17 Ноември, 2013 06:44 12 809 5

7 вредни навика, които причиняват болки в гърба

  • болки-
  • гръб-
  • навик-
  • фитнес-
  • гръбнак-
  • токчета

Ако сте от типа хора, които мъкнат със себе си половината покъщнина, гърбът ви няма да е особено щастлив

Не е задължително да мислите за сериозни заболявания и травми, когато изпитате болка в гърба. Много здрави и спортуващи хора също могат да изпитат неудобство в ежедневието. Вижте няколко причини, които предизвикват болки в гърба, и ще се изненадате какво води до дискомфорт нашето тяло.

Спане на стар матрак

Животът на качествения матрак трае от 8 до 10 години. Ако повече от 10 години не сте сменяли матрака си, гръбнакът ви не получава необходимата „подкрепа”, което може да доведе до болки в гърба, пише „Fitnea”. Заменете стария матрак с нов, който да не е прекалено твърд, но и да не е мек.

Носене на голяма чанта

Ако сте от типа хора, които мъкнат със себе си половината покъщнина, гърбът ви няма да е особено щастлив. Носенето на тежка чанта на една страна води до небалансирана стойка, което вреди и на гръбнака. Заменете тежката с лека чанта. Тя не трябва да тежи повече от 10% от вашето тегло.

Носенето на обувки с висок ток

Обувките с висок ток ви правят привлекателни, но могат да доведат и до здравословни проблеми. Освен че ставите ви „приемат” цялата тежест на тялото, много често и стойката е неправилна.

Седене през целия ден

Лоша новина за хората, които работят цял ден на бюро! Стоенето пред компютър може да ви кара да се чувствате добре, но в много малки случаи позата ви е правилна. Седейки, вие напрягате гръбнака си двойно повече, отколкото ако сте прави и се движите.

Стресът

Ако сте стресирани, стресирано е и цялото ви тяло. Включително мускулите на гърба и врата ви. Има доказани начини да намалите стреса от ежедневието си – упражнения, медитация, гореща вана. Възползвайте се!

Не тренирате

Тренировките навън или във фитнеса са от жизнено значение за гръбначните ви мускули. Упражненията за гръб и корем са чудесен начин да предпазите тялото си от травми.

Некачествена храна?

Не е изненадващо, че приемът на високо калорични храни води до увеличаване на теглото. Наднорменото тегло обаче води след себе си и болки в гърба. Хората с наднормено тегло са изложени на риск от остеоартрит. Свалянето на от 5 до 10% от вашето тегло значително ще подобри състоянието на гръбначните ви мускули.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Може да е и рак на панкреаса

    Коментиран от #4

  • 2 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 3 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    poveche trebva
  • 4 Иван Господинов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    може и поликистоза на бъбреците
  • 5 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Може и някой да ви е пребил предната вечер и да сте забравили.