Last news in Fakti

3 Октомври, 2013 12:26 1 234 0

Възходът на "малките"

  • малта-
  • фарьорски острови-
  • сан марино-
  • лихтенщайн

Нещо ново, което не знаем за малките държави

Възходът на "малките" - 1
Снимка: БГНЕС

В световния футбол има национални отбори, които са записали имената си със златни букви в историята на играта. На всеки един фен на футбола имена като Германия, Испания, Англия, Бразилия, Португалия са познати до болка. Но има и такива тимове, които въпреки, че нямат успехи на международната сцена заслужават уважението и вниманието на запалянковците. Точно такива тимове ще Ви представим днес. 

Малта 

Добър познайник на българските фенове. Тимът на Малта е играл цели 11 пъти с българските "лъвове". Нашите са записали 9 победи и 2 равенства в тези мачове. Но прогресът на Малта в последните години и очевиден. През юни 2011 г. малкият островен тим заема незавидната 173-та позиция в ранглистата на ФИФА. Днес отборът се намира на 133-ото място. Въпреки, че нямат класиране на голям футболен форум, малтийците винаги правят по един изненадващ резултат в групата си. Например, в тези квалификации тимът успя да победи Армения като гост с 1:0. Другите отбори в групата ни също имаха проблеми при гостуването си в столицата Валета. Интересен факт за Малта е, че български треньор е бил начело на националния тим на островитяните. Генчо Добрев е бил селекционер на тима през периода 1984-1987. 

Фарьорски острови 

Националният тим по футбол на Фарьорските острови е с доста кратка история. Те стават част от ФИФА през 1988г., а се присъединяват към УЕФА през 1990г. Въпреки, че не се е класирал за голям футболен форум, тимът на Фарьорските острови има някои успехи на европейската сцена - равенство с Австрия през 2008г. (1:1) и победа над Естония през 2011г. (2:0). Въпреки, че победите липсват в история на отбора, той е правил доста силни мачове срещу тимове като Италия, Румъния, Исландия и Ейре. Най-високото място на Фарьорските острови в ранглистата на ФИФА е 94-ото място през 1992г., а най-слабото - 198-мо през 2008г. В момента тимът заема 182-ото място. 

Лихтенщайн

Първият неофициален мач на отбора е срещу Малта през 1981г. и завършва 1-1, а първият официален мач е с Швейцария (загуба 0:1). Най-голямата победа на Лихтенщайн е успехът с 4-0 като гост на Люксембург , което е и първата в историята победа на отбора като гост, както и първата в историята му победа в квалификации за Световно първенство. Най-голямата си загуба националният отбор на Лихтенщайн претърпява през 1996 год., отстъпвайки на отбора на Македония с 1-11. Въпреки, че няма класиране на голям футболен форум, тимът на Лихтенщайн има запомнящи се участия в квалификации.  По време на квалификациите за Световното първенство през 2006г. Лихтенщайн записва две победи над Люксембург и равенства със Словакия и Португалия  и завършва групата си с 8 точки. В квалификациите за Европейско през 2008г., Лихтенщайн завършва със 7 точки групата си. Тимът заема 156-то място в ранглистата на ФИФА.

Сан Марино

Първият официален мач на Сан Марино е срещу Швейцария като тимът губи с 0-4. Най-голямата победа пък е срещу Лихтенщайн с 1-0. Най-срамната загуба на малката държава е 0-13 през 2006г. от Германия. Тимът няма класиране на Европейско или Световно първенство. Срещу България отборът на Сан Марино има 2 изиграни мача - през 1991г. В първата среща побеждаваме като гост с 0-3, а по-късно през годината смазваме Сан Марино с 4:0 на стадион "Васил Левски". В момента отборът се намира на най-ниската си позиция в класацията на ФИФА - 207-мо място. Най-високото класиране в историята на Сан Марино е 118-то място през 1993г. В историята си Сан Марино има само 1 победа, 5 равенства и 112 загуби, което го прави най-слабия тим, членуващ в УЕФА. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА