Last news in Fakti

15 Август, 2022 17:03 1 264 1

Арсен Венгер: Враждата ми с Жозе Моуриньо започна, защото Челси харчеше пари, които не е изкарал

  • арсен венгер-
  • жозе моуриньо-
  • челси-
  • арсенал

„Професора“ винаги е бил привърженик на строгата финансова дисциплина

Арсен Венгер: Враждата ми с Жозе Моуриньо започна, защото Челси харчеше пари, които не е изкарал - 1
Снимка: БГНЕС

Челси, който всички познаваме днес, дължи успехите си на факта, че през 2003 г. УЕФА все още нямаше политика за финансов феърплей. По онова време големите клубове в Англия бяха Манчестър Юнайтед и Арсенал, а в последствие станахме свидетели на една от най-големите вражди край тъч линията между Арсен Венгер и Жозе Моуриньо. Французинът говори за онези дни в любопитно интервю за Sky Sports.

Имах много дрязги с Моуриньо по онова време, защото чувствах, че Челси бе първият клуб, който започна да харчи пари, които не е изкарал“, каза „Професора“.

„Специалния“ изхарчи общо €166 млн. за трансфери само през първата си година на „Стамфорд Бридж“. Тогава едновременно пристигнаха Дидие Дрогба, Рикардо Карвальо, Пауло Ферейра, Ариен Робен, Тиаго Мендеш, Петър Чех, Юри Ярошик, Алекс и Матеа Кежман, изграждайки един изцяло нов отбор, който имаше за цел да спре хегемонията на Юнайтед и Арсенал. Успехът не закъсня и след 60-годишно прекъсване Челси триумфира в шампионата и така бе дадено началото на финансовата революция във футбола, която прихвана Манчестър Сити и ПСЖ.

Венгер от своя страна винаги е спазвал строга финансова политика при „артилеристите“. През 2006 г. дори се стигна до раздялата с Ашли Коул в посока именно към Челси. Крайният бранител бе в пика на своята кариера и затова искаше увеличение на заплатата, която по информация на Daily Cannon тогава е едва £27 хил. на седмица. Ръководството му предлага £55 хил., докато той настоява за £60 хил. Преговорите продължават няколко месеца, докато накрая Коул не се озовава в „синята“ част на Лондон, като случаят става пословичен за въпросните £5 хил. разлика.

Отнема около 10 години на Арсен Венгер, за да довърши строежа на новия стадион и едва тогава да започне да харчи наравно с останалите грандове от Висшата лига. Оказва се обаче, че е прекалено късно, защото арабите вече са откупили Манчестър Сити, Даниел Леви в Тотнъм развързва кесията и неговият Арсенал се оказва изостанал от всички онези клубове, от които през сезон 2003/04 не допусна нито една загуба. Жозе Моуриньо се сдоби с новия си прякор, за да може днес да гледаме как дори новаци в елитните първенства плащат по €40-50 млн. за един-единствен футболист.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бохема

    1 1 Отговор
    Щом Жозе Моуриньо има възможност да иска пари от Абрамович в Челси по онова време и да ги оползотвори в правилните трансфери, защо да не го направи.И резултатът беше Челси - Шампион.А Венгер много да не се бърка в делата на Абрамович, откъде са му парите.Има си органи за това.Венгер през целия си престой в Арсенал е бил егоистичен наставник и се заяждаше и с други Мениджъри.Но Моу никога не си оставяше и оставя и сега да го тъпчат и охулват.Не знаят с кого си имат работа.