24 Септември, 2020 18:43 1 251 0

МОК започна обсъждане с Япония за Олимпиадата

  • мок-
  • обсъждане-
  • провеждане-
  • олимпийски игри-
  • япония-
  • домакин-
  • коронавирус

"Ще направим успешни олимпийските игри заедно", заяви Томас Бах

МОК започна обсъждане с Япония за Олимпиадата - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на Международния олимпийски комитет (МОК) и домакините от Япония започнаха днес двудневна среща, за да обсъдят отложената Олимпиада в Токио на фона на пандемията от COVID-19 и глобалната икономическа криза. Заседанието се провежда онлайн на фона на пандемията, историческата рецесия в Япония и затворените граници.

По-голямата част от японците са скептични относно това дали отложената Олимпиада наистина ще се състои, а проучване от юли на агенция Киодо показа, че само 23,9% от обществеността биха искали да се проведат игрите през следващото лято.

През март бързото разпространение на коронавируса принуди МОК и Япония да предприемат безпрецедентен ход за отлагане на Олимпийските игри с една година - за лятото на 2021 година. На срещата се очакваше служителите да обсъдят контрамерките срещу пандемията и опростяването на олимпийските игри в Токио. МОК и организационният комитет в Токио се споразумяха да опростят игрите, за да намалят разходите.

Президентът на МОК Томас Бах призна, че несигурността относно пандемията е обхванала международната общност и настоя, че организаторите няма да взимат прибързани решения за това как да се организират игрите.

"В този момент правителствата по целия свят дори не могат да ви кажат какво ще ви бъде позволено да правите или да не правите утре или следващата седмица, или къде можете да пътувате следващия уикенд", каза Бах.

"Никой не може да очаква от нас, че вече знаем какво точно трябва да се направи след 10 месеца, за да се осигури безопасна среда за всички", добави той. Въпреки това, Бах е оптимист като цяло за провеждането на олимпиадата през следващото лято, като каза в края на речта си: "Ще го направим успешно. Ще направим успешни олимпийските игри заедно".

Бах проведе първите си телефонни разговори с новия японски министър-председател Йошихиде Суга в сряда, след като последният встъпи в длъжност миналата седмица. Президентът на МОК също така изрази желанието си да посети Япония в края на октомври, за да проведе разговори със Суга, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на олимпийския организационен комитет в Токио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА