19 Октомври, 2021 18:30 2 025 0

Ливърпул трудно ще приложи схемата с Луис Суарез в преговорите за нов договор с Мохамед Салах

  • мохамед салах-
  • луис суарес-
  • ливърпул

10 години по-късно ситуацията в клуба е коренно различна

Ливърпул трудно ще приложи схемата с Луис Суарез в преговорите за нов договор с Мохамед Салах - 1
Снимка: БГНЕС

Годината е 2013, а Луис Суарез тъкмо подписва своя нов 5-годишен договор с Ливърпул, вричайки се във „вечна вярност“. 5 месеца по-късно уругваецът премина в Барселона срещу сумата от почти €85 млн., спестявайки на „мърсисайдци“ разходите за най-голямата заплата по онова време в отбора. Но какво е общото с онази ситуация и настоящата с Мохамед Салах? Оказва се, че има доста опорни точки, които привържениците на „червените“ не приемат, стига успехите да продължават да се завръщат на „Анфийлд“.

Mirror представи днес една любопитна гледна точка, с която би могло да се обясни сложното положение, в което Ливърпул се намира в момента.

През сезон 2013/14 „мърсисайдци“ имаха реален шанс за шампионската титла във Висшата лига, но онова знаменито подхлъзване на Стивън Джерард срещу Челси коства всичко на тима. Междувременно Суарез бе безспорно най-голямата звезда в състава със своите 31 гола и 19 асистенции през кампанията. Той имаше пълното право да изисква сериозно увеличение на заплатата, но Ливърпул не можеше да си позволи подобен разход без наличието на големи успехи. Смята се, че нападателят е започнал да прибира по €210 хил. на седмица, което е и поводът, за да подпише контракт за още 5 сезона. Планът на ръководството обаче е бил друг, а именно да капитализира от сделката в последствие.

В последствие той акостира на „Ноу Камп“ срещу споменатата вече огромна сума, но само година по-рано Арсенал отправя оферта в размер на €55 млн. Тя придоби скандална популярност, тъй като от Ливърпул са поискали малко по-добро предложение, но в отговор получиха само още един паунд отгоре. Очаквано това обиди ръководството и сделката пропадна, въпреки че за всички бе ясно, че цената е справедлива.

Връщаме се отново през 2021 г., когато Мохамед Салах е в подобна ситуация, но с тази разлика, че отборът е много по-добър, шампионските титли са налице, но финансовата криза, предизвикана от пандемията, оряза сериозно бюджетите на големите отбори.

Египтянинът е обвързан до 2023 г., което означава, че му остават около 18 месеца от споразумението. Той прибира по €237 хил. на седмица и макар да е считан за един от фаворитите за „Златната топка“, заплатата му е много под тази на останалите от неговия ранг, като Робърт Левандовски (€415 хил.), Лионел Меси (€1,2 млн.) и Кристияно Роналдо (€1,1 млн.).

Ливърпул ще трябва да му предложи поне двойно повече от това, което в момента му плаща, ако не иска през лятото да му търси пазар. Тогава Салах ще бъде на 30 години и макар да е в пика на своята форма, надали ще са много клубовете, които биха сложили €100-120 млн. на масата, ако след няколко месеца ще могат да го вземат без пари.

В същото време „мърсисайдци“ са отбор от върха на футболната пирамида в момента и е логично да се очаква, че най-добрите му футболисти ще искат да останат. Но, както вече стана ясно от ситуацията с Лионел Меси и Барселона - „приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“.

Предстоят много трудни месеци за клубното ръководство на „Анфийлд“, за да се намери начин Мо Салах да остане, но опитът от дните с Луис Суарез най-вероятно няма да е от полза в този случай.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА