12 Юли, 2016 13:29 3 668 0

Касиус Клей не е сменял името си на Мохамед Али?

  • али-
  • клей-
  • смяна на име-
  • регистър

Легендарният боксьор не присъства в регистъра за смяна на имената

Касиус Клей не е сменял името си на Мохамед Али? - 1
Снимка: БТА/АР

Легендарният боксьор Касиус Клей, по-известен като Мохамед Али, никога не е сменял официално името си, разкри USA Today. Мохамед Али почина на 3 юни на 74-годишна възраст в болница във Финикс.

Той дълги години страдаше от болестта на Паркинсон (от 1984 г). Касиус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в Луисвил, щата Кентъки, където бе и погребан. Приема името Мохамед Али заедно с исляма, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964 година. Едва на 22 години тогава той побеждава Сони Листън с технически нокаут в седмия рунд.

Журналистите от USA Today са провели собствено разследване, което е установило, че не съществуват никакви юридически документи за смяна на името на великия боксьор. Според запознати, през 60-те години в Щатите не е било нужно официално да се документира смяна на името.

"Всеки един документ от правителството на САЩ е идвал до нас на името на Мохамед Али, така че не притесняваме особено от въпроса за смяната на името му", коментира пред USA Today представител на семейството на боксьора. Мохамед Али се превърна в символ на професионалния бокс, а неговата тактическа схема „ръцете работят, очите гледат, лети като пеперуда и жили като пчела“ се използва и досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА