Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 15:38 3 820 2

Бащата на наша гимнастичка е един от откривателите на Мохамед Салах

  • стиляна николова-
  • гимнастика-
  • мохамед-
  • салах

Това разказа Стилияна Николова

Бащата на наша гимнастичка е един от откривателите на Мохамед Салах - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият футболен национал Илия Дяков, баща на националката по художествената гимнастика Стилияна Николова, е един от откривателите на Мохамед Салах. Това разказа гимнастичката в подкаста "Фактор".

Египтянинът се утвърди като един от най-добрите футболисти в Европа, след като в последните години е неизменно голмайстор номер 1 на Ливърпул.

"Доколкото съм чувала, той е бил човекът, който го е видял като малък и е казал, че е голям талант. Пратил го е в даден клуб, където той е почнал вече да се развива и да тренира. Казал е, че ще бъде египетският Христо Стоичков. Салах е голяма гордост за египтяните. Когото и да спрете на улицата ще каже, че е невероятен човек и го подкрепят много", разказа Стилияна Николова, която е родена и израства в египетската столица Кайро.

13-годишна тя се установява в България, за да бъде част от националния отбор. За решението ѝ помага нейната майка Паулина Николова, която има две световни титли и една европейска като част от ансамбъла на България по художествена гимнастика.

Четири години по-късно Николова спечели четири медала в дебюта си на Световно първенство. На шампионата в столичната "Арена Армеец" тя печели три сребърни отличия - на обръч, бухалки и лента, както и бронзов медал в многобоя. Така Николова прекъсна 21-годишната пауза на България за отличие в индивидуалния многобой. За последно Симона Пейчева спечели сребро през 2001 година.

"Беше ми приятно, но ми се искаше да кача още едно стъпало нагоре. Тръгнах с увереността, че мога да си изиграя съчетанията, пък те резултатите ще дойдат. Когато имаш цел, няма какво да те спре. Голямата ми цел е медал от Олимпиада", каза Стилияна Николова.

"Чувствам се добре. Вече съм забравила Световното първенство и се готвя за новия сезон. Доста добре разтоварих и се върнах в залата с нови сили. Беше вълнуващо и много приятно да играя пред родна публика и родна зала. След първото съчетание почувствах, че не е толкова страшно и всъщност е много хубаво да се играе. Когато издишваш силно преди съчетание, така все едно целият страх излиза навън и излизаш спокоен. Усещаш някаква увереност. Аз успявам да чуя това, което искам, и съответно това, което ми казват треньорите. И успявам максимално да се изолирам от публиката, колкото и да е приятно", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    3 0 Отговор
    на човека
  • 2 Амет Доган

    3 3 Отговор
    Не е вярно. Аз го открих