1 Юли, 2017 13:27 1 618 0

Това ли е най-справедливият футболен турнир?

  • турнир-
  • швеция-
  • област-
  • правило-
  • изравняване-
  • дивизии

Как правило изравнява силите между отборите от различни дивизии

Това ли е най-справедливият футболен турнир? - 1

Представете си футболен турнир за Купата на Софийска област, в който участват абсолютно всички клубове от региона – от най-ниското ниво до Първа лига. Участниците освен за трофея се борят и за парични премии, а победител в надпреварата не става ЦСКА, Левски, Славия или дори Царско село, а например ... Торнадо (Безден).

Изглежда невероятно, но е напълно възможно. Подобен турнир се провежда в шведската област Йоребро. Това е доста населен регион в сърцето на гористата част на Скандинавия. Футболът там има сериозни традиции и част от тях е Ексьохускъп. Това е футболният турнир за Купата на областта. Спонсориран е от строителната компания „Ексьохус“, която дава премии за всеки преминат кръг.

В надпреварата участие взимат всички регистрирани футболни отбори от региона – от Йоребро (единственият елитен тим от областта) до клубове от девета шведска дивизия. През миналата година Йоребро беше елиминиран от шестодивизионния Юксхултс и това не предизвика изненада.

Причина за това са правилата, които превръщат турнира във вероятно най-справедливия във футболния свят. За да бъдат изравнени силите между клубовете, на по-нискоразредния тим се предоставя правото да изпълни толкова дузпи, колкото е разликата между неговата дивизия и тази на съперника. И те се зачитат към крайния резултат от мача. Това означава, че един отбор може да изпълни максимум девет дузпи. Обаче към резултата може да се прибавят само три, ако бъдат вкарани. Отборът от по-ниска дивизия може да избере три варианта за изпълнението на тези дузпи – преди мача, преди второто полувреме или комбинация от тези две възможности.

Това изравнява шансовете на всеки отбор от турнира да спечели Ексьохускъп. Така Йоребро без проблем вкара на Юксхултс три гола в рамките на редовното време, но шестодивизионният тим беше вкарал три от дузпите си преди началото на мача и крайният резултат беше 3:3. По този начин се стигна до дузпи, където Юксхултс излезе краен победител и се класира за полуфиналите.

Носител на Купата стана шестодивизионният Скандинавия. На финала той се наложи над петодивизионния Босна, благодарение на бонус дузпата, предоставена на Скандинавия заради разликата между двата отбора в националната футболна пирамида.

Правилото с дузпите от друга страна превръща стила на по-нискоразредния тим в изключително и само отбранителен. „Паркирането на автобуса“ е превърнато в широко използвана схема със защитен вал от десет играчи пред вратаря. Така дори отбор от най-ниската дивизия може да спечели Ексьохускъп, ако вкарва дузпите си и след това се защитава умело и не допуска голове.

Турнирът за Купата на областта Йоребро е с голяма история в шведския футбол и отборите не се пестят при участието си. А правилото за дузпите изравнява силите и го прави вероятно най-справедливия в света на спорта. Дали пък не е добре шефовете на световния футбол да се замислят и да не въведат подобно правило, което може да направи всички турнири значително по-равностойни и по-интересни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА