27 Май, 2020 15:28 1 305 4

Григор Димитров: Искам да съм различен от другите

  • материал-
  • сезон-
  • ранглиста-
  • място-
  • форма-
  • димитров-
  • атр

Сайтът на ATP с обширен материал за българския тенисист

Григор Димитров: Искам да съм различен от другите - 1
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров стана поредният елитен тенисист, който попадна във фокуса на официалния сайт на професионалната асоциация (АТР). 29-годишният българин е най-новият участник в рубриката "Пет неща, които трябва да знаете за...".

Ето върху какво акцентира ATPTour.com:

1. Неговият най-добър сезон дойде през 2017 г.
Половината от своите осем трофея в тура на АТР Димитров вдигна през 2017 г. Българинът започна годината с 14 победи от 15 мача, печелейки титлите в Бризбейн и София и междувременно стигайки до полуфинал на Australian Open.

По-късно същата година Димитров спечели първата си купа от турнир "Мастърс", триумфирайки в Синсинати. 26-годишният по онова време българин не загуби сет по пътя към титлата, записвайки победи срещу Фелисиано Лопес, Хуан Мартин дел Потро, Юичи Сугита, Джон Иснър и Ник Кириос.

При своя дебют във Финалите на АТР в Лондон Димитров извоюва най-голямата титла в кариерата си, приключвайки сезона с баланс 49-19 и изкачвайки се до №3 в световната ранглиста. В "О2 Арина" Григор спечели група "Пийт Сампрас" с актив 3-0, преди да победи Джак Сок на полуфинала и Давид Гофен на финала.

2. След мъчителни контузии той отново намери формата си на US Open 2019
След като беше измъчван от травма в дясното рамо в началото на 2019 г., Димитров влезе в миналогодишното Открито първенство на САЩ като 78-и в световната ранглиста - неговото най-ниско класиране след 4 юни 2012 г. По това време балансът му през сезона беше 12 победи и 15 загуби.

Само че Димитров преоткри най-доброто си ниво точно в Ню Йорк и за първи път стигна до четвъртфиналите, отстранявайки Андреас Сепи, Камил Майхжак и Алекс де Мино. А на тази фаза българинът постигна една от най-славните победи в кариерата си, за да се класира за трети път на полуфинал в Големия шлем.

Въпреки че влезе в сблъсъка с Роджър Федерер със седем загуби от седем мача, Димитров два пъти навакса изоставане от един сет и в крайна сметка надделя над 5-кратния шампион с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 под светлините на "Артър Аш".

"В течение на мача продължавах да вярвам, продължавах да работя, продължавах да се опитвам да подобрявам играта си. Правех всичко, каквото зависеше от мен. Контролирах нещата, които можех", сподели тогава Димитров.

3. Той не иска да бъде като другите
Смелите модни избори не са чужди на Димитров, но по време на тазгодишния Australian Open той съвсем разбуни социалните мрежи със своя тъмновиолетов анцуг на жълти петна, наподобяващ пижама.

"Обичам да съм различен, когато става дума за такива и за много други неща. Мисля, че дизайнът е забавен. Определено не искам да бъда като другите", обобщи Димитров.

Неговият треньор и бивш №1 в света Андре Агаси напълно подкрепи смелия външен вид.

"Андре беше много щастлив. Беше впечатлен. Каза нещо от сорта: "Леле, май знам какво е това", разказа Григор.

4. Той изпълняваше двойна роля на Купата на АТР 2020
В дебютното издание на Купата на АТР през януари много отбори бяха водени от треньори и бивши тенис звезди. Не такава беше ситуацията за националния отбор на България. Играейки като първа ракета на своята нация, Димитров също така изпълняваше ролята и на капитан на тима.

Димитров даваше безценни съвети на своите съотборници, а също разчиташе и на подкрепа от своя нов личен треньор Кристиан Гро, когато беше необходимо. Втората ракета на България Димитър Кузманов предостави вътрешен поглед върху ситуацията:

"Очевидно за Григор е трудно да се справя с всички неща сам, защото той също трябва да загрява и да се концентрира преди своя мач. Както стана първия ден, така и днес той трябваше да напусне корта след първия сет в моя мач. Но аз бях подготвен за това, защото го бяхме обсъждали. А и Крис винаги е тук."

5. Той осигури подкрепа за родния си град в борбата с COVID-19
По време на пандемията от коронавирус Григор Димитров осигури подкрепа за родния си град Хасково. Наскоро бившият №3 в света дари респираторни апарати на местната болница и оттогава продължава да търси начини да помага на засегнатите от заразата.

"Аз съм от наистина малък град и никога не забравям откъде съм тръгнал. Просто искам да помогна, нищо повече - сподели Григор. - Играя за България през целия си живот. Все още имам български паспорт. Наистина оценявам хората и цялата им подкрепа през годините. Това не е просто начин да се отплатя на родината, а дълбоко ме мотивира и ме кара да се чувствам жив".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Феновете от Швеция

    0 0 Отговор
    Продължавай Грегоре, с тебе сме , супер си, мачкай !
    Очакваме те, на Балканските турнири!
    Ние, които те гледаме по телевизията, сме стотици милиони, там на корта на място са 10-20 хиляди...ние се радваме и плачем, не по зле от тези, които са на мача или в залата.