5 Юни, 2021 01:00 2 592 1

Голямо признание за Дидие Дрогба в Кот д'Ивоар

  • кот д'ивоар-
  • дрогба-
  • признание-
  • награда-
  • развитие-
  • мир

Нападателят получи награда за приноса си към развитието на футбола и опазването на мира в западноафриканската държава

Голямо признание за Дидие Дрогба в Кот д'Ивоар - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият футболист на Челси Дидие Дрогба бе удостоен с голямо признание в родината си Кот д'Ивоар. Нападателят получи награда за приноса си към развитието на футбола и опазването на мира в западноафриканската държава.

Дрогба бе с основна заслуга за временното прекратяване на гражданската война в страната си през 2005 г. Тогава той помогна на „слоновете“ да победят Судан да се класират за Световното първенство в Германия през 2006 г. След мача той отправя молба към воюващите страни да прекратят огъня. В името на националния отбор те стигат до временно примирие за пръв път от началото на войната през 2002 г.

43-годишният Дрогба е известен с благотворителната си дейност в Кот д’Ивоар, където дари 3 милиона евро за построяването на болница в страната си – сума, които получи от рекламен договор.

През 2020 г. Дрогба получи и награда от президента на УЕФА Александър Чеферин, който каза: „Дидие е герой за милиони футболни фенове заради успехите му по време на блестящата му кариера“.

При получаването на ценната награда Дрогба апелира: „В бедните страни има много талантливи деца, които имат потенциала да станат не само футболисти, но също така и лекари, учители и инженери... Затова е важно да им помагаме и да ги подкрепяме, за да им дадем възможност да сбъднат мечтите си“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    11 0 Отговор
    Те и нашите футболисти правят много дарения по чалготеките.