Last news in Fakti

4 Януари, 2016 11:28 693 0

Оцениха шест сезона от Висшата лига на 4 милиарда евро

  • тв права-
  • висша лига-
  • търг-
  • предаване-
  • сделка

Телевизионните права за един сезон се равняват на 660 милион

Оцениха шест сезона от Висшата лига на 4 милиарда евро - 1
Снимка: БТА/АР

Висшата лига сключи договори за около 1,36 милиарда евро, с които продаде тв правата за следващите 6 години в половината свят, съобщава "Труд". Американският пазар е осигурен с нов контракт, Тайланд, Китай, Африка, Бразилия и Скандинавия също вече знаят кой и за колко ще им предава мачове от най-интересното първенство. Общата стойност на правата само за страните извън Великобритания е умопомрачителна.

Очаква се след сключването на останалите договори за делегиране, включително за Европа и България, сумата да стигне 4 милиарда евро за 6 сезона.

През сезон 1992/1993, първи във Висшата лига, цената на правата сумарно за цял свят са стрували 13 милиона евро за година. Днес излизат към 660 милиона. Тоест увеличение от около 50 пъти. Битката за титлата през този сезон допринася за мегасделката. След 20 кръга не е ясно кой е фаворит за първото място.

Новата сделка за правата струва към 100 милиона евро годишно само за Щатите, като изследване показа, че всеки 11-и в страната гледа поне по един мач на уикенд от Англия. А преди 10 г. статистиката сочеше, че едва един на 90 тв зрители наблюдаваше двубоите.

Правата за Хонконг, Тайланд и Скандинавия са с удвоени стойности. Не е ясно дали така ще се отрази новата ситуация и на цената за България, където също предстои предоговаряне. Друго проучване сочи, че Норвегия е №1 по интерес към английските мачове - там 65% имат любим отбор на Острова и гледат двубоите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА