Last news in Fakti

16 Януари, 2017 19:51, обновена 16 Януари, 2017 21:45 961 0

Купата на африканските нации ни предлага своите перли

  • купата на африканските нации-
  • перли-
  • звезди

Купата на африканските нации вече започна, а ремитата са на почит. В първите 5 срещи видяхме едва 10 гола, като станахме свидетели на четири равенства (Габон-Гвинея Бисау 1:1, Буркина Фасу-Камерун 1:1, Алжир-Зимбабве 2:2, Кот д'Ивоар- Того 0:0). Това обаче, без съмнение, е само началото.

В надпреварата тази година участват 16 отбора и общо 368 футболисти. Близо две трети от тях обаче се състезават в европейски клубове, а битката за трофея, както обикновено, ще бъде много интересна и оспорвана.

За това до голяма степен допринасят "черните перли" в съставите на голяма част от отборите.

Факт е, че грандовете от Острова притежават някои от най-големите звезди на Африка. Цели 27 футболисти от 14 английски клуба влизат в сметките на треньорите.

И това не е всичко - Италия, Германия и, разбира се, Франция също имат какво да предложат откъм атрактивни играчи.

Турнирът започна на 14 януари и ще приключи на 5 февруари, а привържениците на любимата игра определено има какво да видят по терените на Габон - тазгодишния домакин.

Припомняме Ви само, че големите отсъстващи са ЮАР и Нигерия - победителят от изданието през 2013 г. Рекордьорът по титли Египет (7) пък пропусна шест поредни издания на турнира, преди да хване влака за Габон.

По програма мачовете от груповата фаза са по два на ден - от 18 и от 21 часа.

А ето и най-големите имена в редиците на тимовете от Черния континент, които могат да решат всеки един мач.

Шампионът на Англия Лестър бе най-тежко ощетен. Тимът трябва да се бори за оцеляването си във Висшата лига без футболист №1 на Африка за 2016 г. Рияд Марез и рекордната си покупка Ислам Слимани.

В същото време, Арсенал, който през годините даваше доста свои футболисти, сега може да си отдъхне, след като няма да може да разчита единствено на резервния си опорен халф - Мохамед Елнени (Египет).

Борещият се за титлата Ливърпул обачеще се лиши от ключов футболист в редиците си - Садио Мане.

Манчестър Юнайтед на Моуриньо също ще даде само един играч - централния защитник Ерик Бейли.

Последният в класирането Хъл сити изпраща Мбокани и Ахмед Елмохамади. Осакатеният откъм контузии Съндърланд пък остава без Дидие Ндонг, Уабхи Хазри и Ламине Коне. Кристъл палас се лишава от важни играчи си в лицето на Вилфред Заха и Бакари Сако.

Шейку Куяте, Андре Аю, Вилфред Бони и Маме Бирам Диуф напускат временно Уест Хам и Стоук Сити.

Того с Емануел Адебайор също има големи амбиции.

Единственият представител на Първа лига на Англия, който ще се състезава в турнира за Купата на Африканските нации, е в състава на Мароко - стражът на тима Ясин Ел Харуби.

И Бунделигата ще има своя принос за шоуто. Борусия (Дортмунд) и Херта пускат голаджиите си - Пиер-Емерик Обамеянг (Габон) и Саломон Калу (Кот Д'Ивоар), да подкрепят националните си гарнитури.

Във Франция, ПСЖ ще трябва да се лиши само от услугите на скандалния Серж Орие, лидерът Ница няма да разчита единствено на Жан Сери, a Монако ще трябва да се справи без Набил Дирар и Адама Траоре.

Противно на традициите, най-много звезди ще дойдат не откъде да е, а от италианската Серия "А".

Докато преди девет години от всички дивизии на Италия за Купата на Африка заминаха девет играчи, сега са само седем от първите четири отбора в калчото - Марио Лемина и Мехди Бенатия от "Ювентус", Фаузи Гулам, Омар Ел Кадури и Калиду Кулибали от "Наполи", Мохамед Салах от "Рома" и Кейта Балде от "Лацио".

Каквото и да се случи, съревнованиято ще е яростно, а драматичните мигове едва ли ще ни подминат. Тази година в света на футбола, феновете трябва да почетат турнира за Купата на африканските нации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА