Last news in Fakti

29 Юли, 2019 13:30 10 656 2

Трагедия! Светкавица уби спортистка

  • светкавица-
  • маратон-
  • смърт-
  • спортистка-
  • норвегия
Трагедия! Светкавица уби спортистка - 1
Снимка: shutterstock

Смърт беляза едно от най-известните състезания по ултра маратон. Норвежка атлетка почина, след като беше ударена от светкавица близо до езерото в Лаго ди Сан Панкрацио в Южен Тирол, където през уикенда се проведе старта по скайрънинг Sudtirol Ultra Skyrace Dolomites.

Ужасният инцидент е станал в събота около 19:15 часа, когато група бегачи се отправяла към езерото, разположено на 2120 метра надморска височина. Тогава 44-годишна норвежка била ударена от светкавица по време на разразилата се буря.

Около половин час по-рано състезанието било спряно заради климатичните условия и спортистите са били задържани в няколко убежища. Групата, с която се е случило нещастието, се е придвижвала между две точки по трасето и съдиите не са успели да информират бегачите за спирането.

Няколко от участниците във въпросната група са извикали линейка. След като ѝ била оказана първа помощ, норвежката е откарана в болницата в Болдзано с хеликоптер. В клиниката тя починала от раните си.

„Ние сме шокирани и силно разтърсени от трагичния инцидент. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования към семейството на норвежката бегачка“, заяви Йозеф Гюнтер Майр – президент на организационния комитет на състезанието.

Церемонията по награждаването, която трябваше да се състои в неделя от 11:00 часа след финала на 121-километровото трасе, беше отменена. Победата беше поделена между италианеца Йозеф Талер и австриеца Гералд Фистер. При жените триумфира унгарката Илдико Вермешер.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТА

    7 2 Отговор
    ИЛИ ЗЛАТЕН ЛАНЕЦ Е НОСЕЛА ИЛИ ТЕЛЕФОН,ЗАЩОТО ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ РАЗРЯД НЕ УДРЯ ТОКУ ТАКА.
  • 2 плевен

    4 2 Отговор
    При излет за гъби ме застигна буря. Скрихме се с кучето в лозарска колиба на върха на хълма. Около нас паднаха три светкавици. Никой не знаеше накъде съм тръгнал. Знаех, че ако ме тресне тока, ще ме намерят по гроздобер. Още се чудя , тябваше ли да предпочета да ме брули дъжда в ниското , но да избегна шубето от светкавиците.