Last news in Fakti

15 Януари, 2013 11:15 1 049 0

Армстронг призна за допинга

  • колоездене-
  • допинг-
  • армстронг-
  • интервю-
  • последици
Армстронг призна за допинга - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Бившият шампион по колоездене Ланс Армстронг призна, че е ползвал допинг в интервю на Опра Уинфри, което ще бъде показано в четвъртък, съобщи таблоидът Ю Ес Ей Тудей, предаде БГНЕС. 

Армстронг отказа да отговори на въпроса дали е приемал ЕПО преди да му бъде поставена диагнозата рак на тестисите пред 1996 година. През 2006 година бившият му съотборник Франки Андрю разкри, че е чул как Ланс казва на онколога си, че е вземал ЕПО. Това твърдение беше отречено от Армстронг под клетва.

Тексасецът категорично заявява, че не е приемал допинг при повторното си завръщане в колоезденето в периода между 2009 и 2012 година.

Вестникът, който цитира анонимен източник, заявява, че спортистът за пръв път прави такова признание, без все пак да влиза в подробности за начина, по който е ставало това. Той не назовава и съучастници, каквито трябва да е имал. Интервюто се очаква с голям интерес. То е снимано в луксозното му имение в Остин, Тексас.

В него Армстронг казва: "Съжалявам, че разочаровах толкова много хора. Грешката е изцяло моя и ще прекарам остатъка от живота си в опит да си върна доверието и да се извиня на всички. Преди да ми поставят диагнозата рак аз бях просто състезател. Битката ми с рака ме превърна в човек, който преследва победата с всички средства. Не аз съм измислил допинга и е прекалено да се твърди, че програмата ни е най-мащабната в историята на спорта. Да, беше умна, но напълно консервативна и не може да се сравнява с източногерманската от 70-те и 80-те години".

По-рано Армстронг поднесе извиненията си на членовете на своята фондация "Livestrong". "Ланс дойде в седалището на фондация "Livestrong" за лична среща с нашите членове и искрено се извини за мъчителните моменти, които са изживели заради него", каза говорителката на асоциацията за борба с рака Рей Базар. Тя припомни, че самият Ланс Армстронг е човек, преборил рака, и е основал през 1997 г. своята фондация.

Обвиненият в употреба на допинг спортист предприе тази стъпка към членовете на фондацията малко преди да се яви на много очакваното интервю пред американската тв водеща Опра Уинфри. Международният колоездачен съюз (UCI) през октомври взе решение за отнемане на всичките му титли, спечелени в последните 14 години, включително и седемте титли от "Тур дьо Франс", след доклад на Американската антидопингова агенция (USADA).

Ако бившият шамрион признае, че е участвал в схема за употреба на допинг, то това ще има сериозни юридически последици. Освен паричните премии, получени заедно с титлите, на които е носител, той може да бъде изправен и пред съда и дори да стигне до затвор, считат юристи.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА