Last news in Fakti

7 Декември, 2011 17:23 2 192 0

Бивши спортисти правят фитнес за деца

  • фитнес-
  • деца

20% от децата у нас са с наднормено тегло

Единствен по рода си спортен клуб за малчугани от 2 до 12 години отвори врати в София. Той се казва FitKids Fitness&Gym for kids  (от англ. ез. fit – «добра физическа форма» и kids – «деца») и е инициатива на родни спортисти, съобщават от ПроФайл. Всички треньори са бивши състезатели с опит и отличия (основателката например е 9-кратна републиканска шампионка по спортна гимнастика).

Идеята е момиченцата и момченцата, които още не са тръгнали на училище, да започнат да спортуват активно. „Децата от 3 до 6-годишна възраст най-често ходят на детски клубове, където играят с играчки. Повечето родители не се замислят за двигателната им култура, а и няма места, на които тази култура да се развива системно и професионално чрез упражняването на различни видове спорт”, споделят от центъра. „Затова група приятели-спортисти решихме да предоставим на най-малките тази възможност - различни видове спорт на едно място”, допълват от там.

Центърът предлага  гимнастика, спортни игри, бейзбол, саунд карате, MTV танци, зумба, фитнес, хип хоп, модерен балет и др. Има мини фитнес уреди (като тези за възрастните, но миниатюрни и с по-малка степен на натоварване)., стена за катерене и батут. Всички упражнения са съобразени с възрастта и възможностите на детето. Залите са под видеонаблюдение. И докато майките и татковците пазаруват, ходят на кино или ресторант, децата им спортуват с професионални треньори.

„Игрите и спортът укрепват костната система. Гимнастиката, поднесена под формата на забавление, е сигурен начин да се преборим с все по-наболелите проблеми сред най-малките - плоскостъпие, слаби стави, гръбначни изкривявания, затлъстяване, обездвижване и т.н. Двигателните упражнения помагат и на деца с увреждания, както и за възстановяване след травми“ допълват от ФитКидс.

Броят на децата с наднормено тегло се увеличава постоянно у нас. За изминалата година 20 % от момчетата и момичетата между 7-18 години са затлъстели, като една четвърт от тях са със свръх тегло.  Наднорменото тегло, особено при малките, е сериозен здравен и социален проблем. Причините са различни, но основните са заседналият начин на живот, неправилното хранене и най-вече липсата на движение.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА