Last news in Fakti

22 Март, 2013 11:16 1 505 0

България - на поход към Мондиал 2014

  • мондиал 2014-
  • българия-
  • квалификации-
  • пенев
България - на поход към Мондиал 2014 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се подновяват световните квалификации за Мондиал 2014 в Бразилия. Всички европейски държави продължават борбата за класиране на най-големия футболен форум на планетата. Фаворитите са ясни. Тези, които имат по-малки възможности и цели - също. Има обаче един отбор във футболна Европа, който до момента изненадва всички специалисти. Това е тимът на България. 

След като попаднаха в група "Б" на квалификациите с тимове като Италия, Чехия, Дания, родните ни "лъвове" бяха отписани. Имаше всякакви прогнози - от крайно песимистични (че няма да вземем дори 3-4 точки), до умерено оптимистични (максимум 3-4 място в групата). Никой обаче не очакваше да се случи това, което е реалността в момента. 
 
България е на второто място в групата след 4 изиграни мача. Възпитаниците на Любомир Пенев не познават вкуса на поражение, а се изправихме срещу футболни "страшилища" като Италия, Дания и Чехия - нещо, звучащо смехотворно преди 12 месеца. 
 
Нашият тим не блести с ярки имена и звезди. Както каза треньорът на Малта, един от съперниците ни в групата: "Силата на България е в отбора.". И наистина е така, сплотеността, приятелството и липсата на други интереси, освен националните са движещата сила на този млад тим. Естествено, има играчи като Ивелин Попов, Станислав Манолев, Георги Миланов, които се отличават от останалите, но в един отбор винаги трябва да има лидери.
 
Най-добрият лидер на нашия тим обаче, е треньорът - Любослав Пенев. След като пое националните ни, той тотално преобрази иначе западащия ни представителен тим. Със строгите си виждания и непрекъснатия контрол, Пенев успя да вдъхне самочувствие и вяра във собствените сили на младите играчи. Успя да разкрие потенциала на много от футболистите, обявени за безперспективни. Успя да мотивира "лъвовете" за нещо голямо.
 
Днес тимът ни се изправя пред едно наглед лесно препятствие - Малта. Островитяните, въпреки че в по-голямата си част са аматьори, няма да се дадат лесно на стадион "Васил Левски". А от този мач зависят доста неща за мечтите на нашия тим - победата е задължителна. Във вторник предстои и може би най-значимото предизвикателство - гостуване на Дания. При силно представяне в двата предстоящи мача, България ще продължи да мечтае - и с право. Евентуални две победи биха ни поставили в ролята на фаворит за второто място в групата, даващо право на участие в баражите. 
 
Преди дни Любослав Пенев обяви нещо, което звучи като призив за всички фенове на българския национален отбор: "Луд съм, но в границата на разумното". Нека да имаме едно на ум за футболната реалност в Европа, но да сме и "луди" в мечтите си, които националите ни донесоха със силните си представяния до момента. 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА