19 Август, 2016 09:57 2 363 1

Добре, че поне медала ни оставиха

  • грабежи-
  • престъпност-
  • олимпийски игри-
  • рио де жанейро

Престъпността в Рио де Жанейро премина всякакви граници по време на Олимпийските игри

Добре, че поне медала ни оставиха - 1
Снимка: БТА/АР

Целият свят очакваше с нетърпение Олимпийските игри в Бразилия. За първи път домакин е страна от Южна Америка. Почитателите на много видове спорт тръпнеха да видят най-добрите спортисти в действие. Ето, че Олимпиадата дойде и почти завърши, но привкусът от нея не е сладък.

Градът домакин - Рио де Жанейро, се слави с непрекъснатата забава, самбата, усмихнатите лица на жителите си. Но по време на Олимпийските игри лъснаха редица проблеми, които "почерниха" лика на карнавалния град. Най-големият проблем не бе вирусът Зика или терористичните заплахи, а дребното джебчийство.

Кражбите получиха световен отзвук още преди откриването на Олимпиадата. Ден преди събитието австралийски спортисти и треньори бяха ограбени докато се разхождат из Рио и се снимат пред забележителностите на града. Щеше да бъде добре това да бъде изолиран случай, но уви...

Последваха оплаквания от американци, руснаци, англичани и т.н. По-лесно е да се изброи кои НЕ бяха ограбени, отколкото обратното. А обирджиите не си поплюват. Те "плячкосват" всичко - екипи, якета, документи, телефони, дори спортни обувки. 

Българската делегация също си изпати. В деня на откриването родните спортисти "олекнаха" с два телефона. По-късно самият министър на спорта на България Красен Кралев се раздели с часовника си. Това принуди българската делегация да забрани на камериерките да влизат в стаите на спортистите без тяхното присъствие, което породи скандал, заради оплакване от страна на една от чистачките.

Естествено, имаше и такива, които се възползваха от ситуацията. Американският плувец Райън Лохте и съотборниците му заявиха, че са били обрани от въоръжени престъпници след парти. Бразилската полиция обаче обяви, че четиримата имат разминавания в показанията и най-вероятно лъжат. Властите в страната домакин на Олимпийските игри забраниха на плувците да напускат страната. Лохте обаче вече се беше прибрал в родината си, когато постановлението влезе в сила.

И тук следва въпросът: "Нима организаторите на Олимпиадата не знаеха, че престъпността в Рио е толкова голяма и защо не бяха взети мерки?". Дори и за незапознатите е ясно, че Бразилия е в сериозен финансов колапс. Хората се чудят как да изкарат прехраната са, като са готови дори да извършат престъпление, за да намерят някакви пари. Да, охраната е съсредоточила всичките си усилия към опазване на Олимпийските игри от терористични актове, но това не променя факта, че спортистите и туристите се чувстват незащитени от "обикновения" бразилец, който е склонен да направи всичко за насъщния.

Поне крадците все още имат "благоприличието" да не крадат спечелените от спортистите медали. Иначе с какво щяха да се върнат олимпийците ни в България?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койчо

    0 0 Отговор
    крадците много добре знаят че медалите са с декоративна стойност и едва ли престъпността е по висока от обикновенно
    Дай да пишем и да се оплакваме направете анализ защо се радваме на един бронз