Last news in Fakti

30 Юни, 2018 07:28 14 796 33

30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

  • гунди-
  • котков-
  • катастрофа

По колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне

На 30 юни 1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

По надолнището след последния завой на около 150 м. от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м. следи от гумите, но разстоянието не стига. Средната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. Пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

Георги Аспарухов - Гунди е наричан „Легендата на „Левски”. Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майстора

    46 3 Отговор
    бързички са биле тия алфи за времето си
  • 2 Григоров

    72 54 Отговор
    С риска да си навлека гнева на много запалянковци, мисля, че тези легенди са легенди само защото са загинали. Днес ако бяха живи, щяха да вземат по 300 лева пенсия и едва ли някой щеше да се сеща за тях.

    Коментиран от #30

  • 3 антрашпиц

    50 20 Отговор
    На комунизма да караш алфа...
  • 4 Гоуст

    29 2 Отговор
    От статията разбирач, че е имало и трети човек - стопаджия, така ли

    Коментиран от #24

  • 5 Кво туй

    43 30 Отговор
    През комунизма да шофираш алфа ромео спортак с регистрационен номер 9999... Футболиста си е тъп от тогава до сега не са мръднали хич умствено.
  • 6 Boxer

    57 12 Отговор
    Невероятни Футболисти! И като игра, и като Пример! Съвременните ритни-милионковци - не могат да им стъпят на малкият пръст!

    Коментиран от #7, #12, #15

  • 7 мамата мамата

    28 6 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer":

    Абсолютно прас ви, баце! А сещаш ли се едно време на кви телевизори Пирин и Опера ги гледахме, баце! Днешните плазми и 70 инчови 4к не могат на малкият им пръст да стъпят!

    Коментиран от #8

  • 8 Boxer

    36 2 Отговор

    До коментар #7 от "мамата мамата":

    Баце, важен е футболът, а не телевизорът!
    Казвам го, щото сега гледаме повече телевизор, отколкото фотбол!
  • 9 Boxer

    6 1 Отговор
    * Футбол*"
  • 10 Бай Иван

    18 3 Отговор
    Тук е написано че камоина (зила) ги засича, той е виновен.
    А в Гугал като отвориш снимките от катастрофата се вижда съвсем ясно как камиона си е в платното, а Алфата се е забила странично в резервоара.

    Коментиран от #13

  • 11 Ефтини сензации

    17 15 Отговор
    Комунистическата номенклатура в футбола. По времето в което за москвич се чакаше по 10-15г, тия забранени,за хората коли карали. Е кви са други освен комунисгическо простолюдие-номенклатурчици?
  • 12 волен сидеров

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer":

    дали си ги гледал на живо въобще -иначе ставаш за запалянко ей тъй за спора
  • 13 ГМО продукт

    6 16 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Иван":

    Те са убити...но няма доказателства...съвсем нормално за тогавашното време
  • 14 Не на лъжата

    14 26 Отговор
    Само не знам кое е легендарното на тези двама футбилисти???? Какво повече са постигнали от други български футболисти! Дайте постижения! Били са добри момчета, ли?!? Много по-добри от тях е имало. Ако бяха оживели, трябваше да ги съдят за смърт по непредпазливост!
    Измислената (лъжата) легенда около тях, това е отговора!
    Бог да ги прости!
  • 15 Комбина

    11 22 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer":

    С какво са невероятни и с какво са по-добри от останалите?
  • 16 Антикомунисt 1

    12 16 Отговор
    Гунди и ... (за Котков никой не говори) най-голямата лъжа в българския спорт.
  • 17 Салам Алеко

    25 9 Отговор
    Специалистите определиха Гунди като най-добрия ни футболист за 20 век! Неспециалистите си пишат квото си искат, даже и плюят!
    Милан са му носили куфари с пари в хотелската стая за да не се върне в бг и да играе за тях ама е отказал!
  • 18 Димитров

    21 10 Отговор
    Най-добрият футболист на Левски е Георги Соколов. Гунди е далеч назад след още поне 20-30 по-добри от него. Излишното митологизиране е типична национална черта. Така е и с героите ни от национално-освободителното ни движение Ботев и Левски. Да - герои са и са загинали за каузата, но не са били свръхестествени същества. Поклон пред подвига им! И Бог да прости Гунди, че е карал неразумно и е убил още двама души и е съсипал живота на невинния шофьор на ЗиЛ!
  • 19 hипи

    18 15 Отговор
    Стига сте се прехласвали пред тия ченгета. Левски е отбор на Народната милиция - най-гадите червени боклуци! Като капитан от МВР, така наречения Гунди е участвал в операции по тормоз на редовите граждани, като напромер срещу дългите коси, състоящата сев воденето насила младежи в бръснарница. Затова прякора на Аспарухов е "бръснаря". Така е известен сред демократичната част на обществото - умните и красивите.

    Коментиран от #22

  • 20 Олд скуул Кадет

    17 3 Отговор
    Какъв то и да е вкарвал голове на Уембли, пробвайте вие...

    Коментиран от #31

  • 21 Маршал Жуков

    17 6 Отговор
    Вечна им памет.Истински легенди на България.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мимчи

    15 3 Отговор
    Да би мирно седяло , по пътищата не би бесняло ,преди да шофираш не би пило и яло,сега пенсия би видяло
  • 24 Милен

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гоуст":

    Грешка на автора. Гунди не взема стопаджията. Казва му: ”Теб те няма в телеграмата”. И така му спасява живота.
  • 25 Дядката

    7 7 Отговор
    1(един) гол на Уемли и малка пирамида в прохода. Като му направят паметник като на Васил Левски тогава пишете и не резилете името на героя.
  • 26 Г.З.

    8 0 Отговор
    Гунди е шампион на България и с Ботев Пловдив.колко са Българите по онова време с титли в два различни отбора.
  • 27 Коста

    10 2 Отговор
    Моя дядо точно тези години 1971-1973 е карал мерседес та не е за чудене че гунди е имам алфа
  • 28 Пътен знак

    10 1 Отговор
    Гунди е карал с висока скорост,не е спазвал ограниченията пред кръстовище както сега,също никой не ги спазва!Имал е документ министър Солаков шефа на МВР,неговата кола да не подлежи на никакви проверки! Много хора все още псуват "безсмислените" ограничения по пътя!Жалко,че много хора загиват така!
  • 29 Петров

    11 4 Отговор
    Щом като за повечето тук не са били никакви , кажете ми на чие погребение са се събрали 550 000 души , а може и да са били повече , по спомени на баща ми , който е присъствал там. Мисля , че това е доста показателно !
  • 30 Жоро

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Григоров":

    Не се напъвай,а виж кадрите от погребението и ще ти стане ясно. А ,ако прочетеш малко,ще разбереш,че Партията сериозно се е притеснила от събралата се тълпа. Легенда е бил и приживе! Вкарва на световният шампион на Уембли,на Бенфика с Еузебио,на Португалия пак с Еузебио ,искан от Милан,изявен голмайстор и коректен футболист.
  • 31 Жоро

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Олд скуул Кадет":

    Е ,дали ще ги пуснат с ракия и салата на Уембли? Половината от разбирачите не му знаят имената на Гунди,да не говорим за постиженията му. Признат от Еузебио ,искан от Милан,ама от чичо Унуфри от Горно-Нанадолнище не е известен! И по-добре!
  • 32 Кореняк софиянец

    7 2 Отговор
    Аз помня катастрофата бях на 8 години, баща ми е от Ботевград, връщахме за София с Фолксваген костенурка,бяха легендарни не ги плюйте ,бяха идоли,можеха си,Бог да ги прости
  • 33 ААА

    8 1 Отговор
    Чезаре Малдини - Останахме очаровани от него,предложихме цена, която щеше да бъде третият по големина трансфер в историята на световният футбол след Пеле и Гаринча,за да дойде при нас в Милан, но вашите ръководители не се съгласиха. Искам да кажа и на този подчовек дето основното му занимание е от сутрин до вечер да" хвърля ла.на по вентилатора" , от сутрин до вечер ( той си знае кой е) Гунди освен голям спортист и талант , е бил скромен , възпитан , културен , заклет патриот , и безсребреник. Бил е жива икона. Ходел е на театър , и е бил пример за подръжание. Никога не е пропускал да каже, и покаже какво е за него България , и българският национален отбор , и е играл за него и невъзстановен или контузен. Бил е най-ританият футболист, и контузиите му са били често явление. Появата му е предизвиквала малки народни шествия, малки и големи са се събирали да го видят и пипнат. Любимеца на народа , дори както казваше и един мой приятел и заклет цесекар - който го е наблюдавал на живо- Виж кво " Гунди " беше голям футболист.