Last news in Fakti

26 Октомври, 2013 19:13 1 977 0

По пътя на сбъднатите мечти

  • григор димитров-
  • мечти-
  • талант

Бляскаво бъдеще чака родния суперталант Григор Димитров

По пътя на сбъднатите мечти - 1
Снимка: БГНЕС

Трудно е да пробиеш в големия тенис, особено при мъжете. Това всеки го знае, а още по-сложно е ако идваш от малка страна, като България, където средствата за подготовка на тенисисти са значително ограничени.

Едно опровержение на тази теза обаче стана един млад хасковлия, който само на 22 години, вече гледа към висините на световния тенис.

Григор Димитров Димитров е роден на 16 май 1991 г. в град Хасково.

Той е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. Негов треньор от малък е баща му Димитър Господинов Димитров, който е професионален треньор по тенис. Григор започва да играе тенис на пет години, като любимите му настилки са хард и трева. Състезава се за отбора на България за Купа Дейвис от 2008 г., като в актива му има общо 16 победи и 4 загуби.

През тийнейджърските си години младия Гришо живее в Париж докато тренира в Тенис Академията на Патрик Муратоглу. Говори свободно български и английски и се интересува от всички спортове, коли, компютри и от часовници.

2008 година се оказва решаваща в развитието на талантливия българин.

На 6 юли той печели шампионската титла на Уимбълдън при юношите, като на финала побеждава финландеца Хенри Континен с резултат 7-5, 6-3. Победата в турнира на сингъл му гарантира уайлд кард за участие в Уимбълдън ' 2009 при мъжете.

През септември същата година става шампион и на Открито първенство на САЩ, побеждавайки на финала Девин Бритън с резултат 6-4, 6-3.

След тази победа Григор достига до № 1 в световната ранглиста за юноши.

През април 2008 Гришо дебютира с победа и за отбора на България за Купа Дейвис. През май печели и първия си ITF фючърс турнир на сингъл във Валдорейкс, като стартира от квалификациите. През юни дебютира в турнир на ATP World Tour в Хертогенбош (Холандия), но губи още в първия кръг от Игор Андреев с резултат 1-6, 3-6. След победата си на юношеския ЮС Оупън печели последователно два ITF фючърси в Испания с награден фонд $15 000. През октомври получава уайлд кард за квалификациите на турнира от сериите Мастърс на ATP в Мадрид и за турнира на ATP в Базел. В Мадрид губи в първи кръг от французина Флоран Сера с резултат 3-6, 3-6. В Базел постига първа победа в турнирите на ATP World Tour, като побеждава чеха Иржи Ванек в равностоен двубой продължил 2 часа и 22 минути с резултат 7-5, 4-6, 7-6(8–6).

На 10.02.2009 година Григор Димитров поднася голямата изненада в първия кръг на турнира по тенис на ATP на твърди кортове в Ротердам с награден фонд 1,445 милиона евро, отстранявайки 23-ия в световната ранглиста Томаш Бердих. 17-годишният българин се разправя с чеха в три сета 4-6, 6-3, 6-4 и получава възможността да премери сили със световния №1 Рафаел Надал. Губи в много оспорван мач в три сета 5-7, 6-3, 2-6. След турнира влиза в Топ 400 в световната ранглиста на ATP. След доброто си представяне в Ротердам получава уайлд кард и за турнира на ATP - Оупън 13 в Париж. Губи в първия кръг от осмия в световната ранглиста Жил Симон в три сета. От февруари се подготвя в академията „Муратоглу“ в Париж под ръководството на Петер Лундгрен. През август 2009 г. участва на АТP чалънджър в Истанбул, където в първи кръг печели срещу французина Никола Маю (поставен под №7), но губи във втори кръг. В същия турнир достига до финал на двойки. На турнира АТP чалънджър в Търнава печели първата си титла в турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти - на двойки с Теймураз Габашвили.

В средата на 2010 Григор Димитров се разделя с треньора си Петер Лундгрен и започва да се подготвя при Питър Макнамара. [9] През юли и август постига три турнирни победи на ITF фючърсите в Трир, Дортмунд и Ирун. Веднага след тях регистрира най-големия си успех до този момент, като печели и първия си АТP чалънджър турнир на сингъл в Женева, побеждавайки на финала 118-тия в световната ранглиста за мъже Пабло Андухар с резултат 6-2, 4-6, 6-4. Впоследствие печели убедително и следващите два АТP чалънджър турнира, на които участва в Бангкок (Тайланд). Тези резултати го изкачват на 136-то място в световната ранглиста на ATP за мъже. През октомври Григор Димитров взима участие на АТP чалънджъра в Орлеан (Франция), където на полуфинала отстранява 32-ят в света — Микаел Льодра (поставен под №1). На финала на този турнир губи от французина Никола Маю.

В началото на 2011, Григор Димитров влиза за пръв път в топ 100 на световната ранглиста на ATP. През юни Гришо става първият българин, достигнал до финал на ATP World Tour турнир - на двойки в Ийстбърн, с партньор италианеца Андреас Сепи.

През юни същата година Григор Димитров става първият български тенисист, който е "поставен" в турнир на ATP World Tour.

На 22.08.2011 г. достига 52-ро място в ранглистата на ATP, а в края на годината се разделя с треньора си Питър Макнамара.

През януари 2013 Григор Димитров печели мача си срещу американеца Марди Фиш (тогава в Топ 10 на света) - на ITF турнира Хопман Къп. През март Димитров печели за първи път мач, на ниво ATP, срещу съперник в топ 10 на световната ранглиста (Томаш Бердих). Също така, през тази година Димитров става първият и единствен български тенисист, достигнал 1/2-финал на ATP World Tour турнир. Той прави това 3 пъти - през юни на турнира на трева в Queens, и 2 пъти в турнири на клей през юли - Бощад и Гщаад. На 05.11.2012 г. за първи път се изкачва в Топ 50 на световната ранглиста на Асоциацията на професионалните тенисисти ATP на рекордното до този момент за него и българския мъжки тенис 48-мо място и завършва сезона на тази престижна позиция. Въпреки това Гришо напуска тенис академията на Патрик Муратоглу в Париж, и започва да тренира в шведската академия „Good To Great“, управлявана от бившите професионални тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман.

В началото на януари 2013 в Бризбейн (Австралия), за първи път в своята професионална кариера се класира за финал на сингъл на ATP World Tour турнир, но отстъпва на намиращия се на 3-то място в световната ранглиста Анди Мъри с 6-7, 4-6.

Така се стига до поредния възход в кариерата на вече 22-годишния Димитров. Само преди седмица Гришо завоюва първата титла в кариерата си от турнира на АТР с победа над Давид Ферер на финала в Стокхолм. Последва силно представяне и а големия турнир в Базел, който върви тази седмица. Там българинът отстъпи с 3:6, 6:7 (2) пред носителя на рекордните 17 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер на 1/4-финалите.

Българинът направи страхотна игра, като беше близо до изравняване във втория сет, но загуби в тайбрека.

Това беше първи мач между Гришо и бившият световен номер 1, който е идеалът за тенисист на хасковлията. Не случвайно Григор е сравняван многократно с Роджър, като е определян за неговото копие по стил на игра, наричан е още "Бейби Фед".

Относно този прякор, бившият номер едно в мъжкия тенис Федерер се изказа изключително ласкаво за Григор след 1/4-финалната им среща на турнира в Базел.

"Познавам Григор добре. Виждаме се на турнири и винаги си говорим. Той е много мило момче. Забавно ми е да общуваме. Няколко пъти сме тренирали заедно. И да, виждам някакви прилики, но силно се надявам, че хората ще спрат да го наричат "Бейби Фед", защото той трябва да изгради собствена идентичност с играта си.

Със сигурност до някакъв момент е ласкателно да те сравняват с човек като мен, защото съм постигнал много успехи, но след това се опитваш да изградиш собствено име. Той вече го прави. Григор е голям професионалист. Вече спечели първата си титла и кариерата му е във възход", коментира швейцарецът.

В момента българинът заема рекордното за кариерата си 22-о място в световната АТП-ранглиста, но след края на месеца със сигурност ще намери място и в Топ 20 на най-добрите тенисисти.

Сега на първата ни ракета при мъжете предстои да срещне представителя на домакините Мишел Льодра в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Париж с награден фонд 3 204 745 евро.

Българинът вече има гарантирани 10 точки за класацията на АТП и 9685 евро. При успех той ще вземе 45 точки и 17940 евро, а във втория кръг ще играе срещу номер 16 Фабио Фонини (Италия).

33-годишният Льодра е номер 55-и в света. Той е висок 190 сантиметра. Французинът има 5 титли в кариерата си и е заработил малко над 8 милиона долара от наградни фондове като професионалист.

Димитров и Льодра са изиграли един мач до момента. Французинът се отказва при 4:3 гейма за българина в среща от първия кръг на турнира във Вашингтон през 2011-а година.

Това което обаче тепърва стои пред Григор е по-важно. Родният талант се развива прекрасно и бе награден от министъра на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева с 20 хиляди лева, след като спечели първия си трофей от турнирите на АТП в Стокхолм (Швеция). Министърката обеща още 100 000 лв. на Димитров, които ще са целева субсидия за подготовка му за Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г.

В историята си България до момента има един-единствен медал от олимпийски турнир по тенис. Това бе бронза, спечелен от феноменалната Мануела Малеева на Игрите в Сеул през 1988 г.

"Нашият Григор Димитров заслужава повече от това, което можем и правим като Министерство на младежта и спорта на този етап", заяви министър Марияна Георгиева. 

Тенисът е спорт, който изисква невероятно себеотдаване. Да си в световния елит на двадесет и две години показва, че си с формиран характер още в детска възраст.

Воля и амбиция, съчетани в едно са доказателство, че той следва стремежа си да бъде сред първите двадесет в световната ранглиста", добави спортният министър.

Истината е, че на Гришо му предстоят светли години и можем със задоволство да наблюдаваме един прекрасен спортист, гордо представящ страната ни на световната сцена.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА