Last news in Fakti

14 Януари, 2015 09:00 780 0

Магията на празничните мачове

  • магия-
  • празнични-
  • мачове

Докато всички почиваха около новогодишните празници, в Англия отборите преминаха през най-наситената част от сезона

Магията на празничните мачове - 1
Снимка: БТА/AP

Новогодишните празници вече отминаха и всички все още живеем със спомените за семейните събирания и големи тържества.

Футболните фенове обаче живеят с още нещо. И това са спомените от прословутите празнични кръгове на Английската висша лига. Докато хората по света се радваха на празнични ваканции, футболистите в Англия преминаха през най-тежката част от футболния сезон на Острова. Прословутите мачове около Коледа и Нова година се превърнаха в една от най-ярките марки на английския футбол през последните години.

Реално те са един от основните фактори, които превърнаха английския шампионат в най-гледаното и най-печелившо първенство в света. Просто те са феномен без алтернатива в европейския футбол. В периода между 22-ри декември и 4-ти януари футболистите във всички водещи първенства почиваха, докато тези в Англия имаха най-наситената си от към мачове програма.

По този начин Премиършип се превръща в първенството без конкуренция по празниците, генериращо множество допълнителни приходи. Вероятно за футболистите е трудно да играят през най-ваканционния период през годината, но точно по това време хората търсят развлечение. През зимните празнични дни футболните фенове масово почиват и точно тогава те търсят най-много възможности за гледане на футбол. По това време обаче почиват отборите във всички водещи първенства като тези в Италия, Франция, Испания и Германия. В Англия обаче запълват точно този празен от към футбол период. В рамките между 22-ри декември и 1-ви януари английските отбори изиграха по 4 мача, което ще рече по средно 1 мач на всеки 3 дни.

От бизнес гледна точка това е брилянтно решение. По този начин  рекламодателите насочват вниманието си към само едно място, а телевизионните зрители имат един избор. В Англия стадионите по традиция винаги са пълни, но чрез празничните мачове се привлича и вниманието на телевизионните зрители по целия свят.

Много хора отдавна се чудят как така в Испания играят най-големите звезди на световния футбол и въпреки това Ла Лига изостава с много по спечелени приходи и продажба на телевизионни права от Англия. Просто на Острова имат изготвена стратегия ,за това как да продадат своя продукт по най-добрия начин. А мачовете през зимата спомагат точно за това. Много футбол през почивните дни гарантира голям интерес и зрители от целия свят. За това и английското първенство е същински международен феномен, който приковава зрителите по целия свят пред телевизорите.

Ако празничните мачове са любими на феновете, те не са на особена почит сред треньорите. На няколко пъти треньорски светила като Жозе Моуриньо и Луис Ван Гаал признаха, че тежкият режим през декември буквално изстисква силите на техните футболисти. Определено не е лесно и да изготвиш програма, с която да подготвиш организмите на своите играчи за толкова сериозни натоварвания. Друг момент е и празничният период, през който определено е тежко да мотивираш играчите си да играят, докато техните семейства празнуват заедно. Не случайно и точно около т.нар. „боксинг дей“ се случват и някои от най-сензационните резултати, като загубата на Челси от Тотнъм с 5:3 и равенството на Манчестър Сити от 2:2 с Бърнли. Просто в един момент играчите, дори на най-големите отбори губят мотивация и физически сили и не съумяват да покажат възможно най-доброто от себе си. Точно в този период играчите са склонни да получават и сериозни контузии, причинени от комбинацията между студено време и тежките натоварвания.

Има треньори, които и напълно неглижират подготовката на отборите си около празниците. Така и Арсен Венгер отмени всички тренировки на Арсенал преди мачовете на 26-ти декември. Все пак и футболистите са хора, които в даден момент може и да не издържат на тежкия режим и психическата умора.

Трябва да отбележим, че и отборите на Реал Мадрид и Барселона загубиха първите си мачове за годината, въпреки че не играха по празниците. Просто за всеки играч явно е трудно да навлезе в добра форма веднага след празниците. Тук не става въпрос просто за физическа, а и за цялостна психологическа пренастройка.

В момента има сблъсък на мнения по повод празничните мачове. В Англия има много треньори, главно чужденци, които все пак настояват за въвеждането на кратка зимна почивка за играчите, които да могат да  дадат най-доброто от себе си през януари. В Испания и Италия пък вече се прокрадват мненията, че и там трябва да бъдат въведени празнични мачове, за да се засили вниманието на зрителите и рекламодателите. Естествено сложен е въпросът до колко и играчите могат да дадат най-доброто от себе си в тежък график, какъвто предполага Английската висша лига в края на декември и дали има смисъл да бъдат изстисквани до край и дори да се рискува тяхното здраве в името на повече зрители.

Едно е ясно. За всеки футболен фен празничните мачове в Англия са едно от големите забавления по време на новогодишните празници. От Острова не смятат да се отказват от тази традиция и ако от останалите първенства искат да догонят нивото на постъпления в Английската висша лига, явно ще трябва и те да се опитат да я въведат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА