Last news in Fakti

17 Декември, 2013 12:19 1 858 0

Мисията (не)възможна?

  • лацио-
  • лига европа-
  • лудогорец

През настоящия сезон Лацио няма победа като гост, а само веднъж е вкарал повече от един гол

Мисията (не)възможна? - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

На хартия сблъсъкът между Лацио и Лудогорец от 1/16-финалите на Лига Европа е лесно предвидим. Италианците са носители на КНК (Купа на носителите на купи), Суперкупа на Европа, шест трофея от Копа Италия, 2 скудета и няколко Суперкупи на Италия; редовен участник в европейските клубни турнири, един от най-успешните клубове на Апенините. Българите, от своя страна, преди няколко години играеха в долните дивизии с Доростол (Силистра) и Велики Преслав.

Футболът, обаче, именно затова е най-великият спорт – защото отборът от Разград може да отстрани римския колос. 180 минути (най-малко), две врати, една топка – всичко е възможно! Дали ще успее? Времето ще покаже! Но едно е сигурно - „зелените“, макар и в ролята на аутсайдер, трябва да използват своите шансове.

А срещу Лацио те определено ще имат такива. „Небесносините“ завършиха миналия сезон с победа над вечния съперник Рома във финала за Копа Италия, но започнаха настоящия по катастрофален начин, допускайки 4 гола от Ювентус за Суперкупата. Последваха колебливи изяви в Серия „А“, отреждайки осма позиция на тима във временното класиране с едва 20 точки от 16 мача. Лацио е всичко друго, но не и „страшилище“ в едно от най-силните първенства на Стария континент. От началото на сезона възпитаниците на Владимир Петкович са записали само 5 победи, вкарвайки и само 21 гола през кампанията.

На хартия единият тим е по-стойностният в исторически план, с по-големи звезди, с прекрасна публика, но на терена Лудогорец ще има своите аргументи.

Въпреки че се класира за фазата на директните елиминации в Лига Европа, Лацио завърши втори, изоставайки на две точки от турския Трабзонспор. Римляните не успяха да победят съседите ни в нито един от двата мача помежду им, поставяйки сериозни въпросителни за възможностите и амбициите си в турнира. Трудно е да се предвиди дали митът за италианските тимове (и клубни, и национални) ще се окаже прав и тук. През миналия сезон „орлите“ бяха отстранени от друг турски тим – Фенербахче, малко преди финала.

А в калчото нещата не са никак розови. През настоящия сезон Лацио няма победа като гост, а само веднъж е вкарал повече от един гол (2:2 при гостуването на новака Сасуоло). Очевидната немощ на отбора в офанзивен план трудно може да бъде премахната през зимното меркато – пари едва ли ще се намерят, същото важи и за свободни агенти, които могат да вдигнат класата на римляните.

Най-опасните играчи на Лацио са Мирослав Клозе и Антонио Кандрева, които имат по 4 гола от началото на сезона в Италия. Бразилският халф Ернанеш пък може да напусне клуба още през зимата, твърдят медиите. Ако остане обаче, Стойчо Стоев трябва да му обърне особено внимание.

„Можеше и да е по-зле, но Лудогорец са опасни. Нямат опит на европейско равнище, но притежават добри играчи и трябва да дадем всичко от себе си, за да ги отстраним. Мачовете в Европа са огромна мотивация за тях – техните играчи ще дадат 110% от себе си, за да покажат на какво са способни. През миналия сезон се представихме добре в Лига Европа, но може и по-добре. Трябва да мислим мач за мач“, заяви след жребия наставникът на Лацио Владимир Петкович, цитиран от сайта на УЕФА.

И тук идва логичният въпрос имат ли българските шампиони нужния манталитет, за да се изправят срещу голям тим като Лацио. Срещу швейцарския Базел „зелените“ играха добре, но и най-малките им грешки бяха наказани от противниците, които се представят изключително успешно в Европа през последните 2 години.

А срещу италиански тим, грешките трябва да бъдат сведени до минимум!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА