16 Май, 2016 22:04 3 921 5

Спадът във формата на Григор Димитров

  • григор димитров-
  • спадът-
  • психика-
  • технически-
  • атп-
  • титли

Българинът изпусна две титли, а сега отпадна на два пъти още в първи кръг на турнирите от АТП

Григор Димитров днес навършва 25 години. Най-успелият български тенисист през последните години накара феновете да почувстват, че страната ни вече има място сред най-големите в света на тениса.

Безпрецедентното 8-о място на родния ас в световната ранглиста пък едва ли скоро ще бъде дори доближено от друг наш състезател.

2016-а обаче едва ли може да бъде определена като година на възход за златното ни момче.

Раздялата с Мария Шарапова и новата връзка на хасковлията с музикалната звезда Никол Шерцингер определено играят негативна роля за играта му, тъй като на моменти емоционалното състояние на тенисиста ни се блъска в полюсите.

От началото на сезона Григор имаше два страхотни шанса да увеличи броя на трофеите си от АТП-сериите.

Най-напред първата ни ракета загуби злощастно на финала в Сидни от тогава 22-ия в света (сега 24-и) сърбин Виктор Троицки след 6:2, 1:6, 6:7(7). 

Мачът бе изключително интересен, а българинът игра на високо ниво като изключим втория сет, който бе трагичен за него.

В тайбрека на третата част той имаше и мачбол, който дори можеше да оползотвори, но направи грешка при мрежата, при едно от разиграванията. Това е и първа победа за сърбина над Григор Димитров.

По този начин Троицки защити трофея си от турнира и го печели за втора поредна година.

Григор Димитров допусна инфарктна загуба и навръх Великден.

Той отстъпи във финала на АТР 250 турнира в Истанбул, отстъпвайки с 1:2 сета пред Диего Шварцман, в отделните части 7:6 (5), 6:7 (4), 0:6 след близо 3 часа игра на „Гаранти Коза Арена”. 

Българинът има за какво да съжалява, тъй като водеше със сет и 5:2 във втория, като при 5:3 сервира за трофея. На два пъти почетният гражданин на Хасково беше само на две точки от успеха, но 87-ият в света Шварцман отказа да се предаде и в крайна сметка изстрада успеха си.

В последните два турнира на нашенеца нещата ескалираха и спадът във формата на българина става все по-видим.

Димитров загуби от Александър Зверев в първия кръг на „Мастърс“ турнира в Рим.

19-годишният германец направи 4 пробива в сервиса на Димитров, от които Григор Димитров успя да върне само един във втория сет и загуби мача с 1:6, 4:6 за час и 7 минути игра.

Това е поредна загуба в първи кръг на „Мастърс“ турнир за Григор Димитров, след тази в Мадрид преди седмица.

Преди тези издънки, Гришо бе елиминиран още няколко пъти на ранни етапи от надпреварите -  втори кръг в Монте Карло и трети на Australian Open.

Имаше и проблясъци като 1/4-финалите в Бризбън и Акапулко и 1/2-финалът в Делрей Бийч, но това което се очакваше бе Григор вече да е сред стабилните тенисисти, които гонят върха и се борят за Топ 5 в света.

Това обаче засега не се оправдава. Напротив - най-страшното нещо - посредствеността, е надвиснало над нашия тенис ас.

Той вече е 36-и в класацията на АТП с 1150 точки като това е и най-ниската позиция, която е заемал от 11 февруари 2013 г.

Специалистите не отричат страхотните му качества - мощния форхенд, убийствения бекхенд с една ръка (подобно на Федерер), скоростното движение по корта и атрактивния, нападателен тенис, които практикува.

Макар че технически българинът изглежда от световно ниво, психически той не показва хладнокръвието и класата, необходими да се нареди до имена като Надал. Мъри и Джокович.

Дали ще има нов период и ренесанс в играта на Григор предстои да разберем, но каквото и да се случи,  България винаги ще го подкрепя и ще се гордее с постиженията му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йорданка

    1 0 Отговор
    Да, факт е, че Григор Димитров има всичко, за да бъде в първата десетка и е жалко, че вместо да гради кариерата си елегантно и с
    достойство избра да покаже на света балкански темперамент и безсилие...
    Всеки прави грешки, но когато си на 25 години е време да вземеш нещата в свои ръце, да се освободиш от всичко и всички, които пречат и да покажеш на целия свят само най-доброто на което си способен!
    Да, ти можеш!
    Честит рожден ден!
  • 2 Бимбамбум

    0 2 Отговор
    Човеко си оплел кошничката... Да му мислят тъпите зяпльовци и пляскачи в родината!
  • 3 незнайко

    1 1 Отговор
    Не се косете, Григор не играе за слава, а за ПАРИ. Малцина са които играят в името на престижа. Григор не е от тях.
  • 4 Бл Благов

    0 0 Отговор
    Григор ще превъзмогне кризата ,която го е споходила! Аз вярвам ,че той отново ще влезне във форма и ние ще се гордеем с него!Честит Рожден ден!
  • 5 ПИЙНОКИО

    0 0 Отговор
    Не е.авай пич, само така!!! Праскай к..валяка, а пък тениса . . . е, ако остане време . . .