Last news in Fakti

30 Август, 2019 15:28 1 339 3

Приеха Атанас Голомеев в Залата на славата

  • голомеев-
  • зала на славата-
  • церемония-
  • баскетбол-
  • чест
Приеха Атанас Голомеев в Залата на славата - 1
Снимка: БГНЕС

Атанас Голомеев вече и официално е част от Залата на славата на баскетбола. Той бе почетен официално на специална гала вечер в Пекин (Китай) заедно с Джанет Арсен (Бразилия), Марго Дидек (Полша – постсмъртно), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Аржентина), Хосе Ортиз (Пуерто Рико), Мохсен Медхат Варда (Египет) и Иржи Жидек (Чехия). Заедно с тях са и треньорите Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Танйевич (Черна гора) и Му Зуюн (Китай – посмъртно). Те са избрани сред близо 150 кандидати.

Голомеев бе представен като истински гигант на българския баскетбол и наречен Оскар Шмит на България. Водещият обяви: „Той има 10 титли в България, но няма медал от голямо първенство. Въпреки това е четири пъти в Идеалния отбор на Евробаскет и два пъти е топреализатор на Европейско първенство“.

Легендата на баскетбола в страната ни обаче се показа много по-скромен от тези определения. Той не забрави да почете своите съотборници в благодарствената си реч.

„Дами и господа, когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, първоначално си помислих, че някой си прави шега с мен. 25 години след като се отказах от баскетбола…Звучеше ми странно. Опитах се да се сетя кой е този приятел, който се шегува с мен. По-късно получих мейл и започнах да вярвам, че това се случва. Много съм щастлив сега да съм тук, сред вас, сред всички тези гиганти на играта. Но единственото, което искам да кажа, че баскетболът е отборна игра. Това не е индивидуален спорт. Всички ние тук, тези гиганти, без нашите съотборници, можеше да направим нещо, но не много. Затова гледам на този прием в Залата на славата като номинация на всички играчи от моето поколение и на тези преди мен – те бяха едни от най-добрите в европейския и световния баскетбол. Благодаря за вниманието“, каза бившият капитан на националния отбор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЛЕЖА НА ПЯСЪКА НА БАЗАТА НА ТОГАВАШНИЯ ВИФ "Г.Д." НЕСЕБЪР - НАД ГЛАВАТА МИ ТЕЖКА СТЪПКА -ПОГЛЕЖДАМ -60-ти НОМЕР -НАГОРЕ ВИЛИКАН С ОГРОМНА ГЛАВА ...А ТО БЕШЕ ГОЛОМЕЕВ - А АЗ 56 КГ.!?!?
  • 2 Ново село

    0 1 Отговор
    този отдавна си е известен - и с това, че преби кмета на Ново село (Видинско). Въртеше незаконни далавери по време на Югоембаргото
  • 3 РУСЕВ

    0 0 Отговор
    Беше голем играч. Шапка му свалям.