортове в Акапулко през март. През следващия месец грабна титлата в турнира на клей в Букурещ. През юни спечели и турнира на трева „Куинс клъб“, ставайки първия играч, печелил титли на три различни настилки. Сега той отстрани действащия шампион на „Уимбълдън“, отделяйки се веднъж за винаги от сянката на Федерер.

„Когато започнах кариерата си това нещо с Федерер започна да излиза от контрол.  Сега обаче мисля, че започва да изчезва. Аз доказвах отново и отново, че съм различен човек и различен играч.“, заяви Григор Димитров.

Преди да направи своя голям удар, Григор вече си бе извоювал вниманието на медиите. Първоначално се носиха слухове, че той излиза със световната номер едно при жените Серина Уилямс, преди да стане ясно, че има връзка с нейната вечна конкурентка на корта Мария Шарапова. След като Уилямс го нарече „мъж с черно сърце“, бе много готино да си Григор Димитров. Вроденото самочувствие на българина, както и любовта му към бързи коли и скъпи дрънкулки, накара някои хора да го определят като плейбой. Неговата страница във Фейсбок, пълна с черно-бели негови снимки, има близо 400 000 харесвания. Според бившия му треньор Патрик Муратоглу представата за  нарцистичния му образ е далеч от истината.

„Може да не изглежда като такъв, но Григор е много сериозен мъж. Има много неща, които би му харесвало да прави, но той се възпира сам. Той е невероятно мил човек. Той иска хората, които обича да бъдат щастливи и непрестанно мисли за тях. Докато му бях треньор, всеки път когато си купуваше нещо, той купуваше по две, за да ми даде едното. Той си е такъв и просто мисли за хората. Той не е егоист, а е много щедър.“

Димитров е роден в българския северен град Хасков. Баща му е треньор по тенис, а майка му спортна учителка. На 13 години приема поканата от тенис академията на Муратоглу в Париж.

„Видях го и се влюбих в начина, по който играе. За това и започнах да се занимавам с него. Тогава работих с Маркос Багдатис и предложих на Григор да му стане спаринг партньор за две седмици. Когато стана на 18 години, той реши да остане в академията за постоянно и се обучава в продължение на 3 години. Димитров усъвършенстваше своите удари, докато беше още малък. Тогава той не печелеше точки така, както го прави сега. Той обичаше да удря уинъри и да прави брилянтни неща, каквито виждате и сега, но в момента е много по-солиден играч. Григор работи точка за точка и всичко е много по-тактически изпипано от преди.“

Въпреки, че работеше със звездни треньори като Муратоглу, Лундгрен, Питър Макнамара и  Магнус Норман, Димитров направи своя голям пробив чак след като го пое австралиецът Роджър Рашийд. Известен със своите дисциплинарни методи, Рашийд е бил ментор на звезди от ранга на Жо Вилфед Цунга и Лейтън Хюйт.  Той успя да подобри физическата подготовка и издръжливостта на българина. Атлетизмът на българина бе демонстриран още на „Куинс Клъб“, където той спринтираше по всички краища на корта, правейки точки от невъзможни ъгли. В един от тези случаи, един от опонентите му Станислас Вавринка чак се хвана за главата.

На „Уимбълдън“ Григор показа своята новооткрита издръжливост. Той на два пъти се връщаше, след като изоставаше с по един сет срещу Дългополов, печелейки мача с 3:2 сета.

„Роджър Рашийд върши прекрасна работа с него. Той го научи да бъде боец, както физически, така и психически. Това вече започна да се изплаща. Мисля, че наистина ще е добре за тениса, ако той направи още един скок.“, заяви Питър Флеминг, който е седемкратен шампион на двойки в турнири от Големия шлем.

По време на победата си над Мъри на „Уимбълдън“, Григор бе подкрепян от своите малка група верни български почитатели. В момента той се превърна в най-елитния атлет на България. След като футболният отбор на страната се провали в опитите си да се класира на Световното първенство в Бразилия, сега българите живеят с успехите на своя сънародник в Лондон. Някога известен като бейби Федерер, сега го наричат българския Бекъм. Изглежда, че Григор Димитров се сдоби с нов нежелан прякор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА