3 Ноември, 2018 09:33 2 905 5

Скандални разкрития! Планира се край на съществуването на Шампионската лига

  • шампионската лига-
  • край-
  • разкрития-
  • der spiegel

Германското издание Der Spiegel са се снабдили с милиони секретни документи

Скандални разкрития! Планира се край на съществуването на Шампионската лига - 1
Снимка: Shutterstock

Германското издание Der Spiegel анонсира нови скандални разкрития от света на футбола, които, ако са верни, са напът да предизвикват сериозен трус. Става дума за нова порция интересни факти от нашумелите Football Leaks. Това са 18.6 млн. секретни документи, с които от Der Spiegel са се снабдили. От седем месеца насам над тях работят 60 журналисти от 12 страни.

Първото сегашно разкритие е свързано с желанието на доста от европейските футболни грандове да се отделят в собствено си първенство - Супер лига, която да стартира от 2021 г. Ако този проект се реализира, това ще означава край на съществуването на Шампионската лига.

Според информацията от Football Leaks планът е това да бъде лига от 16 клуба, сред които са Байерн (Мюнхен), Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Милан, Челси, Манчестър Сити, Ливърпул, Пари Сен Жермен и Ювентус. Към тези 11 тима, които се водят като основна движеща сила на идеята, биха се прибавили Атлетико Мадрид, Борусия (Дортмунд), Марсилия, Рома и Интер, пише sportal.bg. Планът на водещите клубове е през настоящия месец официално да заявят желанието си за отцепване.

През 2016 г. ръководството на Байерн е обсъждало идеята с другите тимове, но всичко е било запазено в тайна. Освен това адвокатите на баварците са проучвали легален начин за излизане от Бундеслигата, както и начин да спират играчите си за мачове на националния отбор на Германия. Първите стъпки са били направени от шефа на юридическия екип на Байерн Михаел Герлингер, който не е известен от широката общественост, но се говори, че от 10 години насам Карл-Хайнц Румениге не е взимал решение, без да се допита до него.

Football Leaks започна с шокиращите разкрития през 2016 г. и доста от тях се оказаха истина. Едно от тях беше за укритите от Кристиано Роналдо данъци в Испания, заради което той беше осъден. Там за първи път се спомена за евентуалното изнасилване, за което футболистът на Ювентус в момента е разследван от американските власти.

Цялата тази информация е била придобита от германското списание Spiegel, но не се казва как. От там те са я споделили с журналистите, които са част от European Investigative Collaborations (EIC) - международен проект за разследваща журналистика. Другият сътрудник в проекта е Norddeutscher Rundfunk (NDR) - германска медия, която в неделя (4 ноември) вече ще излъчи специален филм по темата.

В Германия дори излезе цяла книга - The Football Leaks: The Dirty Business of Football, в която се разказваше за високите комисионни, които агентът Мино Райола прибира.

През пролетта на 2016 г. Marca съобщи, че знае кой е човекът, който стои в основата на Football leaks. Това е Руи Пинто - 27-годишен португалски хакер, който тогава живееше в Букурещ. Той използвал уменията си зад компютъра и успял да проникне в секретни файлове и така да изобличи редица детайли по конкретни договори на футболисти и клубове. Въпросният Пинто е известен на полицията, защото има криминално досие за хакерските си способности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА умре

    5 6 Отговор
    Реал Мадрид, Лион, Лацио, Левски, Борусия Дортмунд и Манчестър Сити НЕ трябва да приемат край на ШЛ!
  • 2 Линч

    5 1 Отговор
    Линч за ненаялата се капиталистическа паплач , ще унищожат спорта само заради авоарите в банката , дърти психясали недоносчета смачкани
  • 3 Сметка да има

    0 0 Отговор
    Че то и сега ШЛ си е клуб на тия същите. Самото създаване на ШЛ беше престъпление. Отбори като Аякс, Андерлехт, Порто си заминаха като суперсили и сега са донори на таланти на същите тези "грандове", за източноевропейците да не говорим - тук манталитета направо си е ориентиран към продажба на таланта и толкова. Явно спечелването на КЕШ от "Цървена звезда" през 1990, предшествано от "Стяуа" през 1986 не им понесе. Страда и футбола в Южна Америка. Националните отбори на Бразилия и Аржентина са изцяло от играчи играещи в Европа. Схемата на ШЛ е такава че парите отиват при тия същите (след като са обрали де що има талант от света). И сега най-нагло искат да не си делят печалбите с промъкналите се през якото сито до групите "отборчета".
  • 4 браво краво

    0 0 Отговор
    Да правят каквото си искат,парите са техни, ако искат и голи да играят, кой знае каква трагедия, да се отделят, всичко е бизнес.Пак ще има футбол.Ами и другите отбори да са на ниво.Конкуренция.А специално български футбол не гледам, освен национален отбор.Защо да развалям усета към този чудесен спорт.

    Коментиран от #5

  • 5 Сметка да има

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "браво краво":

    На кой са парите?!? Я пак, че не чух? Газпром, Хейнекен и т.н. защо висят по рекламите на стадионите, а? ТЕХНИ са парите и на медиите, които ги педават, а ШЛ е схема да ги вземат. А Ганьо с робската психика ще е доволен да ги гледа, изживявайки се като фен на еди-кой си, и най-големия му успех ще са трите полуфинала на ЦСКА преди ШЛ, а комшиите ще си имат по една КЕШ поне, или финал като турците и гърците. Стискай палчета за някое трансферче на български футболист,та да имаш поне някакъв повод да се гордееш че си българин, ако въобще си такъв.