Last news in Fakti

30 Декември, 2014 08:30 2 016 0

10-те най-значими трансфера през 2014-та

  • трансфери-
  • 2014-
  • най-значими

През тази година имаше трансфери, които разтърсиха целия футболен свят

10-те най-значими трансфера през 2014-та - 1
Снимки: БТА/AP

И през тази година в света на футбола се изляха стотици милиони за трансфери на футболисти. Някои от най-силните играчи в света смениха своята клубна принадлежност, изменяйки футболните реалности. Рекордни трансфери разтърсваха Европа на няколко пъти, правейки годината наистина вълнуваща за всеки фен. За това и с края на 2014-та година от Факти.бг ви представяме класация на 10-те най-значими трансфера през изминаващата година.

1. Диего Коща в Челси

До скоро Диего Коща далеч не беше сред най-популярните футболисти в света. Той  обаче беше феноменален за своя Атлетико Мадрид през сезон 2013-2014, отбелязвайки 27 гола в Ла Лига. Коща беше ключовата фигура, осигурила на „дюшекчиите“ изненадващия триумф с титлата в Испания и участието на финала в Шампионската лига, превръщайки се в един от най-добрите нападатели в света.

Още през лятото беше ясно, че 26-годишният играч ще бъде трансфериран, но не бе съвсем сигурно къде точно. Все пак Жозе Моуриньо започна да работи за неговия трансфер в Челси още през пролетта, възползвайки се от близките отношения на английския тим с испанския шампион. Това и не е изненадващо, след като много специалисти обясниха нулевия минал сезон на неговия отбор с липсата на достатъчно качествен нападател.

Въпреки, че към Коща интерес проявяваха отбори като ПСЖ и Манчестър Юнайтед, преди Световното първенство вече беше ясно, че той ще премине на „Стамфорд Бридж“. Челси плати за нападателя сумата от 38 млн. евро, което се оказа прекрасна инвестиция. Коща нямаше  нужда от каквото и да е адаптация и още през първите дни на престоя си започна да бележи голове и се превърна в ключова фигура за „сините“ от Лондон. До този момент в Английската висша лига той е изиграл 16 мача, в които има 13 гола. Челси се счита  за фаворит за титлата в Англия и е един от основните претенденти за трофея в Шампионската лига. Това до голяма степен се дължи на това, че в тима присъства голова машина като Коща.

2. Хамес Родригес в Реал Мадрид

Плеймейкърът бе считан за един от големите таланти на световния футбол, ни никой не предполагаше как той ще изригне на Световното първенство. Хамес бе лидерът на своята Колумбия и една от големите звезди на Мондиала във Бразилия. Неговият национален отбор достигна до 1/4 –финалите, а той стана голмайстор на турнира с 6 отбелязани гола.

Този факт веднага го превърна в трансферна цел номер едно на всички големи отбори, а в играта се намеси Реал Мадрид. „Белият балет“ работеше цяла пролет по трансфера на Луис Суарес, но след като той пропадна, от там се насочиха към младия колумбиец. Това доведе до пореден бомбастичен трансфер на „кралския клуб“, от където платиха 80 млн. евро на Монако, за да може Хамес да облече белият екип през лятото.

По-голямата част от парите за трансфера бяха избити още през първите седмици на колумбиеца в Реал, като само за няколко седмици от клуба продадоха близо 500 000 негови фланелки. Хамес имаше нужда от известно време за адаптация, но в един момент пасна като дялан камък в селекцията на Карло Анчелоти. Той вече е една от водещите фигури в отбора, а от 14 мача в Ла Лига до момента е отбелязал 4 гола и дал 4 асистенции. Хамес вече се утвърди като мозъка в нападението на тима и явно те първа ще пише новата история на „белия балет“.

3. Луис Суарес във Барселона

Нападателят направи изключителен последен сезон за Ливърпул, за който отбеляза 31 гола в Английската висша лига, поделяйки си „златната обувка“ за най-добър голмайстор на Европа с Кристиано Роналдо. В Реал Мадрид обявиха интереса си към Суарес още през лятото на миналата година и близо цяла година работиха за осъществяването на трансфера. И точно, когато той изглеждаше сигурен, се намеси Барселона.

На Световното първенство Суарес отново се забърка в скандал, след като по време на срещата между Уругвай и Италия ухапа Джорджо Киелини. Това му коства забрана за участие в мачове от близо три месеца. Този факт явно принуди ръководните фактори в Ливърпул да продадат футболиста, а най-добрата оферта за него бе предложена от Барселона.

„Каталунците“ платиха за Суарес 81 млн. евро. Допълнителен фактор за трансфера изигра и това, че семейството на съпругата на играча живее в близост до град Барселона. Така клубът заформи атомното нападение Суарес, Неймар, Меси. Уругваецът направи своя дебют чак през октомври, заради наказанието си, но до този момент не оправдава цената си. До тук през сезона той е отбелязал само 3 гола за своя клуб.  Един в турнира за Купата на краля, един в Шампионската лига и един в Ла Лига.  Уругваецът обаче винаги е имал трудни моменти на адаптация в новите си отбори, а напоследък изглежда, че формата му започва да се подобрява. За да оправдае парите дадени за него обаче, Суарес ще трябва да отбележи поне 20 гола до края на сезона.

4. Анхел Ди Мария в Манчестър Юнайтед

През последния си сезон в Реал Мадрид Ди Мария се утвърди като един от най-комплексните футболисти в света. Той показа, че може да се справя еднакво добре на позициите на крило, плеймейкър, че дори и като разиграващ опорен халф. Той имаше основна роля за триумфа на „белия балет“ в Шампионската лига, а в последствие направи и много силно Световно първенство със своята Аржентина, която достигна до финалния мач на турнира.

През лятото обаче в Реал пристигнаха Хамес Родригес и Тони Кроос, които сякаш направиха аржентинеца излишен. Ди Мария предяви и претенции за по-висока заплата, което принуди ръководството на клуба да го продаде, въпреки несъгласието на треньора Карло Анчелоти.

През август Манчестър Юнайтед плати рекордните за английския футбол 60 млн. паунда, за да си осигури услугите на Ди Мария. Аржентинецът бързо се превърна в основния футболист в селекцията на Луис Ван Гаал и се утвърди като лидера в халфовата линия на английския гранд. До тук през сезона той изигра 11 мача в Английската висша лига, в които отбеляза 3 гола и даде 4 асистенции. Контузии му попречиха да се представи още по-силно за своя отбор. Изглежда обаче, че той тепърва ще се налага като една от големите звезди на тима.

5. Сеск Фабрегас в Челси

Плеймейкърът премина в Барселона през 2011 г. и въпреки, че имаше добри изяви за „каталунците“, той така и не успя да се наложи като водещ за тях футболист. Последният слаб сезон на отбора форсира нова  мащабна селекция, а Фабрегас бе зачеркнат като ненужен.

Още през пролетта се появиха множество спекулации, за това кой ще е неговият нов отбор. Манчестър Юнайтед, ПСЖ и Ювентус проявяваха сериозен интерес към играча, но най-вероятно изглеждаше неговото завръщане в Арсенал. В последния момент обаче на сцената излезе Челси. Само за около седмица Жозе Моуриньо задейства цялата машина на клуба и точно преди началото на Световното първенство стана ясно, че Фабрегас ще премине на „Стамфорд Бридж“ за 33 млн. евро.

Трансферът бе приет противоречиво от феновете на Челси, тъй като Фабрегас често е показвал ненавистта си към техния отбор, а освен това често се забъркваше в скандали с футболисти или треньори на тима. Испанецът обаче опроверга всички съмнения още в първите си мачове за отбора. Той се превърна в истинския мотор за халфовата линия на Челси и в ключовата фигура за отбора. До този момент в 18 мача от Английската висша лига, плеймекърът има 13 асистенции и 2 гола, което го превръща в мозъка на отбора. Изглежда, че Фабрегас вече си е извоювал място в сърцата на клубните фенове.

6. Тони Кроос в Реал Мадрид

Кроос беше една от основните фигури, донесли серията от успехи на Байерн Мюнхен през последните години. Той се утвърди като може би най-добрия опорен халф в света. Освен това футболистът направи и много силно Световно първенство, завършило със световната титла за неговата Германия.
Кроос обаче започна да губи титулярното си място в Байерн. Той имаше някои противоречия с треньора Хосеп Гуардиола и не изглеждаше щастлив от стила, който той налага в отбора. Въпреки това испанецът го искаше в своя състав, но от ръководството на отбора решиха да осъществят неговия трансфер. Така през юли той премина в редиците на Реал Мадрид за сумата от 25 млн. евро.

Кроос бързо се превърна във водеща фигура на „Сантиаго Бернабеу“ и вече все повече хора го третират като втория най-важен човек в отбора, след Кристиано Роналдо. Той върти цялата халфова линия на Реал и може да бъде определен като  мотора на отбора. От 15 мача в Ла Лига германецът има 1 гол и 6 асистенции и вече е един от големите любимци на феновете на „белия балет“.

7. Алексис Санчес в Арсенал

Нападателят направи много силен последен сезон за Барселона. Той отбеляза 19 гола в Ла Лига, превръщайки се във втория най-резултатен футболист за тима след Лионел Меси. Санчес впечатли с изявите си и  на Световното първенство с националния отбор на Чили, с който достигна до 1/8-финалите на турнира.

Мащабната селекция в Барселона обаче трябваше да бъде компенсирана с трансфер на някоя от големите звезди на отбора и Санчес трябваше да напусне клуба. Основните претенденти за неговия подпис бяха Ливърпул и Арсенал, но солидната заплата, която „артилеристите“ предложиха на футболиста, им осигури неговия трансфер.

През лятото Санчес премина на „Емирейтс“ за сума от близо 40 млн. евро. Той бързо се превърна в голямата звезда на тима и вече е един от водещите голмайстори в Англия. За 18 мача в шампионата Санчес вече има 10 гола и 5 асистенции, буквално дърпайки отбора след себе си. Изглежда, че Арсен Венгер най-сетне намери своята нова голяма звезда.

8. Хуан Мата в Манчестър Юнайтед

От както отиде в Челси през 2011-та Мата се превърна във водещия футболист на тима, който в два поредни сезона бе избиран от феновете на отбора за играч на годината. Плеймейкърт обаче не пасваше на идеите за играта на отбора, които новия мениджър Жозе Моуриньо имаше. Така той прекара есента на 2013-та основно на резервната скамейка, което го принуди да иска трансфер в началото на тази година.

Дълго време сериозен интерес към него проявяваха Барселона и ПСЖ, но в крайна сметка за подписа му се пребори Манчестър Юнайтед. Точно тогава клубът бе изпаднал в сериозна криза и тогавашният мениджър Дейвид Мойс се надяваше трансферът на доказано класно попълнение да вдигне формата на отбора.

Така и през януари Мата премина на „Олд Трафорд“ за сумата от 37 млн. паунда. Играта за новия му отбор беше на приливи и отливи, като по някога изглеждаше, че може да е основната  фигура за Манчестър, а друг път, че не може да свикне с играта на отбора. В крайна сметка той постепенно навлезе в атмосферата на тима и представянето му за него става все по-добро. През тази година той изигра 28 мача с червената фланелка, в които се отчете с 11 гола и 6 асистенции, което показва, че може и наистина да стане новият диригент в нападението на отбора.

9. Роберт Левандовски във Байерн Мюнхен

През последните години Левандовски се наложи като най-добрият нападател в германската Бундеслига. В три поредни сезона той надхвърляше границата от 20 гола за своята Борусия Дортмунд, превръщайки се в основния фактор за поредицата от успехи на тима на Юрген Клоп.

В един момент стана ясно, че на него му е дошло времето да иде в още по-голям отбор, като интерес към подписа му в различни моменти проявяваха Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, ПСЖ и Манчестър Сити. От Борусия обаче отказваха да продадат своята звезда и в крайна сметка се стигна до договорката той да напусне отбора като свободен агент, след като договорът му с него изтече.

Това стана през това лято и след множество спекулации стана ясно, че нападателят е решил да премине в големия съперник на Борусия – Байерн Мюнхен. Това огорчи повечето фенове на гранда от Вестфалия, но Левандовски предпочете да преследва големите трофеи с „баварците“.

На него му бе нужно известно време докато свикне с новия отбор, но все пак постепенно навлезе в правилния ритъм. Той вече започна да бележи и до този момент през сезона във Бундеслигата има записани 15 мача, в които е отбелязал 7 гола и дал 4 асистенции. Това определено го превръща в един от водещите любимци на феновете на германския гранд.

10. Давид Лиус в Пари Сен Жермен

Между 2010 и 2014-та бразилският защитник се превърна в един от големите любимци на феновете на Челси. Той беше неизменна част от европейските успехи на отбора, печелейки с него Шампионската лига и Лига Европа. Луис винаги е впечатлявал със своята комплексност, която му позволява да играе както  във всяка част на защитната формация, така и в халфовата линия. Добрия му контрол на топката пък винаги го е правел апетитна хапка за всеки един от големите отбори.

Новият мениджър на „сините“ Жозе Моуриньо обаче не харесваше рисковия стил в защита на Луис и грешките, които понякога произлизаха от по-продължителното владеене на топката от негова страна. Така, че още през лятото той даде да се разбере, че планира да продаде своя бранител. От доста време интерес към него проявяваха хората от Барселона, но в крайна сметка той премина в Пари Сен Жермен.
Френските шампиони платиха за бразилеца 50 млн. паунда, превръщайки го в най-скъпия защитник в историята на футбола. Така Луис се събра със своя съотборник то националния отбор на Бразилия Тиаго Силва, с който оформиха стабилна защитна двойка, върху която падат надеждите за европейските триумф на Пари Сен Жермен още през този сезон. Определено Луис се надява да опита от европейската слава и в новия си отбор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА