Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 11:30 2 298 1

Това е човекът, взривяващ милиони по света с бомбите си

  • фабрицио романо-
  • журналист-
  • футбол

В Западна Европа все повече привърженици се придържат към мотото: „Не вярвам, че една сделка е станала факт, докато Романо не съобщи за нея“

Това е човекът, взривяващ милиони по света с бомбите си - 1

През лятото на 2022 г. в социалните мрежи се появява съобщението: „Японският национал Мая Йошида напуска Сампдория. Отклонил е предложенията на няколко клуба, включително и от турския шампион Трабзонспор“. В отговор Йошида, който в момента е играч на американския Лос Анджелис Галакси, написа на собствения си профил: „Този човек е невероятен. Дори съпругата ми не знаеше за офертата от Трабзонспор“.

Въпросният господин вече няколко години е добре известен на всички футболни фенове с ексклузивните си трансферни бомби, пише БЛИЦ. Неговото име е Фабрицио Романо. В Западна Европа все повече привърженици се придържат към мотото: „Не вярвам, че една сделка е станала факт, докато Романо не съобщи за нея“.

Гръмките трансфери на Кристиано Роналдо и Неймар в Саудитска Арабия, на Лионел Меси в САЩ, както и раздялата на Зинедин Зидан с Реал (Мадрид) са само част от новините, които италианецът е анонсирал и след това са станали факт. Самият той признава, че публикува информация за трансфер, само когато има потвърждение от три независими източника.

Кой е Фабрицио Романо и как се превърна в толкова значим фактор за всички футболни фенове? Роден е на 21 февруари 1993 г. в Неапол. За разлика от повечето деца, които искат да станат футболисти, неговата мечта е да стане спортен журналист. И по-точно – да пише за футбол.

На 17-годишна възраст започва да праща свои анализи на мачове до редица издания в Италия, надявайки се поне някой от тях да бъде публикуван. Тогава получава шанс да пише за скромен италиански футболен сайт. Година по-късно се случва голямата промяна. Работата му е забелязана от човек, начинаещ италиански футболен агент, чието име и до днес остава неизвестно.

„Тогава той работеше в школата на Барселона „Ла Масия“ и искаше да стане агент. Надяваше се да убеди двама млади играчи да му станат клиенти. Поиска от мен да им направя профил“, признава Романо.

Въпросните таланти от школата на Барса са Жерар Деулофеу и Мауро Икарди. Младият журналист прави поръчаните му анализи и скоро агентът успява да подпише с желаните футболисти. Именно тук идва голямата неизвестност около въпросния агент. Преди да бъде представляван от съпругата си Уанда Нара, Икарди дълги години работи с испанския мениджър Абиан Морено.

През лятото на 2011 г. въпросният агент се свързва с Фабрицио Романо и му съобщава, че Мауро Икарди напуска школата на Барселона и отива в Сампдория. Година по-късно следва обаждане от същия мениджър, който заявява, че през следващото лято аржентинецът ще стане играч на Интер. Прави това в знак на благодарност за извършената преди години услуга.

Абсолютно достоверната информация на Фабрицио Романо прави впечатление и младият журналист е поканен на работа в „Скай Спорт Италия“ в Милано. Там попада под крилото на друг журналист, известен с изключително точната си информация за трансфери – Джанлука ди Марцио. Именно той представя Фабрицио на редица мениджъри и източници от клубовете в Серия „А“.

Романо също помага на своя ментор и му прави собствен сайт. След това започва собствена кариера и тотално променя начина на използване на социалните мрежи във футболния и новинарския бизнес. За силата на тези средства за информация му подсказват неговите последователи.

„Първоначално използвах „Инстаграм“ като лична страница и споделях снимки от красиви пейзажи или залези. В коментарите обаче хората започнаха да ми задават въпроси за трансфери. Никой не се интересуваше от моя живот. Все пак не съм звезда. Аз съм журналист“, твърди италианецът.

Въпреки това Фабрицио Романо има повече последователи в социалните мрежи от редица футболни звезди и клубове. В „Инстаграм“ са близо 30 милиона. Във „Фейсбук“ са 15 милиона, в „Х“ (бившият „Туитър“ има 18,9 милиона. В „Threads” го следват 3 милиона. Каналът му в „You Tube“ има близо 2 милиона абонати. Част от клиповете му са обзорни за даден трансферен прозорец. Публикациите му винаги са съпроводени с хаштаг „Here we go!” (Започваме). Този израз се е превърнал в запазена марка.

На 30-годишна възраст италианецът има огромна аудитория. Това стана повод през миналата година сп. „Форбс“ да го включи в списъка на „30-те най-влиятелни европейци на възраст до 30 години“.

Популярността му се използва и от самите футболни клубове. През 2021 г. Валенсия моли Романо да публикува на профилите си информацията, че испанският клуб е привлякъл в редиците си Маркос Андре от Валядолид. Към онзи момент италианецът има 6 милиона последователи в „Туитър“ – два пъти повече от „прилепите“. Примерът на испанския клуб е последван от германския Аугсбург и канадския Торонто.

Освен в собствените си профили в социалните мрежи, Фабрицио Романо публикува новини в редица издания от цял свят, с които сътрудничи. Сред тях са „Гардиън“, „Скай Спортс“ и дори американската телевизия „CBS Sports“. Най-важното – информацията му винаги е поднесена на английски език, тъй като не иска да се ограничава само до последователи, знаещи италиански. Освен това говори отлично испански и португалски.

„Моята тайна е много проста. Аз поддържам връзки с хора, с които се познавам вече 15 години. Имаме си взаимно доверие. Имам еднакво добри отношения с играчи, агенти и клубове. Няма значение дали са топзвезди или неизвестни. Всеки такъв контакт е важен. С някои от тези хора се познавам от времето, когато работеха в трета дивизия в Италия, а сега са важни фактори в най-големите клубове в света“, разкрива италианецът.

„По време на трансферните прозорци работя изключително много. Случва се да спя по четири часа на денонощие. В най-напрегнатите дни съм по 18 часа на телефона. Имам поне по 50 разговора. Реално нямам време за семейство, да не говорим за хоби“, допълва Романо.

Вероятно в думите му са истина. Няма никаква информация дали италианецът има приятелка, дали е женен и има деца. Личният му живот е пълна мистерия, но има една изненадваща подробност. Италианец, роден в Неапол и работещ в Милано, симпатизира най-много на нетолкова популярен английски футболен клуб.

„Подкрепям Уотфорд. От 15-годишен играя с този отбор на „FIFA“ и „Football Manager”. Освен това има италиански собственици. Истински обаче се влюбих в клуба през 2013 г. Тогава загуби от Лестър с 0:1, а на реванша у дома водеше с 2:1 и щеше да отпадне от битката за място във Висшата лига. В 96-ата минута „лисиците“ спечелиха дузпа. Вратарят Мануел Алмуния обаче направи чудо! Спаси дузпата, след това и добавката, за да даде началото на контраатака, при която в 97-ата минута Трой Дийни вкара гол, за да класира Уотфорд на финалния плейоф за място в елита“, признава Фабрицио Романо.

Колкото и достоверна да е информацията на италианския журналист, понякога се случва и неговите новини да не станат реалност. Най-пресният пример е с Хаким Зиеш. През януари той анонсира трансфера на мароканския национал от Челси в ПСЖ, а през това лято в саудитския Ал Насър. И двата пъти обаче сделките не се случиха, но и в двата случая Романо не излъга. В своите публикации в социалните мрежи той пишеше, че трансферите са почти оформени.

Други от по-известните му неуспехи са свързани с испански отбори. Той обявява, че Жоржиньо Вайналдум и Адриен Рабио ще преминат в Барселона, но те в последния момент размислят и заиграват съответно в ПСЖ и Ювентус. Трети такъв случай е с Давид Силва, който след напускането на Манчестър Сити се договоря с Лацио, но след разговор със семейството си предпочита да се върне в родината си и да облече екипа на Реал Сосиедад.

Към споменатите моменти Вайналдум, Рабио и Силва са свободни агенти. По думите на Фабрицио Романо в такива случаи има много неизвестности и обрати, свързани с личен избор на играчите в последния момент. Когато преговорите вървят между два клуба, за италианеца процесът е значително по-предсказуем.

Романо все пак леко разгръща завесата на личния си живот: "Баща ми е бивш председател на Ордена на химиците и физиците в Кампания. Майка ми е известна биоложка. Двамата са пенсионери в момента. Радвам се, че трупам популярност в социалните мрежи, разбрах, че даже съм задминал Илон Мъск".

"Обичам историята. Чета и гледам много документални филми. Особено съм впечатлен от Христофор Колумб. Учих една година специалност "комуникация и общество" в Università Cattolica del Sacro Cuore в Милано, но после се отказах. Слушам и обожавам музиката на Пауло Конте. Начинът, по който той пее и свири на пианото, е завладяваш", добавя още Фабрицио, който вече е завладял с трансферните си бомби милиони не само в Италия, но и по света. А дали Романо има свой любовен роман? Дали някоя дама е завладяла неговото сърце. Тук новини няма. Или поне 30-годишният италианец не иска да ги разкрие. Засега...


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прокурора

    3 0 Отговор
    Какво е това подвеждащо заглавие факти , за съд сте