14 Август, 2016 10:58 1 411 2

С какво ще ни запомнят на Олимпиадата в Рио?

  • дънекова-
  • българия-
  • министерство на спорта-
  • допинг-
  • олимпийски игри

Искаме ли да получим отговор на въпроса "Кой е виновен"?

С какво ще ни запомнят на Олимпиадата в Рио? - 1
Снимка: БТА/АР

България има изключително богата и престижна история от Олимпийски игри. Родните спортисти за завоювали стотици медали, световни рекорди са били подобрявани от наши състезатели, показвали сме на света неща, невиждани до сега.

Но дойде 2016-та година и Олимпиадата в Рио де Жанейро, Бразилия. С какво ще запомни света нашето участие? С невероятно количество медали? С разбити на пух и прах световни рекорди? С шеметни представяния? Не, за съжаление. Отговорът е: с положителната допинг проба на Силвия Дънекова, първата уличена в употреба на забранени стимуланти на летните олимпийски игри в Рио. 

Петното върху спорта ни е голямо, крахът пълен. Кой е виновен за тази меко казано неприятна ситуация, в която попадна спорта ни? Министерството, което не взе необходимите мерки, въпреки, че обяви, че спортистите ни са минали през щателни проверки? Лекарите, които със сигурност са знаели какво приема Дънекова и това е станало с тяхната "благословия"? Или самата състезателка, която явно е била готова на всичко да успее да "надхвърли" възможностите си? 

На тези въпроси трябва да има отговор. Трябва да се изясни кой е отговорен за създалата се неприятна ситуация. Но в същото време - няма значение. Няма значение, защото името на България е замесено. Дали министерството, дали лекарите, дали самата състезателка - България бе на първа страница във вестниците. Това слага петно върху шеметната (до този момент) история на българското участие на Олимпийски игри. Това поставя под съмнение всички рекорди, медали, представяния. 

Министерството на спорта стовари вината изцяло върху Дънекова. Браво, господа и госпожи, измихте си ръцете. Но по-правилно бе да се погледне във вашата градинка. Защото рибата се вмирисва откъм главата. Дънекова пък, обвини УАДА и заяви, че срещу нея се води кампания. Интересно твърдение, предвид възможностите на спортистката ни и шансовете и за медал, които граничат с нулеви. В общественото пространство се появи толкова обвинения, че може да се стигне дотам, че извънземни са дали допинга на Дънекова и няма никой виновен на планетата Земя.

Да, но петното остава. И то е върху България - името, честта и традициите на Родината. Всичко друго е временно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    (Всичко друго е временно.) И това ще е чудо за 3 дни. Не е първата и няма да е последна, уличена в допинг без да можи да се защити. Ние сме една малка държава, която никой не я бръсне за нищо. Нали проверките за допинг трябва да покажат, че работят все пак. Колко положителни проби са открили, никой няма да каже. ОЛИМПИАДАТА ПРЕДИ ВСИЧКО Е ПАРИ. Пари България няма.
  • 2 Бидона

    0 0 Отговор
    С допинга разбира се.Тя не е имала шанс за медал и именно за това се е нагълтала със турбо фреш.Ако беше станала пашампионка а......