Last news in Fakti

17 Декември, 2013 10:56 988 0

Хърватин пропуска Световното заради нацистки поздрав

  • хърватия-
  • йосип шимунич-
  • наказание-
  • нацистки-
  • поздрав-
  • усташите-
  • световно първенство

Шимунич има участия на две Световни и три Европейски първенства

Хърватин пропуска Световното заради нацистки поздрав - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Международната футболна федерация наказа защитника на хърватския национален отбор Йосип Шимунич за 10 мача заради „дискриминационно поведение“, съобщи Би Би Си.

35-годишният защитник се обърна към феновете след победата над Исландия с 2:0 в световните квалификации с възгласа „За родината!“, на което привържениците отговориха дружно „Готови!“.

Приветствието, наглед просто патриотично, е използвано от крайнодясната организация на усташите, действала в страната в периода 1929-1945 година.

„Поздравът е дискриминационен и накърнява достойнството на много хора“, се казва в становището на ФИФА. Шимунич, който ще пропусне Световното първенство в Бразилия догодина, ще трябва да заплати и глоба от 20 хиляди евро.

Роденият в Австралия играч е третият хърватин с най-много мачове за тима в историята. Шимунич има участия на две Световни и три Европейски първенства.

„Дори мисълта, че някой може да изкара от контекста на случилото се опит за подбуждане на омраза, е ужасна Като хърватин, роден и израснал извън родината си, аз асоциирам страната с любов и топлина“, заяви футболистът, след като научи за наказанието.

Хърватия попадна в  грипа „А“ на Мондиала заедно с Бразилия, Камерун и Мексико.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА