Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 15:47 1 297 4

УЕФА променя Шампионската лига в услуга на европейските грандове

  • шампионска лига-
  • коефициент-
  • грандове-
  • класиране-
  • уефа-
  • формат-
  • групи

За в бъдеще класирането във вътрешното първенство няма да има значение за класирането в най-престижния европейски клубен турнир

УЕФА променя Шампионската лига в услуга на европейските грандове - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската футболна централа официално е предложила на днешната дискусия с представителите на водещите европейски първенства готвената промяна във формата на Шампионската лига. Планът е нововъведенията да влязат в сила от 2024 година, а всички федерации на 55-те членки на УЕФА ще бъдат запознати с подробностите на виртуална среща следващия вторник.

Най-общо готвените промени са в услуга на големите клубове. Основната част от новостите се състоят в следното:

- Броят на участниците може да се увеличи от 32 на 36

- Отпада формата с осем групи, съставени от четири отбора. Той се заменя с една лига, в която всеки клуб ще играе срещу 10 различни съперника по т.нар. "швейцарска система". Общото класиране ще определи участниците в елиминациите. Първите осем ще продължат автоматично за осминафиналите, докато следващите 16 отбора евентуално ще играят плейофи, които ще определят останалите осем участника на осминафиналите.

- Най-съществената промяна, която е в услуга на големите клубове, е, че клубният коефициент, съставен от представянето на отборите в евротурнирите през предходните пет сезона (ШЛ и ЛЕ), ще има още по-голямо значение. Така моментното класиране в съответния сезон няма да има толкова голяма тежест именно за големите клубове, които могат да играят в ШЛ, без да са завършили в топ 4 на някое от топ първенствата. Това от своя страна дава шанс на шампионати като Премиър лийг да имат дори не четири, а цели шест отбора в турнира. Това би дало възможност на отбор като Арсенал, който в момента е на десето място във Висшата лига, да участва без проблем през следващия сезон в Шампионската лига.

Целият смисъл на новите предложения е да има повече мачове между най-големите отбори, които да предизвикат повече интерес от привържениците и съответно да генерират по-големи приходи за участниците в тях. Освен това с новия формат УЕФА се опитва да удовлетвори напъните на клубове като Ювентус и Реал Мадрид, които бяха в основата на идеята за сформиране на Суперлига, срещу която централата категорично се обяви против.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goggo

    11 0 Отговор
    Тъпо
  • 2 Рошко

    9 0 Отговор
    Богатия по богат, бедния по беден че и да плащаме да гледаме богатите клубове тцтцт
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    7 0 Отговор
    Турнира беше такъв когато за да взимаха участие в него клубовете трябваше да са станали шампиони на страната си ‼
  • 4 БАЙ Х@Й ‼

    5 0 Отговор
    Сега като финалисти за Европейски шампион могат да се срещнат третия и петия отбор от две, че дори от една, страни/а ‼