Last news in Fakti

16 Декември, 2023 18:31 1 082 2

Дебора Компаньони и Марк Жирардели откриха зимния сезон в Банско

  • банско-
  • ски-
  • сезон-
  • открит-
  • марк-
  • жирардели-
  • дебора-
  • компаньони

Природата е благосклонна към нас, каза кметът Стойчо Баненски.

Дебора Компаньони и Марк Жирардели откриха зимния сезон в Банско - 1
Снимка: БГНЕС

Със спускане по писта „Томба“ ски легендите Дебора Компаньони и Марк Жирардели, заедно с децата от ски училище „ЮЛЕН“, поставиха началото на зимния сезон в Банско. Трикратната олимпийска шампионка Дебора Компаньони каза пред журналисти, че е за първи път в България, благодарение на поканата на своя приятел – петкратният носител на световната купа Марк Жирардели. Италианската скиорка определи пистата, която по думите ѝ носи името на неин много скъп приятел – Алберто Томба, като „невероятна“. Компаньони посочи, че много нейни колеги италианци са били в Банско през минали години, заемайки първо, второ и трето място на подиума след състезания, предава БТА.

„Много съм горд, че Дебора дойде тук. Тя е най-великата италианска скиорка и благодаря, че прие поканата ми да дойде в Банско. За разлика от предни години виждаме едно начало на сезона с перфектна зимна покривка“, коментира Жирардели. Той посочи, че снегът идва точно за коледните празници и за откриването на сезона в Банско, в който се очакват спускания за световната купа през февруари.

Гост на откриването бе министърът на туризма Зарица Динкова, която коментира, че зимният сезон има индикации да бъде много успешен. Тя посочи, че се полагат усилия да се пристъпи към действие във връзка с идея за изработване на пътна карта за развитие на устойчив зимен туризъм за по-успешно развитие на зимните ни курортни по отношение на иновации, технологии и опазване на околната среда.

„Природата е благосклонна към нас и още на откриването на сезона вали сняг, което е добър знак“, каза кметът на Банско Стойчо Баненски. Той посочи, че подготовката за зимния сезон започва още през пролетта, а община Банско не спира да подобрява и модернизира своята инфраструктура. Изградени са много улици, паркинги, особено в зоните, които са най-натоварени откъм туристи, изграден е най-големият инфраструктурен проект – пътят от Банско до хижа „Вихрен“, каза още Баненски.

Тази година курортът е домакин на спускания за световната купа по ски – специален слалом и гигантски слалом. В тях ще участва и българският алпиец Алберт Попов. До 22 декември цената на дневна карта за възрастни е 60 лв., тъй като към момента работят по-малко писти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво бе

    3 1 Отговор
    цеко минев откри сезона за ски туризма ама в собственият си юлен в банско но успешно закри всички зимни спортове като шеф на бф ски за 22 годишното си царуване само и единствено в собствена полза куче влачи влак е там!
  • 2 Управете

    0 1 Отговор
    Витоша, тогава за Банско няма да искам и да чувам!