Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 16:02 1 193 3

Започва вторият етап от подготовката на родните рефери за работа с VAR

  • var-
  • подготовка-
  • терен-
  • използване-
  • съдии-
  • рефери

Съдиите ни ще се подготвят на терен

Започва вторият етап от подготовката на родните рефери за работа с VAR - 1
Снимка: БГНЕС

От днес до края на месец ноември групата от български съдии, която се подготвя за работа със системата VAR, се обучава на терен. Това съобщи официалният сайт на Българския футболен съюз.

С помощта на футболистите от 9 софийски футболни школи, реферите развиват уменията си да боравят с иновацията в оптимално реални условия. Юношите на Бароко, Левски, Локомотив София, Национал, Септември, Славия, Царско село, ЦСКА – София и ЦСКА 1948 разиграват сесии със симулативни инциденти и футболни срещи на терените на Национална футболна база Бояна, които към момента са оборудвани с цялата необходима техника. Практическата фаза от обучението на реферите е в рамките на 9 дни, през които всеки от сформираните съдийски екипи трупа опит в рамките на половин ден.

Обучението на съдиите започна през октомври с предварителен двудневен семинар, воден от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рьост (Холандия), по време на който 8 български VAR инструктори преминаха обучение и издържаха тест за издаване на сертификат. Основната фаза на методическата подготовка започна на 19 октомври, като тя включва три етапа. През първата фаза (до 2 ноември) съдиите ни се готвиха офлайн с помощта на два симулатор-тренажора (видео оперативни стаи) и ще преминат през 3 нива на подготовка – 3 сесии по 25 клипа прости инциденти, комплексни ситуации с трудни, масови конфронтации и сложни за отсъждане засади, а накрая ще ръководят виртуално и цял мач, при който един рефер ще играе роля на главен съдия на терена, а друг – на VAR-асистент.

През декември и януари родните съдии ще положат 5 теоретични теста по VAR протокол с клипове, предоставени от Hawk Eye (общо 2000 клипа за обучение). Окончателната и най-важна част на обучението ще протече между 18 и 28 февруари, когато ще бъде организиран турнир между отбори от софийски детско-юношеските школи в 3 възрастови групи – до 17, до 18 и до 19 години. Тимовете ще изиграят общо 36 реални мача, за които няма да бъде използвана импровизирана VAR стая, а специализирани ванове, които ще бъдат употребявани за плейофната фаза на първата шестица от ППЛ. Така, към 1 март 2021 г. българските рефери, включени в обучителната програма за VAR, ще получат необходимите сертификати.

Българският футболен съюз благодари за отзивчивостта и професионализма от страна на детско-юношеските школи, които се включиха в проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    VAR ако заработи като хора, леФски още 20г ни титла, ни купа, ни нищо ! #Закривайговедата !
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Дайте първо да създадем футбол в България и после да слагаме VARа
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.