6 Декември, 2020 22:15 3 869 18

Тъжно: От този свят си отиде легенда в автомобилния спорт у нас

  • илия чубриков-
  • смърт

Илия Чубриков ни напусна на 85-годишна възраст

Тъжно: От този свят си отиде легенда в автомобилния спорт у нас - 1
Снимка: БГНЕС

На 85 години си отиде Илия Чубриков, легенда в автомобилния спорт, съобщи Nova.

Той е роден на 8 януари 1935 година в град Габрово. Със спорт започва да се занимава още в началното училище, първоначално със ски-спорт, а по-късно и с мотоциклетизъм.

През 1956 година участва в състезание, проведено в баварския град Гармиш-Партенкирхен, където се класира на първо място.

През 1967 г. Илия и неговият навигатор Кольо Чубриков стартират в известното в миналото Рали Трансбалкания, което се провежда на територията на три държави - България, Югославия и Румъния, със състезателен автомобил Булгар Рено 8, с обем на двигателя 1150 см³, като екипажът печели победа в клас до 1400 см³.

Печели Рали „Златни пясъци“ (сега Рали България) с хитовия по това време автомобил Рено Алпин 1600, през 1971 година.

През 1983 година става част от популярния тим на цигарения концерн Ротмънс, за който пилотира автомобил Рено 5 Турбо. С новия си автомобил се класира на 3-то място на Рали „Златни Пясъци“, побеждава в Рали Хеброс и Рали Гюнайдън (Турция). Благодарение на доброто си представяне през годината, Чубриков завършва на пето място в европейския шампионат.

Той бе един от само трима родни пилоти, които са печелили рали "България" в неговата история. Другите са Димитър Илиев и Крум Дончев

Приключва своята кариера на състезател през 1990 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    50 2 Отговор
    ГЛЕДАЛ СЪМ СЪСТЕЗАНИЯ...ПОМНЯ ГО КАТО ...ВЛИЗА В ЗАВОИТЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО...ВЕЧНА МУ ПАМЕТ...ВЕЛИК Е...ВЯРВАЙТЕ МИ...
  • 2 Християнин

    39 1 Отговор
    Поклон, велик състезател.😥
  • 3 Правда и кривда

    6 15 Отговор
    85 ?!?!?
    А повечето българи не могат да доживеят и до 45....
  • 4 Мдааа

    4 62 Отговор
    Отиде си още една лъжа от времето на комунизЪма.

    Коментиран от #5, #10, #12, #17

  • 5 И кое

    38 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    е лъжата - че с машина на 1150 кубика бие такива от 1400? НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ! ОНОВА време създаде много лъжливи кумири /а днешното не ги ли създава ?/ - но Чубриков си беше ВЕЛИК!
  • 6 Бай Стою касапина

    28 1 Отговор
    Бог да го прости! Добър за времето си.
  • 7 Бай Цвятко

    25 1 Отговор
    Почивай в мир, Илко, няма да забравим как летеше на рали Златни.
    Поклон, ше споменавам Името ти често за да живееш в спонените ни. Израстнах с името ти и успехите ти.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рали пилот

    26 0 Отговор
    Не пишете глупости! Като номер 4. Аз съм му колега и мога да кажа само едно:ВЕЛИК! Наблюдавал съм го на писта, където се вижда по голяма част от трасето. Все едно, че се движи по релси. По един и същи начин в завоите с едно и също темпо по най-добрия начин, като компютър. За разлика от другите, които влизат в завоя ведаж вътрешно на следващата обиколка външно а бе хаос. А той беше, като добре настроен музикален инструмент. И секундите се трупат. И най важното: За сведение на някои хора! С БУЛГАРРЕНО 8 И БУЛГАРАЛПИН! Чухте ли?? БУЛГАРРЕНО!!! Наблюдавал съм го и като мотоциклетист. Същия начин на каране. И за разлика от сега като смениш чипа и готово, тогава всичко се виждаше. Имаше и такива с понаправени коли и на правия участък, като самолет. И като дойдат завоите... няма никой. Бачо Илия, както му казвахме си е ЛЕГЕНДА. Кой каквото да пише, това е. Да почива в мир. Поклон!
  • 10 Боже Боже

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    Да кажеш за Илия Чубриков, че е измислен?? Онемях! Не намирам думи за коментар. Недей просто ставаш смешен!
  • 11 реалиста

    1 17 Отговор
    още един комунист по-малко
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А ТИ СИ ВОНЯЩ КРЕТЕН

    4 0 Отговор
    ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА...ДА ТА У ДЖЕНДЪРА ДА ТА...
  • 14 КОМЕНТАР 13 СЕ ОТНАСЯ

    4 0 Отговор
    ЗА КОМЕНТАР 4..
  • 15 кочо

    0 0 Отговор
    добър състезател.но избяга от моторите защото дойдоха много по-таланти от него.за колите немога да кажа нищо.бог да го прости.
  • 16 ЦарВул

    3 1 Отговор
    Чубриков,Александър Петров-САНДИ//Плевен-българският Роси-ЗМС-ЗАСЛУЖИЛ ТРЕНЬОР,Георги Янакиев/свето му име,Димитър Рангелов/старши-т.н.Кремитовеца,Иван Димо-Русе,Христо Манеца Плевен и сънът му балансьора/бяха ненадминати не само у нас,но и в чужбина!!Богдан Николов/Къшиня/ чиито треньор беше Ал.Петров/Куман Куманов-Беки/Плевен/и други и други разнасяха славата на НРБ.Те не бяха комунисти,А БЪЛГАРИ И НИЕ ВМЕСТО ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ТЯХ И ДА СКЛАНЯМА ГЛАВИ ПРИ ТЯХНАТА КОНЧИНА ГИ РУГАЕМ И ПЛЮЕМ!!ЗА ТОВА И СТИГНАХМЕ ТОВА ДЕРЕДЖЕ!!ДА РОВИМ В КОФИТЕ ЗА БОКЛУК!!СРАМ!!И ЗАВИСТ!!ЗАВИСТ ОТ ТУК ДО КРАЯ НА СВЕТА!!СВЕТО МУ ИМЕ НА БАЙ ИЛИЯ И ПОКЛОН!!БЕШЕ ЧОВЕК С ГЛАВНА БУКВА!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 йокин

    0 0 Отговор
    Бог,да го прости,но дошло,му времето,да не би да искате,като пожеланието,ДА ИЛЯДИШ.