Last news in Fakti

1 Януари, 2014 11:30 6 144 0

През 2014 година като на Световно

  • бразилия-
  • мондиал-
  • фифа-
  • групата на смъртта-
  • стадионите

Победителят от Мондиала ще прибере 35 милиона долара

През 2014 година като на Световно - 1
Снимки: БТА

Световното първенство по футбол през 2014 г. ще бъде 20-тото такова и ще се проведе в Бразилия от 12 юни до 13 юли 2014.

Страната на кафето ще домакинства за втори път, като първият бе през далечната 1950 година.

Така Бразилия ще стане петата държава, която посреща световно първенство два пъти, след Мексико, Италия, Германия и Франция.

Големият форум ще се проведе за пръв път в Южна Америка след Световното по футбол 1978 година в Аржентина. За пръв път и две поредни първенства ще се проведат извън Европа.

Това обаче като цяло едва ли е сериозно притеснение за основните претенденти за короната от втория най-малък континент.

Групите

В Бразилия бе изтеглен жребият за групите на световното първенство в южноамериканската страна.

Група D събра три отбора, стигали до световната титла - Уругвай, Англия и Италия, единият от които рано-рано ще напусне първенството.

Попадането на световния шампион Испания в група В автоматично означава, че испанците могат да се срещнат с домакина Бразилия още в първия елиминационен кръг, ако единият от двата завърши втори в групата си, а другият - първи.

В група D ще се срещнат две от големите сили във футбола - Англия и Италия, заедно със силните Уругвай и Коста Рика.

Спецификата при жребия бе, че един от 9-те отбора от последната урна беше изтеглен като представител на втора урна. Това бе тимът на Италия.

Бразилия - Хърватия ще бъде мачът на откриването. Това отреди жребият за финалите. Двубоят ще се играе на 12 юни в Сао Пауло.

Бразилците не са играли в мач на откриването от 1998 година, когато като действащи световни шампиони победиха с 2:1 Шотландия в Париж.

Групите: Три световни шампиона в групата на смъртта

Група А: 1. Бразилия 2. Хърватия 3. Мексико 4. Камерун

Група В: 1. Испания, 2. Холандия, 3. Чили, 4. Австралия.

Група С: 1. Колумбия, 2. Гърция, 3. Кот Д`Ивоар, 4. Япония.

Група D: 1. Уругвай, 2. Коста Рика, 3. Англия, 4. Италия.

Група E: 1. Швейцария, 2. Еквадор, 3. Франция, 4. Хондурас.

Група F: 1. Аржентина, 2. Босна и Херцеговина, 3. Иран, 4. Нигерия.

Група G: 1. Германия, 2. Португалия, 3. Гана, 4. САЩ.

Група H: 1. Белгия, 2. Алжир, 3. Русия, 4. Република Корея.

Жребият

ФИФА отхвърли всякакви конспиративни теории, че жребият за Мондиал 2014 е бил манипулиран и нарече подобни твърдения несъстоятелни.
"Тези слухове тотално не почиват на никаква истина", заяви говорителката на ФИФА Делия Фишер.
Спекулациите стартираха веднага след жребий, когато Аржентина попадна в група F заедно с Иран, Нигерия и Босна и Херцеговина и нямаше друга опция за гаучосите. По странни стечения на обстоятелствата аржентинците още преди жребия бяха наели хотел и база в близост до Бело Оризонте, където Лео Меси и неговите съотборници ще стартират кампанията си срещу Иран.

В няколко поста в социалната мрежа Туитър отдавна се спекулираше, че групата на Аржентина е ясна предварително. Като допълнителен мотив за такова твърдение се посочва, при тегленето на топките от изпълнителния директор Жером Валке нямало ясна видимост.

Но ФИФА отвърна, че цялата процедура и подготовката преди това за целия жребий е била наблюдавана от трима представители на Ernst & Young, водеща мониторингова компания в света.

Топката

Новата топка на Мондиал 2014 бе представена на специална пресконференция.
Нейното име е "Бразука", което в превод означава бразилска.

Топката предизвика полемики - едни я смятат за качествена, но други твърдят, че е по-подходяща за плажен футбол. Около 600 футболисти са се включили в тестовете на топката. Тя тежки по-малко от 500 грама. Каквато и да е - важното е, че ще донесе доста емоции на феновете на футбола из целия свят.

Наградата

Не само слава и голям трофей очакват призьорите от Мондиала.

Националните отбори, които ще участват на Световното първенство по футбол в Бразилия догодина, ще си разделят 576 милиона долара от общия награден фонд на надпреварата, съобщи Международната футболна централа. Победителят ще прибере 35 милиона долара.

Размерът на парите се е увеличил с 37% спрямо Световното в ЮАР през 2010 година, когато тимовете си разпределиха 420 милиона. Решението бе обявено от генералния секретар на ФИФА Жером Валке.
Завършилият на второ място отбор ще спечели 25 милиона долара, а третият – 22. Четирите тима, елиминирани на четвъртфиналите а Мондиала, ще се приберат с по 14 милиона.

В допълнение, всеки един от 32-а отбора ще получат по 1.5 милиона за „подготовка“, три пъти повече в сравнение с първенството в Южна Африка.

От ФИФА обявиха, че част от приходите ще отидат за развиване на масовия спорт в Бразилия, както и за финансиране на образователни и здравни проекти, свързани с футбола в южноамериканската държава.

Стадионите

Заместник-министърът на спорта на Бразилия Луиш Фернандеш обяви, че още четири от стадионите, които трябва да домакинстват на срещи от световното първенство по футбол следващото лято, ще бъдат завършени напълно през януари. Така единствените стадиони, които се нуждаят от по-сериозни ремонтни и строителни работи и няма да бъдат завършени в посочените от ФИФА срокове, са тези в Куритиба и Сао Пауло, където двама работници загинаха преди седмица заради падане на кран.

"Стадионите в Натал, Манауш, Порто Алегре и Куаяба са вече готови или ще бъдат готови до края на декември, така че ще се вместим в срока, даден ни от ФИФА, а именно 31-и декември. Но така или иначе, когато и да са готови, те ще бъдат открити официално през януари 2014-а година. Така че като цяло, 10 от стадионите за Световните финали, са вече готови.

Остават още два, които ще представим през февруари", сподели Луиш Фернандеш.

Според генералния секретар на ФИФА Жером Валке обаче и стадионът в Куяба няма да бъде готов преди февруари.

Каквото и да се случи, очаква  ни едно много интригуващо и заплетено Световно, от което най-вече ще спечелим ние, зрителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА