23 Ноември, 2021 15:00 1 234 4

Катар е използвал бивши служители на ЦРУ, за да шпионират ФИФА

  • катар 2022-
  • фифа-
  • цру-
  • кевин чалкър-
  • шпионаж

Страната е искала да си гарантира домакинството на Мондиала през 2022 г.

Катар е използвал бивши служители на ЦРУ, за да шпионират ФИФА - 1
Снимка: Shutterstock

Бивши служители на Централното разузнавателно управление на САЩ са работи в полза на катарското правителство, за да подслушват ФИФА, съобщава Associated Press.

Страната е направила всичко по силите си, за да гарантира домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Изданието твърди, че тази практика е често срещана от властите в Катар, като припомни, че действащи служители на тайните служби в Щатите отдавна се опитват да прекъснат порочната практика, като апелират за подкрепа от Конгреса.

Въпросният ръководител на шпионския отдел в арабската страна се казва Кевин Чалкър. Неговата задача е била да проверява всяка постъпила информация във ФИФА от страна на конкурентите за Мондиала преди избора през 2010 г. В последствие той остава начело на неофициалния департамент, за да заглуши критиците, които в продължение на години опитваха да оспорят легитимността на избора. Дори бившият президент на ФИФА Сеп Блатер бе обвинен в корупционни сделки именно около кандидатурата на Катар.

Чалкър е използвал мнима журналистка с атрактивна външност, за да извлече възможно най-ценната информация в онзи период. Той също така е подсигурил и телефонно подслушване на високопоставен ръководител в Световната футболна федерация.

Катар в крайна сметка опази правото си да домакинства на Мондиала идната зима, въпреки множеството репортажи за нарушаване на човешките права при строителството на стадионите, хотелите и цялата инфраструктура, която трябва да се погрижи за посрещането на стотици и дори милиони посетители, които ще пристигнат, за да изгледат най-големия футболен турнир на живо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    КАТАР Е ОСНОВНАТА ВОЕННА БАЗАНА САЩ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ! ТАМ Е ПЪЛНО С АГЕНТИ НА ЦРУ ---ВКЛЮЧИТЕЛНО БИВШИ !!!!!!!!
  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    Бивши служители на Централното разузнавателно управление на САЩ са работиЛИ в полза на катарското правителство.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мдааа

    0 0 Отговор
    Това е НОРМАЛНОТО за ФБР и ЦРУ,така действат,после компроматират всеки ,които не е с тях или с тях и на последно СИ ПРОДАВАТ УСЛУГИТЕ на заможни араби и еврей...откакто р.е.з.а.ц.и.те дръпнаха за последните 60г...