3 Февруари, 2020 14:41 1 117 0

Рекорден награден фонд на Евро 2020

  • евро 2020-
  • награден фонд-
  • европейското първенство по футбол

Парите са със 70 милиона повече в сравнение с наградния фонд за Евро 2016 или скок с 23 процента

Рекорден награден фонд на Евро 2020 - 1
Снимка: БГНЕС

Наградният фонд на Европейското първенство по футбол, което това лято ще се проведе на територията на целия континент, ще бъде рекорден в историята - 371 милиона евро.

Парите са със 70 милиона повече в сравнение с наградния фонд за Евро 2016 или скок с 23 процента. Всеки отбор, който се е класирал или ще се класира през баражите за финалите, ще получи в касата 9,250 милиона евро. Това се отнася и за България, ако премине двата етапа на баражите, които предстоят.

В групите пък всеки тим може да вземе максимум до 4,5 милиона евро. Това е така заради премиите, които УЕФА дава: 1,5 милиона за победа, 750 хиляди евро за равенство. При това положение, ако бъдещият европейски шампион спечели всичките си мачове на първенството, максималната възможна сума е 34 милиона евро.

Отделно от това отборите, които продължат във фазата на елиминациите, ще получат допълнителни бонуси. Така например за всеки отбор, който се класира за за осминафиналите, получава още 2 милиона евро. За достигане на четвъртфинала- 3,250 милиона евро, а за участие на полуфинал- 5 милиона от европейската валута. Новият европейски шампион ще получи още 10 милиона евро, а загубилият финалист- 7 милиона. Допълнителните бонуси се изплащат за класиране на съответния етап от турнира, а не за победа, уточняват от УЕФА.

За разлика от Шампионската лига, където финансовите приходи може и да нямат съответствие в спортните резултати, на Европейското първенство е точно обратното. Колкото повече един отбор върви напред, толкова повече се увеличават постъпленията в касата на съответната федерация. Като пример може да се посочи Евро 2016, където шампионите от Португалия взеха 25,5 милиона, а загубилите Франция получиха 23,5 милиона.

Загубилите полуфиналисти Германия и Уелс прибраха съответно 18,5 милиона и 18 милиона. Но вероятно най-големият победител, а също така и най-щастлив отбор от Евро 2016 вероятно е самата УЕФА, която е обявила приходи от 830 милиона евро от всички източници./ БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА