11 Февруари, 2015 12:49 764 0

Калчото се нуждае от силен Милан

  • милан-
  • серия а-
  • калчо-
  • телевизионни права-
  • адриано галиани

Росонерите трябва да спрат да се оправдават и да потърсят пътя към стария си блясък

Калчото се нуждае от силен Милан - 1
Снимки: БТА/ AP

Един от най-големите и успешни клубове на Апенините – носител на 18 титли в Серия А и 7 трофея от Шампионската лига, в момента изживява тежък период. Милан, доминант в калчото в началото на 90-те години на миналия век, в момента е далеч от думата доминация.

За последно „росонерите“ спечелиха скудетото през 2011 година, но оттогава отборът затъва все по-надълбоко. През миналия сезон Милан пропусна участие в Шампионската лига за първи път от 1998 година насам, а по всичко личи, че и през следващия няма да играе в „лигата на богатите“.

Клубът от Милано заема 11-ата позиция във временното класиране на италианското първенство, като е записал три загуби в последните си четири мача. Тифозите на другите отбори се наслаждават на моментното състояние на този гигант. Истината обаче е една – калчото се нуждае от силен Милан.

За някои това е неприятно и трудно за приемане, но реалността е такава. „Росонерите“ не са най-подкрепяният отбор в Италия, но в световен мащаб разполагат с огромна фенска маса, която може да генерира огромни приходи. А колкото повече привърженици гледат италианското първенство, толкова повече приходи ще има от телевизионни права, пише SB Nation.

Докато Милан и градският му съперник Интер се представят слабо на терена, международният интерес към продукта „Серия А“ намалява, особено в Съединените американски щати – може би най-бързо развиващият се пазар в света на спорта.

А когато никой не гледа италианското първенство, парите отиват към английското и немското. Това означава, че разликата между тези шампионати ще става все по-голяма, а Италия няма да може да се противопостави финансово на тимовете от Висшата лига и Примера дивисион.

В днешни времена – когато парите играят огромна роля – това ще е пагубно за италианците. След трофея на Интер в Шампионската лига през 2010 година отборите от Ботуша се представят слабо в европейските клубни турнири. Шампионът през последните три сезона – Ювентус, достигна четвъртфинал, но това не е достатъчно. През миналия сезон пък „бианконерите“ отпаднаха още в груповата фаза.

Какво обаче е бъдещето на Милан? Привържениците на този велик клуб нямат много поводи за оптимизъм. През зимния трансферен прозорец бяха привлечени имена, които са далеч от класата и нивото на отбор, който е бил страшилище за болшинството от европейските тимове през годините.

По-притеснително е, че ръководството не дава поводи за оптимизъм. За няколко месеца бяха „похабени“ легенди като Зеедорф и Инздаги, които бяха хвърлени неподготвени в треньорската професия. Вицепрезидентът на Милан Адриано Галиани пък стана за смях, след като нападна Ювентус след загубата в Торино (3:1 за Юве) в неделя. Той обвини шампионите, че контролират и манипулират телевизионните камери на стадиона, с което се опита да измести фокуса от слабата игра на „росонерите“ в този двубой.

Шефовете на Милан трябва да погледнат истината в очите – и то незабавно. В момента отборът играе слабо и през лятото трябва да се направят радикални промени. Новият стадион, който се очаква да бъде готов за сезон 2018/2019, е крачка напред.

За да просперира калчото обаче трябва да бъдат направени много крачки. Милан се нуждае от движение...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА