Last news in Fakti

30 Юни, 2016 18:04 1 162 1

Григор Димитров преодоля "кошмара" Жил Симон

  • димитров-
  • симон-
  • уимбълдън-
  • победа-
  • тенис

Българският тенисист стигна до победата след 3:1 сета

Григор Димитров преодоля "кошмара" Жил Симон - 1
Снимка: БТА/АР

Григор Димитров победи Жил Симон с 6:3, 7:6, 4:6, 6:4 и продължава в третия кръг на "Уимбълдън". Двубоят между двамата започна още снощи, но бе прекъснат заради дъжд при 2:1 за французина в първия сет.

Българинът записа едва втори успех срещу французина в седмия мач помежду им, а в следващия кръг ще срещне американеца Стив Джонсън. 29-ият в света по-рано днес се справи с Жереми Шарди с 6:1, 7:6, 6:3.

Димитров и Джонсън са играли два пъти досега и имат по една победа. Американецът се наложи с 6:3, 1:6, 6:3 във Вашингтон през миналата година, а Димитров му върна на "Уимбълдън" с 7:6, 6:2, 7:6.

Първи сет

След кратката игра в сряда резултатът бе 1:0 за Григор и 30:15 при подаването на Симон. С два мощни сервиса французинът набързо изравни геймовете, но Григор демонстрира, че също е в ритъм, печелейки своя гейм на 30. 

В четвъртия гейм дойде и първия пробив в мача, а той е в полза на Димитров. Симон направи няколко непредизвикани грешки и след безапелационен гейм на 0 българинът поведе с 3:1. Пробивът бе затвърден с гейм на 30 и така почивката дойде при 4:1 за българина.

Световният №20 спря хубавата серия на Гришо с бърз и категоричен гейм, но пък българската гордост отговори със същото и се доближи само на гейм от успех в сета.

Симон обаче отново бе категоричен на свой сервис и така накара българина да сервира за успеха.

Французинът опита да затрудни бекхенда на Гришо, но той остана стабилен и оползотвори още първия си сетбол.

Втори сет

Симон пое пръв водачеството във втория сет, след като взе първия си сервис гейм. Следващият гейм доведе определено доведе до повишаване на нивото на игра на двамата. Григор впечатли с великолепна къса топка на мрежата, след което спечели и маратонско разиграване, продължило над 20 удара. При 40:30 над корта започна лек дъжд, а Симон демонстративно спря да играе и обяви на съдията на стола, че няма да играе на дъжд. Французинът дори заплаши с думите: "Не искам да играя на дъжд, просто е. Ще ви съдя и вие ще платите", заяви той.

След кратка пауза обаче бе взето решение играта да продължи, а с ас Димитров сложи край на гейма. При 2:1 за Симон за първи път в мача се стигна до равенство 40:40, но след впечатляващ бекхенд слайс на мрежата Григор спечели гейма.

Григор продължи да бъде агресивен и в следващия гейм, възползвайки се от липсата на първия сервис на Симон. След две впечатляващи разигравания Димитров стигна до втория си шанс за пробив при 30:40. Агресивният ретур на втори сервис обаче излезе в аут, а две непредизвикани грешки от ракетата на хасковлията значеха 3:2 за Симон.

Скоростен гейм на 0 за Гришо набързо върна напрежението отново в Симон, а този път пробивът бе факт. Всичко започна с чудесен бекхенд уинър по правата за 0:15, а топка на линията донесе два брейкбола при 15:40. Симон спаси първия, разминавайки съперника си, който реши да рискува и да излезе на мрежата. Вторият шанс обаче бе оползотворен след дълго разиграване, завършило с изключителна къса топка, кацнала на линията.

За съжаление обаче французинът направи моментален рибрейк. При 30:30 маратонско разиграване завърши с успех за Симон, а топка в аут на Григор в следващото разиграване доведе нещата до 4:4.

№20 в света спечели и своето подаване, с което накара Димитров да сервира за оставане в сета. Тази задача не бе лека като ниският процент на спечелени точки на втори сервис допълнително затрудняваше Григор. Стигна се до 40:40, но българинът все пак се измъкна от трудната ситуация и изравни за 5:5.

След два гейма за сервиращите сетът трябваше да се реши в тайбрек, който започна с минипробив за Димитров, който излезе на мрежата след дълго разиграване, а Симон прати минаващия удар в аут. Два мощни сервиса вече значеха 3:0 в полза на българина. Французинът показа, че е изнервен от случващото се, а непредизвикана грешка от ракетата му донесе четвърта точка за съперника му. Почивката дойде при 5:1 за Димитров, а нова грешка на Симон осигури пет последователни сетбола за Григор. Още първият бе оползотворен след поредната грешка на французина и така след 7:1 в тайбрека Димитров вече водеше с 2:0 сета.

Трети сет

Димитров започна с лесен гейм и третия сет, след което постави под огромно напрежение Симон, стигайки до два брейкбола при 15:40. Французинът обаче се справи и стигна до 1:1.

Симон заложи на агресия в следващия гейм и това се оказа печелившо. Французинът стигна до два шанса за пробив при 15:40 и реализира още първия, за да поведе с 2:1. Няколко непредизвикани грешки за Гришо и бърз гейм на 0 пък значеха затвърждаване на пробива от страна на Симон.

За съжаление в тези моменти играта на Димитров сякаш се разпадна и Симон си осигури три шанса за втори пробив като Симон бе спечелил 14 от последните 15 точки.

Григор все пак намери сили да се "събере" и да вземе следващите четири разигравания. Симон стигна до ново равенство, но два силни сервиса спасиха Димитров. 

Симон обаче бе във възход и след гейм на 0 поведе с 4:2. В същото време Григор продължи да бъде колеблив и в крайна сметка допусна втори пробив. Той поведе с 40:30, но Симон все пак стигна до равенството, след което се възползва от първия брейкбол, за да поведе с 5:2 и да стигне до ситуация да сервира за спечелване на сета.

На прага на загубата в сета Григор заигра по-освободено и набързо поведе с 40:0 в подаването на съперника си. Симон спаси първия шанс за пробив, но при втория отличен ретур донесе гейм за Димитров.

Димитров спечели на 0 следващия си сервис гейм и така при 5:4 Симон отново трябваше да сервира за спечелване на сета. И този път французинът не сбърка, подпомогнат от непредизвикани грешки от ракетата на Григор, което доведе до 6:4 в полза на 20-ия в света и намаляване на изоставането му до 1:2 сета.

Четвърти сет

Григор започна четвъртия сет с добър сервис гейм, след което не бе далеч и от пробив. Стигна се до равенство, но в крайна сметка Симон взе своето за 1:1.

За съжаление този, който стигна до пробив бе французинът. Симон си осигури брейкбол при 30:40, който бе оползотворен с топка по правата, изненадала Григор.

Симон успя и да затвърди пробива за 3:1 преди Гришо да спре серията му с гейм на 15. Лесен гейм на 0 за французина обаче направи резултата 4:2.

Димитров губеше с 15:30 в седмия гейм, но все пак се справи, завършвайки гейма с ефектен бекхенд смач на мрежата.

С много усилия, Григор успя да върне пробива в осмия гейм! При 30:40 Гришо изпусна добър шанс след грешка, след което повтори упражнението и при предимство. Третият опит обаче се оказа успешен и топка на Симон в аут значеше 4:4. Нивото на игра на Димитров определено се повиши и след гейм на 15 българинът накара Симон да сервира за оставане в мача.

Българският тенисист спечели срещата след нов пробив и се класира напред в турнира.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 0 Отговор
    Браво на момчето !