Last news in Fakti

1 Септември, 2013 14:30 930 0

Започна колоездачната Обиколка на България

  • обиколка на българия-
  • реми ди грегорио

Едно от най-известните имена от стартовия лист е тоа на Реми Ди Грегорио

Започна колоездачната Обиколка на България - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на България Росен Плевенлиев даде официален старт на 63-ата Международна Обиколка на България по колоездене.

Стартът на състезанието бе точно до сградата на президентството в София, където всички състезатели се бяха наредили, чакайки самия Плевнелиев.

Държавният глава пожела успех на участниците в надпреварата, отбелязвайки, че тя е една от най-старите изобщо в света.

"Мечтая един ден президентът на България да може да идва на работа с велосипед", каза още Плевнелиев, добавяйки, че използва своето колело при удобна възможност.

Три са националните отбори, пет - "континенталните", три - съставите на национални федерации по колоездене, а останалите 13 са клубни тимове.

Едно от най-известните имена от стартовия лист на тазгодишната колоездачна Обиколка на България е това на Реми Ди Грегорио. Французинът идва със състава на „Мартиг“, воден от трикратния шампион на нашата Обиколката Христо Зайков, дългогодишен мениджър там.

Ди Грегорио е роден точно преди 28 години и един месец в Марсилия и именно там започва да се занимава с колоездене - в местния тим „Ла пом“. След това кара пет сезона за „Франсез де жьо“, после е в „Астана“, от който през 2012-а преминава в „Кофидис“. Първото му участие в „Тур дьо Франс“ е през 2007 година, когато чупи лакът в четвъртия етап и е принуден да напусне надпреварата. Миналата година именно с „Кофидис“ той бе отстранен временно от „Тур дьо Франс“.

Тогава Ди Грегорио бе показно арестуван в хотел „Меркур“ в Бур-ан-Брес при разследване за притежание и употреба на допинг. Полицията го прибра направо от леглото, докато той си почиваше в свободния ден. Състезателят бе отведен в полицейското управление в Марсилия, където бе разпитван по подозрение за трафик на забранени субстанции. От „Кофидис“ излязоха с изявление, че не разполагат с достатъчно информация по случая, но отстраниха бегача, като заявиха, че „ако съмненията бъдат потвърдени, той ще бъде уволнен моментално“. Това било записано в договора му. Не го уволниха - Ди Грегорио излезе чист и сам напусна. През април 2013 г. стана ясно, че французинът може да поднови кариерата си, тъй като продуктите, намерени в него, се оказали... витамини.

Ди Грегорио заплаши да съди „Кофидис“. А от юни започна отново да се състезава – именно в отбора на нашия Зайков. Ди Грегорио е за първи път в България и очевидно не е тук само да се запознае с красотите на природата й. Но колко са големи амбициите му за Обиколката, ще разберем скоро. Може би още утре. Да не забравяме, че Реми е добър катерач, а по маршрута сега има доста височини.

Етапите на Обиколката на България:

I етап /София – Златица/ - 1 септември 2013 г. /неделя/:

Първият етап от обиколката ще бъде изминат за времето от 10:00 до 11:45 часа. Колоната ще премине по следния маршрут: София - по направлението на подбалканския път София-Бургас, Саранци, Долно Камарци, Челопеч, Златица /финал на площад "Македония"/.

II етап /Златица - Казанлък/ - 1 септември 2013 г. /неделя/:

Вторият етап на обиколката ще бъде изминат за времето от 15:00 до 17:40 часа по маршрута: Златица, Пирдоп, Иганово, Сопот, Манолово, околовръстен път на Казанлък /финал пред хотел "Казанлък"/.

III етап /Казанлък - Елена/ - 2 септември 2013 г. /понеделник/:

Третият етап на обиколката ще бъде изминат за времето от 14:30 до 17:38 часа по маршрута: Казанлък, с. Крън, град Шипка, връх Шипка, Габрово, Донино, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Разпоповци, Елена /финал на площад "Христо Ботев"/.

IV етап /Елена – Бургас/ - 3 септември 2013 г. /вторник/:

Четвъртият етап от обиколката ще бъде изминат от 12:30 до 17:00 часа по маршрута: Елена, Твърдица, Калояново, Лозенец, Венец, Карнобат, Айтос, Бургас /навлизане по бул. "Стефан Стамболов", финал пред Община Бургас/.

V етап /Бургас – Трявна/ - 4 септември 2013г. /сряда/:

Петият етап на обиколката ще бъде изминат от 12:30 до 17:30 часа по маршрута: Бургас /по бул. "Стефан Стамболов"/, АМ "Тракия", Айтос /по ул. "Славянска"/, Карнобат, Венец, Калояново, Гурково, път през Прохода на Републиката, Вонеща вода, Трявна /по ул. "Украйна", финал на площад "Пенчо Славейков"/.

VI етап /Трявна - Троян/ - 5 септември 2013 г. /четвъртък/:

Шестият етап на обиколката ще бъде изминат от 12.30 до 16:20 часа по маршрута: Трявна, Божковци, Николаево, Габрово, връх Шипка, град Шипка, Шейново, Манолово, Васил Левски, Карлово, Сопот, Кърнаре Троянски проход, Троян /финал на площад "Възраждане/.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА