Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 16:03 1 632 0

Малкият стадион "Академик" става модерна спортна база

  • нейков-
  • академик-
  • стадион-
  • ремонт
Малкият стадион "Академик" става модерна спортна база - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и главният секретар на МФВС Любомир Василев направиха инспекция на ремонта на стадион "Академик" на 4-ти км, предаде БГНЕС.


В момента напълно се подменя настилката на терена, който вече е с последно поколение изкуствена трева на италианската фирма "Мондо". Монтират се 8 стълба за осветление, върху които ще има и допълнителна технология, позволяваща само в рамките на 10 минути големият терен с размери 63 на 100 м да се дели на четири игрища с подвижни заграждения между тях. Това ще позволява да се тренира минифутбол, да се правят тренировки на половин терен на два различни отбора или да се играят мачове на цялото игрище.
Стадионът ще има писта за лека атлетика с настилка шамот, дължина 400 м и 6 коридора, на която може да се провеждат ученически състезания. Ще бъде обновена фасадата на "Академик" и ще бъдат асфалтирани алеите на съоръжението. До момента са отстранени всички течове и е подменена инсталацията на плувния басейн към комплекса. Настоящият етап на реконструкцията ще приключи около 15 декември.


През пролетта ще бъдат ремонтирани и трибуните, като на мястото на пейките ще бъдат поставени 3000 седалки. Ще бъде възстановена и оградата. През следващата година ще се направят горните преливници на басейна и ще бъдат подменени стартовите блокчета.


Стадионът се използва както от елитни състезатели, така и от студентите, които получават преференциални цени.


"Инвестицията се прави в рамките на 1 милион лева от "Академика 2011" – ЕАД чрез банков кредит, който ще бъде обслужван в продължение на 5 години. Очакваме след ремонта приходите на съоръжението да се вдигнат многократно и няма да имаме проблеми с обслужването на кредита, а дори ще генерираме добра печалба. Още отсега текат преговори за наемане на базата както със старите наематели, така и с нови кандидати", каза Борис Тодоров – изпълнителен директор на дружеството.


"Почти всички обекти - Зимният дворец, стадион "Академик", зала "Фестивална", се нуждаят от ремонт. Приоритет за нас са изграждането на новия национален стадион и стадионът в Пловдив, каза министър Свилен Нейков по време на инспекцията. – Ние работим последователно, затова през 2012 г. продължаваме с всичко това, което сме започнали. Основен приоритет е изграждането на спортната база, за да има къде да тренират нашите състезатели и да отворим вратите за свободен достъп на гражданите, които искат да се занимават със спорт. Ще предоставим спортни площадки, плувни басейни за по-доброто здраве на хората и да бъдат пълноценни на работното си място."


Министър Нейков съобщи още, че работата по проекта за нов национален стадион върви с пълна сила. На заседание при главния архитект на София Петър Диков с представители на отделни ведомства вчера са уточнени параметрите и са поставени конкретни задачи. Земята, върху която ще се строи новият стадион, принадлежи на няколко ведомства. След като тя се обособи като един цял парцел и се прехвърли собствеността чрез Министерски съвет на Министерството на физическото възпитание и спорта, могат да започнат реални процедури по строителството на новия стадион.


"Изграждането на Националния антидопинг център върви много добре, спазват се всички срокове", съобщи още министър Нейков в отговор на журналистически въпрос.


След нова година се очаква да започне оборудването на Антидопинговата лаборатория.
Министър Нейков съобщи също, че на среща с ръководствата на българските спортни федерации през тази седмица е представена новата програма, по която ще те ще кандидатстват през 2012 г. за финансиране от държавата. До 15 декември ще бъдат изчистени всички въпроси, свързани с олимпийската подготовка догодина.


"Вече е оформен олимпийски отбор с покрилите квоти състезатели, който ще има всички преференции до Игрите в Лондон, каза министър Нейков. - Запазва се и първо ниво олимпийска подготовка, който е нашият потенциал за покриване на допълнителни квоти, както и второ ниво, в което влизат всички наши перспективни състезатели с потенциал за участие в Рио де Женейро през 2016 г. Единствено намаляваме бройката на трето ниво състезатели - тези които в продължение на 4 - 5 години не са показвали резултати на световни и европейски първенства. Ние сме направили всичко, което зависи от нас за доброто обезпечаване на спорта. Сега е ред на федерациите да поемат своята отговорност за постигането на добри резултати."


Във връзка с приетата единодушно вчера от Народното събрание Национална стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България до 2022 година министър Свилен Нейков каза, че това е един много добър основополагащ документ на правителството за ролята и мястото на физическото възпитание и спорта в България. Стратегията е съобразена с Конституцията, с ЮНЕСКО, с Олимпийската харта и Бялата книга и отговаря на всички изисквания. На базата на този законодателен документ ще се изградят правилник и наредба за нейното приложение.


В отговор на журналистически въпрос Свилен Нейков очерта приоритетите при финансирането на спорта в България през идната година. Добавените 3 милиона лева към бюджета на спортното министерство през 2012 г. ще бъдат ориентирани към спортните училища в страната, които преминават към МФВС. 500 хиляди лева от тези средства са определени за издръжка на Антидопинговата лаборатория, 600 хиляди – допълнително за олимпийска подготовка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА