Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 16:41 1 080 4

Танак триумфира в рали „Швеция“

  • танак-
  • рали-
  • швеция-
  • спечели

Брийн завърши втори въпреки заповеди от бокса

Танак триумфира в рали „Швеция“ - 1
Снимка: БГНЕС

В своето второ рали след завръщането си в М-Спорт световният рали шампион за 2019 година Ойт Танак стигна и до първата си победа за 2023 година, след като триумфира в рали „Швеция“, втори кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC). За естонецa това е втора победа в рали „Швеция“, където той триумфира и през шампионската си 2019 година, но като пилот Тойота, предава sportal.bg.

По пътя си към победата Танак бе най-бърз в само един от 18-те етапа, но за сметка на това се опази от грешки и проблеми, за да триумфира. На втора позиция на 18.7 секунди зад естонеца остана Крейг Брийн (Хюндай), който запази второто си място въпреки заповеди от бокса.

Ирландецът получи нареждане от бокса на Хюндай да закъснее на една от часовите контроли преди финалния етап, което му донесе наказание от 10 секунди. Така той и съотборникът му Тиери Нювил размениха своите позиции преди пауърстейджа, в който обаче белгиецът допусна грешка и излетя от пътя, което позволи да Брийн да си върне втората позиция на финала.

Причината за заповедите от бокса в този ранен етап на сезона е фактът, че Брийн участва с ограничена програма през 2023 година, докато Нювил ще кара през целия сезон и ще се бори за титлата. На финала разликата между двамата пилоти на Хюндай бе 1.3 секунди в полза на Брийн.

На 5.1 секунди зад Нювил се класира и световният шампион Кале Рованпера (Тойота), който загуби много време в петък, когато чистеше пътя и нямаше как да се бори с лидерите за победата. Топ 5 допълни вторият пилот на Тойота Елфин Еванс, който също загуби време в предходните дни и изпадна от битката за победата.

Най-бърз във финалния пауърстейдж бе третият пилот на Хюндай Есапека Лапи, който завърши ралито на седмо място след проблеми с хибридната система вчера. Освен финландецът бонус точки взеха още Еванс, Рованпера, Танак и Брийн.

С победата си в Швеция този уикенд Танак излезе на върха в генералното класиране в Световния рали шампионат където с 41 точки той води с 3 на действащия шампион Рованпера. Тройката с пасив от 9 пункта допълва Нювил, който щеше да изостава с 6 или дори по-малко, ако не бе допуснал грешката си в последния етап, която го смъкна обратно зад Брийн и не му позволи да вземе точки от пауърстейджа.

Сезон 2023 в Световния рали шампионат продължава в средата на месец март с рали „Мексико“, което ще се завърне в календара на WRC след двугодишно отсъствие, продиктувано от коронавирус пандемията. Състезанието в Северна Америка ще се проведе между 16 и 19 март, като то ще включва 23 отсечки с общо дължина от 320.23 километра предимно тежък макадам.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    БРАВО ЧЕСТИТО господин ТАНАК
  • 2 6Х6

    3 3 Отговор
    А сега да кажат коя кола с колко kWh батерия е била...
  • 3 Ром Бакарди

    4 3 Отговор
    Най хараби пилот вав WRC на сички времена за мене личну е и ша си устане Колин Макрей. Лудиа шутландец напрау ги късаше и ги прайши луди гъби. Язък чи фърли топа!

    Коментиран от #4

  • 4 ПалавНИК

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ром Бакарди":

    Е той и сСебастиан Льоб не им цепеше басма....