Last news in Fakti

21 Септември, 2020 12:14 1 695 6

Тадей Погачар спечели "Тур дьо Франс"

  • погачар-
  • тур дьо франс-
  • победа-
  • доминация-
  • колоездене

Словенецът осъществи неочаквана, но изключително категорична доминация в състезанието

Тадей Погачар спечели "Тур дьо Франс" - 1
Снимка: БГНЕС

Словенецът Тадей Погачар от отбора на "Обединените арабски емирства" спечели "Тур дьо Франс" още в дебютното си участие в Обиколката на Франция. 21-годишният Погачар осъществи неочаквана, но изключително категорична доминация в състезанието, като освен "жълтото трико" на победител, спечели и призовете за "Най-добър катерач" и "Най-добър млад състезател". Той стана вторият най-млад победител в 107-годишната история на състезанието, а освен това записа и впечатляващите три етапни победи. До момента най-големият успех на Погачар беше третото място в Обиколката на Испания, завоювано през 2019 година.

Погачар осигури победата си в Тура във вчерашния 20-и етап по часовник индивидуално, а в днешния параден 21-и - 122 километра от Манте-ла-Жоли до Париж, само подпечата този успех. Самият етап бе спечелен от ирландеца Сам Бенет от тима на "Декьонинк Куик Степ", който пристигна начело на колоната с време от 2 часа, 53 минути и 22 секунди. Втори остана датчанинът Мадс Педерсен, а трети завърши словашката легенда Петър Саган.

Бенет бе и единственият състезател, който успя да измъкне шампионско трико от ръцете на Погачар, триумфирайки със зеленото за най-добър спринтьор. Ирландецът събра 380 точки, с 96 повече от втория в класацията Саган.

В генералното класиране на Обиколката Погачар взе победата с общо време от 87 часа, 20 минути и 5 секунди. На второ място на 59 секунди завършва друг словенец - Примож Роглич от "Йъмбо-Висма", който бе начело на колоната през почти всички три седмици на Обиколката. На трето място завършва австралиецът Ричи Порт от "Трек", който финишира на 3:30 минути зад победителя Погачар. Челната шестица допълват испанците Микел Ланда Меана и Енрик Мас, които са четвърти и пети, както и колумбиецът Мигел Анхел Лопес.

В крайното класиране при отборите победител е тимът на "Мовистар", следван от "Йъмбо-Висма" и "Бахрейн-МакЛарън". Отборът на "Обединените арабски емирства", от който е победителят Погачар, остана едва на девето място от 22-а участващи състава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрошок

    8 2 Отговор
    Не гледах тура заради гейските чорапи и новите гей правила.Скоро ще заприлича и на гей-парад!Но колоездачите нямат вина за това!

    Коментиран от #2

  • 2 джими

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Електрошок":

    явно много се вглеждаш...не пропускам голяма обиколка от 15 години и не знам за какви чорапи говориш:)...тура го гледах сравнително малко де, така, че може и мой да е пропуска, НО...най-якия часовник, който поне аз съм гледал...изпълни ми душата. Можеш само да съжаляваш, беше си историческо събитие.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Електрошок

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "джими":

    Прав си!За часовника наистина съжалявам!
  • 4 Електрошок

    5 0 Отговор
    Погледнете снимката!Защо е с маска!?!?Нема такъв цирк!
  • 5 плевен

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "джими":

    Имат ново правило за дължината на чорапите. Не ти трябва да го знаеш. Тъпотия.
    Миналата година момичетата спряха да целуват победителите на подиума. За испанската обиколка съм сигурен. Вероятно и в Тур-а е било така.
    Тази година замениха едно от момичетата с мъж. Мислех, че ще върнат целувката, но не познах. Не поднасяха и цветя.
  • 6 Сандо

    4 0 Отговор
    Като зрелище тази година Тур-а беше великолепен.Имаше общо взето всичко и отново доказа какъв велик спорт е колоезденето.Заради джендърските им решения просто не гледах награждаванията,а когато започнаха с чернокожия Реза да обсъждат борбата на черните,изключих звука - за мен това са подигравки със спорта.Тези либерали буквално осират всичко,до което се докоснат.