Last news in Fakti

30 Август, 2014 12:30 859 0

Юве, Рома или Наполи – кой ще спечели скудетото?

  • скудето-
  • серия а-
  • ювентус-
  • рома-
  • наполи

Ювентус ще гони четвърта поредна титла, но Рома и Наполи няма да се дадат без бой

Юве, Рома или Наполи – кой ще спечели скудетото? - 1
Снимка: БТА/ ХINHUA

Днес започва сезонът в едно от най-интересните и колоритни първенства в света – италианската Серия „А”. През миналата година Ювентус счупи всички възможни рекорди, финиширайки с внушителните 102 точки. Дали обаче и през този сезон „бианконерите” ще са хегемон, или Рома и Наполи ще дадат сериозен отпор на шампионите?

ЮВЕНТУС

Ден след началото на лятната подготовка на тима във Виново Антонио Конте шокира тифозите с решението си да се оттегли от треньорския пост. Ръководството на тима действа светкавично – нае свободния Масимилиано Алегри. Веднага се заговори за край на една ера, характеризираща се с тотална доминация в Италия. Алегри и Юве обаче нямат намерение лесно да сдадат короната . Нещо повече – футболистите и новият треньор са мотивирани да се докажат в Европа, а освен това да спечелят четвърта поредна титла на Апенините.

Това предизвикателство не е ново за Алегри – той пое Милан през сезон 2010/11 и спечели скудетото още през първата си година начело на гранда. Знае какво е целият свят да те гледа, да те оценява, да иска от теб – бил е под напрежение и има опит.

Най-важните трансфери за Юве по време на меркатото бяха Артуро Видал и Пол Погба – те решиха да останат в клуба! И докато за французина не се говореше толкова много това лято, за Видал бяха изписани стотици редове. Манчестър Юнайтед бе най-близо до Видал, но той и шефовете на клуба решиха да продължат съвместната си работа.

„Бианконерите” привлякоха Алваро Мората, който обаче се контузи и няма е на линия за началото на сезона. Роберто Перейра, Патрис Евра, Ромуло и Кингсли Коман също акостираха в подножието на Алпите. Въпреки че липсваше т.нар. „звезда”, Юве запази ядрото от играчи и е толкова опасен, колкото и преди година.

Алегри обеща постепенна промяна на схемата на игра и липса на страх в Шампионската лига. В първия кръг „бианконерите” гостуват на Киево и въпреки че имат контузени играчи са фаворити за трите точки във Верона.

РОМА

През миналия сезон Рома завърши с 85 точки. Да, те не спечелиха титлата, но несъмнено изпратиха един чудесен сезон. По време на летния трансферен прозорец „джалоросите” подсилиха тима си, който през тази година ще играе и в Шампионската лига за първи път от сезон 2010/11.

Руди Гарсия привлече Хуан Итурбе, Константинос Манолас, Салих Учан, Ашли Коул, Сейду Кейта и Давиде Астори, припомня Goal.com. Мехди Бенатия си тръгна от „Олимпико”, но Рома запази най-добрите си играчи и надгради миналогодишния състав.

В предсезонната подготовка Рома записа престижни победи над тимовете на Реал (Мадрид) и Ливърпул и гледа с оптимизъм към новото предизвикателство. В първия кръг на Серия „А” столичани са домакини на Фиорентина.

НАПОЛИ

Всички толкова са се концентрирали върху сблъсъка Ювентус-Рома, че забравят отбора на Рафа Бенитес. Наполи, настоящ носител на Копа Италия, не направи гръмки трансфери, отпадна и в плейофния кръг за влизане в групите на Шампионската лига, отстъпвайки на Атлетик (Билбао).

Бенитес обаче е опитен треньор, а с играчи като Игуаин и Кайехон „адзурите” могат да се борят за челните места в Италия. Треньорът използва схема на игра 4-2-3-1, която в сравнение с широкопрактикуваната 3-5-2 на Апенините е много по-агресивна, подходяща за дълбоко пресиране и бързи контраатаки.

През миналия сезон Наполи финишира на трето място, но бе вторият най-резултатен тим след Ювентус. Южняците нямат титла от 1900 година насам. Дали сега моментът е настъпил? Отговорът като че ли е отрицателен, но с една добра серия от победи в началото на сезона Наполи може да набере инерция и да застраши сериозно короната на Юве. В първия кръг „небесносините” гостуват на Дженоа.

Несъмнено ни очаква едно интересно първенство! Интер и Милан не са реални претенденти за скудетото и ще гонят класиране в Шампионската лига през следващия сезон. Новаците Емполи, Чезена и Палермо, в който играе Ивайло Чочев, ще се надяват да запазят мястото си в елита на италианския футбол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА