Last news in Fakti

10 Май, 2019 12:29 1 798 0

Англия постигна нещо невероятно

  • англия-
  • финалисти-
  • лондон-
  • история-
  • рекорд-
  • финали-
  • шампионска лига-
  • лига европа-
  • представители

За първи път четири тима от една държава ще играят на двата финала на евротурнирите

Англия постигна нещо невероятно - 1
Снимка: БГНЕС

Оформянето на английски финал в Лига Европа, след като Арсенал и Челси спечелиха полуфиналните си сблъсъци с Валенсия и Айнтрахт (Франкфурт), постави исторически рекорд в континенталните клубни надпревари. За първи път четири тима от една държава ще играят на двата финала на евротурнирите. Както е известно, Ливърпул и Тотнъм ще спорят за трофея в Шампионската лига.

Така на финалите на европейските клубни турнири са четири от отборите в Топ 5 на Висшата лига. Ливърпул е втори, Челси заема трета позиция, Тотнъм е четвърти, а Арсенал – пети. „Сините“ и „торчиите“ ще определят победителя в Лига Европа на 29 май в Баку, а 1 юни „червените“ и „шпорите“ ще излъчат новия №1 в Шампионската лига в Мадрид.

Единственият случай, в който друга държава има четири финалиста в Европа в рамките на един сезон, е през 1989/90. Тогава евротурнирите обаче са три. Италия има по един финалист в КЕШ и КНК, както и два в Купата на УЕФА. Милан побеждава Бенфика с 1:0 във финала за КЕШ, Ювентус надвива Фиорентина за Купата на УЕФА с общ резултат 3:1, а Сампдория печели КНК след 2:0 след продължения срещу Андерлехт.

Има няколко случая в историята на евротурнирите, в които три от четирите финалиста на двете основни надпревари под егидата на УЕФА са били от една държава. Никога обаче не се е случвало те да бъдат от един град. Сега Англия разполага с четири тима на финалите, а Лондон е с три клуба – Арсенал, Тотнъм и Челси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА