Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 15:54 733 0

Кои ще са най-опитните и най-неопитните играчи на шампионата в Катар

  • катар 2022-
  • кристияно роналдо-
  • юсуфа мукоко

Общо 831 играчи ще защитават цветовете на своите национални отбори

Кои ще са най-опитните и най-неопитните играчи на шампионата в Катар - 1
Снимка: БГНЕС

Балансът на силите между достолепните ветерани и младите надежди за поредно световно първенство ще е една от интересните теми, особено преди началото на турнира. The Athletic компилира списъците, за да сравни не просто възрастта на футболистите, но и техните мачове с представителните тимове на своите страни.

Оказва се, че Кристияно Роналдо ще е най-опитната фигура в Катар след няколко дни. Португалецът има зад гърба си 191 мача, независимо от факта, че Дани Алвеш ще е най-възрастният футболист в надпреварата.

След 5-кратния носител на „Златната топка“ се нарежда мексиканецът Андрес Гуардадо със 177 мача, а тройката попълва катарецът Хасан Ал Хайдос със 169 срещи. Любопитното при нападателя на домакините е, че все още е на 31 години, а по време на самия турнир ще навърши 32.

Лионел Меси остава на няколко крачки зад вечния си съперник - Роналдо, но и 164-те му мача за Аржентина са си постижение, достойно за уважение.

Сред останалите най-опитни фигури попадат още Диего Годин от Уругвай със 159, Лука Модрич от Хърватска със 154, Селсо Борхес от Коста Рика със 154, Браян Руиз от Коста Рика със 144, Ян Вертонген от Белгия със 141, Серхио Бускетс от Испания със 139 и Уго Лорис от Франция със 139.

Не по-малко интересен е фактът, че ще видим цели 23-ма дебютанти за своите страни на Мондиала. Те може и да не са взели дейно участие в класирането на страните си за надпреварата, но се очаква да бъдат някои от големите изненади.

Сред младите момчета личат най-вече имената на Юсуфа Мукоко от Германия, Шави Симонс от Нидерландия и Антонио Силва от Португалия.

С най-висока средна възраст в Катар ще се отличат отборите на Иран и Белгия с по 29 години. По традиция иранците залагат на по-опитни фигури в големите шампионати, докато белгийците ще се надяват на един финален щурм от „златното им поколение“, което обяснява тази статистика.

Фаворитът Бразилия също залага на доста възрастни фигури със средно 28,5 години зад гърба си.

Гана пък ще заложи на най-младите атлети на този шампионат със средна възраст от 23,5 години. САЩ и Еквадор са веднага след това с по 24 години. При това тези им показатели включват ветерани като Денис Одой (34 години) и Тим Рийм (35 години).

Имаме статистика и за най-висок среден опит в съставите. Там безапелационен лидер е съставът на Катар, където играчите са средно с по 53 мача зад гърба си. На второ място е Белгия с 40, а трети са иранците с по 35.

Най-неопитният състав обаче е доста изненадващ. Това е отборът на действащия шампион - Франция. Дидие Дешам ще разполага с играчи с по 13 мача средно за „петлите“. Обяснението до известна степен е просто. Доста от традиционните му титуляри пропускат надпреварата с контузии, а голямата звезда - Карим Бензема, пропусна почти 10 години след личностен скандал от миналото.

Сред голмайсторите също имаме една интересна статистика. На прима виста мнозина сигурно биха предположили, че Кристияно Роналдо ще да има най-много голове средно на мач за Португалия, но реалността е малко по-различна.

Хари Кейн от Англия е най-ефективният голаджия на турнира със средно по 0,68 гола на мач. Това са 51 попадения в 75 мача за „трите лъва“.

Зад него са Ромелу Лукаку с по 0,67 гола (68/102), Александър Митрович с 0,66 (50/76), Джонатан Дейвид с 0,65 (22/34) и Сардар Азмун с 0,63 (41/65).

Неймар също може да се похвали с доста висока ефективност. Той има 75 гола за Бразилия в 121 мача, което е средно по 0,62 на мача. Кристияно Роналдо идва чак след това с 0,61 гола (117/191).

Роберт Левандовски съвсем логично има своето място в тази класация. Той има 76 гола за Полша в 134 срещи (0,57), а Лионел Меси е с 90 гола в 164 двубоя (0,55).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА