25 Декември, 2014 16:58 888 1

Трудности и много неизвестни в годината на вековния юбилей

  • левски-
  • юбилей-
  • трудности-
  • обзор на годината-
  • георги иванов-
  • стойчо стоев

Ще успее ли след Нова година Левски да изплува от дъното и да се върне там, където му е мястото?

Трудности и много неизвестни в годината на вековния юбилей - 1
Снимка: БТА

„Изпращаме една противоречива и трудна годна. През всеки ден и миг от тази 2014 година Левски водеше борба, рамо до рамо с най-ценния си капитал - публиката” – така ръководството обобщи изминаващата 2014 година.

В последните й дни е време за равносметка. „Синият” клуб изпраща може би най-слабата си година във вековната си история. В годината на своя вековен юбилей Левски разочарова своите фенове, не успя да върне усмивките по лицата им.

За първи път от 24 години насам столичани не участваха в европейските клубни турнири, след като завършиха на пето място през миналия сезон. Освен това левскарите допуснаха рекорден брой загуби, а за капак вечният им съперник ЦСКА постигна шест поредни победа над тима от „Герена”.

През лятото Георги Иванов се завърна в клуба като спортен директор и назначи Хосе Мурсия за треньор. Въпреки обещанията към испанеца обаче той бе уволнен след изиграването на едва три официални срещи. Димитър Димитров – Херо даде обещание, че ще поеме треньорското кормило през зимата и Гонзо застана начело на тима.

Зимата дойде, но обещанието не бе спазено. „Смятам, че достойнството на Димитър Димитров е под съмнение”, заяви след фиаското Георги Иванов. Херо, от своя страна, обоснова решението си с липса на комуникация между него и любимеца на Сектор „Б”.

Така се наложи Левски да си търси нов треньор. Веднага бе потърсен бившият наставник на Лудогорец Стойчо Стоев, който прие поканата и пое юздите на „Герена”.

В момента Левски заема шестата позиция във временното класиране на „А” група и атака на титлата изглежда повече от невъзможна. Въпреки това „сините” имат шанс да си спечелят евроквота за следващия сезон – тимът достигна четвъртфиналите в турнира за Купата на България и ще срещне новака в елитното ни първенство Хасково. При успех в турнира, отборът ще играе в Европа.

Без съмнение най-паметният момент през годината за Левски бе вечерта на 23 май, в която Националният стадион „Васил Левски” бе препълнен до краен предел, скандирайки „Само Левски!”. Столичани отпразнуваха вековния си юбилей, побеждавайки Лацио с 3:2 в приятелски мач, а феновете направиха грандиозно пирошоу по трибуните.

На 17 декември „сините” проведоха Общо събрание, на което бяха разисквани някои от основните въпроси за бъдещето на тима и финансирането му. След него обаче все още има много неизвестни. Собственикът Тодор Батков заяви, че ще даде 15% от акциите на феновете, ако те се ангажират да докарат 1 милион лева на клуба. От тръст „Синя България” обаче са категорични, че няма да „изсипят” в касата на клуба 1 милион лева, каквото е искането на адвоката. Те не искат да се ангажират с конкретна сума, а ще се опитат максимално да използват маркетинговия потенциал.

Според представителите на тръста събраната сума по техния план може да бъде и по-голяма, а клубът има потенциал да се самоиздържа и да не зависи от един човек.

В последните дни на годината „синята” общност все пак имаше поводи за радост. Големият талант в тима от „Герена” Божидар Краев изкара пробен период в италианския колос Ювентус, който наблюдава отблизо изявите на българина. Ако в близките седмици се стигне до трансфер на Краев в чужбина, в касата на тима ще влязат свежи пари, чрез които могат  да се осигурят входящи трансфери.

2014 бе трудна, бе разочароваща за феновете на Левски. Те доказаха, че могат да бъдат единни, но футболистите на терена с нищо не показаха, че заслужават тяхната любов.

Въпреки това има оптимизъм в „синия” лагер. Новият треньор Стойчо Стоев има много работа за вършене, но той доказа, че има качествата да измъкне тима от положението, в което се намира в момента.

А това без съмнение е необходимо – защото българският футбол се нуждае от силен Левски!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост бг

    0 0 Отговор
    НЕ , Още много време ще са на дъното , Само срамат името на Васил Левски ! и На България ! Смешници ! трябва да има забрана отбори в България да носят имена на Патриоти ,Герои ! Това е срам за България ! тоя отбор само срам носи на България !преди се класираха в групите и ги напомпиха с по 5-0 Срам ! Евала На Лудогорец !