15 Април, 2021 15:57 2 428 5

Любо Ганев: Няма да позволя да източват федерацията по волейбол!

  • ганев-
  • източване-
  • договори-
  • федерация-
  • волейбол-
  • защита-
  • григоров-
  • христов

Двама бивши кадри искат да съдят централата за договори, подписани малко преди стъпването на Ганев в длъжност на 13 март 2020 г

Любо Ганев: Няма да позволя да източват федерацията по волейбол! - 1
Снимка: БГНЕС

Любо Ганев, президентът на Българската федерация по волейбол, излезе с обръщение до цялата спортна общественост. Причината е желанието на двама бивши кадри да съдят централата за договори, подписани малко преди стъпването му в длъжност на 13 март 2020 г. Става въпрос за Николай Григоров и Пламен Христов.

Ето становището на Ганев по двата казуса:

„Ще започна малко с предистория. На 11 ноември 2019 година се състоя заседание на Управителния съвет на федерацията. На него се взе решение да бъдe свикано извънредно общо събрание, на което да бъдат изключени членове от тогавашния УС. Може би аз бях един от тях, но въпреки натиска те не го направиха и дори афишираха твърдо желание за промяна и нов курс в управлението.

Общо събрание на БФ Волейбол (БФВ) на 13 март ме избра за президент и след извършен одит на централата от независима външна фирма, се оказа, че са подписани четири специални договора. Те бяха единствените с клауза при прекратяване да се дължи неустойка за целия им срок. Става въпрос за двама треньори, за тийммениджър и за назначен на измислената функция „наблюдател на състезател“. С двама от тях се разбрахме за прекратяване на договорите и затова няма смисъл да споменавам имената им.

Ще започна с по-фрапантния казус. Лицето Николай Григоров има наглостта да съди федерацията, след като управляваният от него клуб „Габрово“ фалира и дължи 12 000 лева на БФВ. Според договора му той е трябвало „да наблюдава състезатели“, за което да получава ежемесечна заплата. Лично Григоров ми се обади да ми каже още преди общото събрание през декември 2019-а в Казанлък, че има подписан договор и че ще получава гарантирано пари от федерацията. И още, че иска да гласува за мен, но не може, защото според контракта трябва да даде вота си за другата страна. На посочения разговор присъстваше свидетел, който ще потвърди пред съда, ако се наложи. Въпросният човек, който е и член на УС, се учуди, че толкова години е във федерацията и не получава пари, а Григоров ще взима гарантирани. Още когато бях избран за президент, се обадих лично, че тази длъжност няма да съществува. Григоров получи също предизвестие и по мейла, и с препоръчано писмо за анулиране на договора с предложение да бъде изплатено всичко до датата на прекратяването. И то въпреки факта, че реално не беше извършена никаква работа. Особено във време на пандемия постът е абсолютно безсмислен. Освен всичко никога не е съществувал в БФВ предвид наличието на комисии, които наблюдават подрастващите състезатели. Нямам нищо против да съди федерацията, както се заканва. Всеки има това право. Ако трябва, лично ще ходя на всяко съдебно заседание, но няма да позволя, някой да източва Българска Федерация Волейбол! Това обещание дадох на инициативния комитет, който ме издигна за президент, на общото събрание, което ме избра на поста и пред цялата волейболна общественост. И ще го спазвам до последния си ден тук! Намираме парите със страшни усилия и работа заедно с колегите от УС и маркетинговия отдел. Почти изчистихме наследените във времето дългове на централата и вървим напред и прозрачно по нашия план.

Федерацията по волейбол вярва в българския съд и съм сигурен, че той няма да допусне подобен абсурд. Ние сме сдружение с нестопанска цел и не можем да си позволим безсмислени разходи, които не подпомагат развитието на най-успешния отборен спорт на страната, а напротив – източват пари, предназначени за волейбола.

В тази връзка втория казус е свързан с Пламен Христов. Той също е получил подобен договор за селекционер на младежите. Когато оглавих федерацията, за първи път създадохме треньорска комисия с председател Людмил Найденов. Всеки, който желаеше да бъде наставник на национална формация, трябваше да подаде своята кандидатура. Христов не го направи. Заяви безцеремонно, че имал договор с бившия президент на федерацията Данчо Лазаров за още две години. Искам веднага да поясня - треньорите на националните формации се избират с решение на УС, а не с еднолично решение на председателя. Тази процедура обаче няма пряка връзка с конкурса. Едва след него Управителният съвет разглежда всички кандидатури и взема решения кой да е треньор на различните национални отбори. В тази връзка Христов получи предизвестие, че договорът му се прекратява. Всичко му е платено до 1 юни, откогато беше назначен новия наставник и независимо от факта, че през изтеклите месеци не е имало състезание. Но в бъдеще няма как да получава пари от федерацията, без да работи. Не е редно! Недопустимо е! Няма как с колегите от Управителния съвет да намираме пари, а някой нагло да ги присвоява под бутафорното прикритие на „преференциален договор“. Как ще погледна в очите останалите работещи треньори, ако го допусна? Няма да го разреша каквото и да ми коства. Като президент на БФВолейбол гарантирам, че във федерацията всичко е напълно прозрачно. Залагайки моето име и авторитет, отново ще повторя – организацията няма да бъде източвана от никого! И ще се боря за това на всички възможни инстанции! Вече съм уведомил членовете на УС за въпросните казуси. Бях длъжен да информирам българската общественост за хора, които опитват да се възползват неправомерно от облаги. Никога не съм се страхувал и крил при проблеми в любимия ми спорт и съм готов сега да се боря за справедливостта, каквото и да ми коства в личен план.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    4 0 Отговор
    Тия двамцата да ги извика насаме и по един шамар да им удари , без да се обяснява . Това стига.

    Коментиран от #5

  • 2 CR2407

    2 0 Отговор
    Тоя доносник вън от волейбола-каквото си е заслужил си го е взел
  • 3 безпартиен

    0 1 Отговор
    Просто да заведат дело на инж. че с действие или бездействие е нанесъл вреди на федерацията за Х лева!!!Ама не им стиска,щото докато инж.беше на власт си траеха-слушкаха и папкаха!И за какво са били в УС след като нищо не са знаели?Или пък не?
  • 4 Стефан

    0 0 Отговор
    Договорите подписани от предишни президенти при които и ТИ беше в Изпълкома се ИЗПЪЛНЯВАТ, неща от сорта друг е подписал са игра за публиката.
  • 5 Я проверка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мъка":

    Този си е заслужил" проверката" от всякъде?
    Запази си Бизнеса ,от национализация,
    от Делян Пеевски и Иван Гешев,
    явно е от , "лейтенантите" в Хунтат?
    Мъти някакви пари , "уж" на федерацията ,
    които не са негови ?