7 Декември, 2017 13:58 1 596 2

Историческо! Българин заигра в НХЛ

  • нхл-
  • хокей-
  • георгиев-
  • ню йорк рейнджърс-
  • дебют-
  • история

Александър Георгиев стана първият българин който облича екип за мач от Националната хокейна лига.

Историческото събитие се случи на двубоя "Ню Йорк Рейнджърс" - "Питсбърг Пингуинс" в сряда през нощта българско време, спечелен от домакините с 4:3. На тяхната скамейка седна Александър Георгиев, който е трети вратар на легендарния "Рейнджърс" от лятото и досега пази на техния дублиращ отбор "Хартфорд Улф Пак".

Александър е роден в Русе, но има руско гражданство заради майка си, която е от тази страна. Той е избрал да се състезава за Сборная - разбира се, заради по-големите възможности и развитието на хокея в Русия, спрямо това у нас.

Той бе записан в тимовия лист на "Рейнджърс" като резерва на чеха Онджей Павелец, защото вторият вратар Хендрик Лундквист бе болен от грип. Георгиев не влезе на леда, но стана част от историята, защото никога досега българин не е стигал до НХЛ.

Това е първият му досег с извънземната лига в хокея в официален мач. През лятото 21-годишният българин/руснак подписа с "Рейнджърс" и отиде да играе за "Хартфорд", като заплатата му бе обявена като 792 000 долара годишно.

Досега през сезона той е пазил в 17 мача за втория тим на славния отбор от Ню Йорк и има страхотен процент спасявания - .897. През лятото Георгиев сложи пуловера с №90 на "Рейнджърс" и пази в предсезонен мач срещу "Ню Джърси", като пусна един гол и спаси 16 от 17 удара.

Кариерата му преди Щатите мина през ТПС (Турку) във Финландия, а през 2016-а стана Световен вицешампион за юноши с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саша

    1 2 Отговор
    Значи колкото е българин, толкава е и руснак.
    И с руски паспорт, предател биха казали някои, други булгар-булгар
  • 2 Брат ми

    3 1 Отговор
    И какъв Българин е точно това момче? Фалшива новина.